İş Kazasında Sakat Kalan İşçiye Rekor Tazminat
Gölcük'te UM Tersanesi'nde, bir hazır beton firmasının beton pompasının patlaması sonucu belden aşağısı felç olan işçi Şaban Öztürk, 1 milyon 650 bin TL tazminat kazandı.
Gölcük'te kurulu UM Tersanesi'nde 2006 yılında, bir hazır beton firmasının beton pompasının patlaması sonucu ağır yaralanan ve belden aşağısı felç olan işçi 34 yaşındaki Şaban Öztürk, yapılan bir dizi duruşmalar sonunda faiziyle birlikte 1 milyon 650 bin TL tazminat kazandı. Yargıtay'ın da onadığı tazminat parası, işçinin hesabına yatırıldı.
Kazadan sonra birçok ameliyat geçiren ve behlden aşağısı tutmadığı için tekerlekli sandalyeye mahkum olan Şaban Öztürk, bir yakını ile birlikte geldiği İzmit'teki Gazeteciler Cemiyeti'ne ait Medyaevi'nde konuyla ilgili açıklama yaptı. Şaban Öztürk, olay tarihinde 26 yaşında olduğunu ve Gölcük yazlık mevkisinde kurulu bulunan UM Deniz Tersanesi'nde taşeron firma Genel İnşaat'ta işçi olarak çalıştıağını anlattı.
13 Mayıs 2006 tarihinde, tersane inşaatına beton getiren firma olan Nuh Beton'a ait olan aracın beton pompası hortumunun patladığını belirten Şaban Öztürk, "Patlama sonucu 7 metre yüksekten inşaat alanına düştüm. Kaza sonucu omurgam kırıldı ve belimden aşağısı felç kaldı. Ölümden döndüm. Şimdi 34 yaşındayım ve 2006 yılından beri de tekerlekli sandalyeye mahkumum."
NUH BETON TAZMİNATI ÖDEDİ
Kazanın ardından avukatı Nizamettin Özaydın aracılığıyla, 2009 yılında Kocaeli 4'üncü İş Mahkemesi'nde kusurlu olanlar aleyhine maddi ve manevi tazminat davası açıldığını belirten Şaban Öztürk şöyle devam etti:
"Verdiğimiz hukuk mücadelesi sonucunda mahkeme tarafından 725 bin TL maddi ve 100 bin TL manevi tazminat olmak üzere toplam 825 bin TL tazminata karar verildi. Mahkemenin verdiği karar Yargıtay tarafından onandı. Yargıtay'ın onama kararından sonra, dava açtığım Nuh Beton firması tarafından faizleriyle birlikte toplam 1 milyon 650 bin TL tazminat ödendi. Almış olduğum bu tazminat benim sağlığımı geri getirmeyecek. Ancak bundan sonraki yaşamımı kolaylaştırmaya katkı sağlayacak. Uzun süredir vermiş olduğum hukuk mücadelesi sonucunda almış olduğum tazminattan dolayı buruk bir sevinç var. Bu tazminat kararını veren Kocaeli İş Mahkemesi'ne, Yargıtay'a, avukatıma, ve Türk adaletine çok teşekkür ediyorum. Kaza olmaması, işçilerin ölmemesi ve özürlü olmamaları için işverenlerin daha dikkatli olması gerekir. İşverenlerin sırf maliyetinin fazlalığı nedeniyle iş güvenliği önlemlerini almaktan kaçınmamaları gerekir. Aksi takdirde, işverenler dava sonucunda daha fazla tazminatla karşı karşıya kalabilirler."