İş Dünyası Adana'da Buluştu
Çukurova Sanayi ve İş Dünyası Federasyonu (ÇUKUROVA SİFED), Türk iş dünyasının iki büyük ismini Adana’da ağırladı.
Çukurova Sanayi ve İş Dünyası Federasyonu (ÇUKUROVA SİFED), Türk iş dünyasının iki büyük ismini Adana'da ağırladı.
Türk Sanayici ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Başkanı Cansen Başaran Symes ve Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED) Başkanı Tarkan Kadooğlu ÇUKUROVA SİFED'in konuğu oldu.
Park Zirve Tesisleri'nde düzenlenen toplantının açılış konuşmasını gerçekleştiren ÇUKUROVA SİFED Başkanı Süleyman Sönmez, Çukurova'nın yatırım potansiyelinin önemine dikkat çekti. Seçimlerin geride kaldığını ve hükümetin kurulmasının ardından siyasilerin yönünü ekonomiye dönmesi gerektiğini vurgulayan Sönmez, "Çukurova Bölgesi'nde ihracat rakamları düştü. 2023 hedeflerine ulaşabilmemiz için ihracat ve yatırımda atağa kalkmamız gerekiyor. Bölgemizde enerji ve tarım alanlarına yapılacak yatırım ve iyileştirmeler 2023 hedeflerine ulaşılmasında önemli katkılar sunacaktır" dedi.
ÇUKUROVA SİFED'in 11 derneği çatısı altında bulundurduğunu söyleyen Sönmez, 2 bin iş insanının oluşturduğu federasyonun bölgedeki iş hacminin ve ihracatın artmasının yanı sıra işsizliğin azalmasında, sosyal projelerde etkin bir görev üstlendiğini vurguladı.
"ÇUKUROVA, 3 BÖLGEDEN BİRİ OLMALI"
TÜRKONFED Başkanı Tarkan Kadooğlu ise Türkiye'de bölgeler arası gelişmişlik farkı ve milli gelir dengesizliğinin ortadan kaldırılmasının önemine işaret etti. Ülkemizin orta gelir tuzağından kurtulması için İstanbul gibi 3 büyük bölge ya da kente ihtiyaç duyulduğunu belirten Kadooğlu, "Önceden beri söylediğimiz gibi oluşturulacak 3 bölgeden birinin Adana ve Mersin'i bünyesinde barındıran Çukurova olması gerektiğine inanıyoruz. Tarım, sanayi ve işgücü potansiyeli açısından Çukurova Bölgesi, kalkınmada öncelikli olmalıdır" dedi.
Topluma yön veren iş dünyasında karamsarlığa yer olamayacağını söyleyen Kadooğlu, "Ülkemiz sağlam temellere dayanıyor. Yeni hükümetin iki yıl içerisinde başarılı çalışmalar yapmasını ümit ediyorum. Türkiye'nin uluslar arası arenada tam rekabetçi bir ülke olabilmesi için barışı ve kardeşliği sağlaması gerekiyor. Bizler, barıştan yana tarafız" ifadelerini kullandı.
TÜRKONFED Yüksek İstişare Kurulu Başkanı Süleyman Onatça ise her iş insanının gönüllülük esasına dayalı sivil toplum kuruluşlarında mutlaka görev almasının önemine işaret etti. TÜRKONFED'de biriktirdiği anılarını Çukurova Üniversitesi'nde öğrencilere aktardığını dile getiren Onatça, "Ülkemizin topyekün kalkınmasında gençlerin ve kadınların büyük katkısı olacağına inanıyorum" diye konuştu.
"YETİŞMİŞ İNSAN GÜCÜ YETERLİ DEĞİL"
TÜSİAD Başkanı Cansen Başaran Symes ise kadın ve genç istihdamının artması için projeler geliştirdiklerini ve bu projeleri 2016 yılı içerisinde hayata geçireceklerini söyledi. Sivil toplum kuruluşlarında sayıdan çok nitelik ve gücün önemli olduğunu belirten Symes, "Nerelerde hangi dernekler fark yaratıyorsa diğer dernekler fark yaratan dernek etrafında birleşebilmeli. Maalesef ülkemizde yetişmiş insan gücü yeterli değil. Dünyada rekabet gücümüzün artması için yeni çalışmalar yapmak zorundayız" diye konuştu. Symes, Türkiye'de ayrıştırıcı dilin sona ermesi için tüm kesimlere önemli görevler düştüğünü, yetenekli insanlara kapı aralanması gerektiğini sözlerine ekledi. - ADANA