Haberler
Bahçeli'nin çağrısı sonrası DEM Parti Öcalan'la görüşmek için yazılı başvuru yaptı

Bahçeli'nin "İmralı ile yüz yüze temas olmalı" çağrısına DEM Parti'den jet yanıt

Ankara'da görüşme hareketliliği! Bahçeli ve Ahmet Türk'ten art arda açıklamalar

Bahçeli "Ağaların kapısı açık olur" dedi, Ahmet Türk'ten yanıt gecikmedi

Yenidoğan Çetesi davasında kan donduran sözler: Kötü bir bebekti

Sanık hemşireden kan donduran sözler: Kötü bir bebekti

CHP lideri Özel, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a 3 yıl önceki market alışverişi üzerinden yüklendi

Erdoğan'a 3 yıl önce yaptığı alışveriş üzerinden yüklendi

İran ve Irak'ın Ayakkabıları Ağrı'dan

İran ve Irak'ın Ayakkabıları Ağrı'dan
Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Emrah Kocabey - Ağrı'daki tek ayakkabı fabrikasında üretilen sandalet ve ayakkabılar, İstanbul'un yanı sıra komşu ülkelere de satılıyor.

Emrah Kocabey - Ağrı'daki tek ayakkabı fabrikasında üretilen sandalet ve ayakkabılar, İstanbul'un yanı sıra komşu ülkelere de satılıyor.

Ayakkabı İmalat Sanayi (AYİMSAN) Fabrikası sahibi Ercan Aslan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2006 yılında açılan işletmede, 97 Ağrılı gencin çalıştığını söyledi.

Aslan, Ağrı'dan başka şehirlere göçü önlemek ve şehrin ekonomisini canlandırmak için açtığı fabrikanın genel merkezinin ise İstanbul'da olduğunu belirtti.

Ağrı'ya yatırım yapmadan önce söz konusu fabrikayı, Çerkezköy ve Çorlu bölgelerinde açmayı düşündüklerini kaydeden Aslan, şöyle konuştu:

"Piyasa koşullarını da göz önünde bulundurarak birçok ilde fizibilite çalışması yaptık. Daha önce bu işi İstanbul'a yakın Çerkezköy ve Çorlu gibi bölgelerde yapmak istedik fakat sonradan vazgeçtik. Anadolu'da göçün önüne geçebilmesi için çeşitli vize uygulaması gündemdeydi. Göç sonrası, İstanbul'daki nüfusun artmasına bağlı olarak, Başbakanımızın sözlerinden de etkilendim. O dönem bizim bir imalathane daha kurma isteğimiz vardı. Bunu kendi ilimizde hayata geçirmenin daha uygun olacağını düşündük. Özellikle hava alanının olması bu konuda bizi cesaretlendirdi. Şirket merkezinden yola çıkıp başka bir semte gitmem 3 saatimi alıyor. Fakat Ağrı'ya, uçakla 1 saat 45 dakikada ulaşabiliyorum."

Aslan, fabrikayı kurmadan önce birçok kişiden fikir aldığını ve kısa sürede çalışmalara başlayarak, bütün makineleri şehir merkezine getirerek işletmeyi kurduklarını ifade etti.

Fabrikanın açılışından sonra yetişmiş eleman sıkıntısı yaşadıklarını ve sorunu çözmek için İstanbul'daki işletmeden destek aldıklarını belirten Aslan, şunları kaydetti:

"Fabrika açıldığında karşılaşacağımız sorunları bildiğimiz için yetişmiş elemanları İstanbul'dan buraya getirdik ve işe aldığımız gençleri eğitmelerini sağladık. Bugüne kadar istediğimiz çalışan eleman sayısına ulaşamadık. Yöre insanının geçimi tarım ve hayvancılık olduğu için esnek bir çalışma prensibine sahip. Yani günün her hangi bir saatinde tarlamıza gidebiliyoruz. Ama imalat sanayinde üretimde düzenli ve disiplinli olmak durumundasınız. Bant sisteminde çalışıyoruz. Yani 2 veya 3 kişinin eksikliği üretimde çok ciddi sıkıntılar doğurabilir. Dolayısıyla biz bu temelleri arkadaşlarımıza anlatmaya çalıştık. Düzenli işe gelme istikrarlı çalışma ve bu işte gelecek bulma noktasında ikna etmeye çalıştık."

-"Üretmemiz gereken rakam 10 bin"-

Aslan, ürettikleri ayakkabı ile sandaletlerin İstanbul'a gönderildiğini ve buradan Türkiye'nin dört bir yanına dağıtıldığını, bir kısmının ise yurt dışına satıldığını söyledi.

İstanbul'a gönderilen sandalet ve ayakkabıların daha sonra İran ile Irak'ta bulunan toptancılara satıldığını kaydeden Aslan, şöyle konuştu:

"Mevcut üretim günde 3 bin kapasite. Fakat ürettiğimiz sandalet ve ayakkabı sayısı yeterli değil. Burada üretilen ayakkabılar önce İstanbul'a, oradan İran ve Irak'ta bulunan toptancılara gönderiliyor. Üretim oranı şuanda az ve müşterilerin beklentisi daha yüksek. Üretimi arttırmak için bu alanda çalışmalarımızı yürütüyoruz. Şubat ayı içerisinde 70 kişiyi daha mevcut çalışanlarımızın arasına katmayı hedefliyoruz. Üretmemiz gereken rakam 10 bin. Yaptığımız anlaşmalar gereği bunu da önümüzdeki ay bize katılacak arkadaşlarla beraber yapacağız. İmkanlar olursa bu arkadaşların katılımı ile arzu ettiğimiz 10 bin çift üretimimizi gerçekleştireceğiz."

Aslan, fabrika için gerekli satın alımlarını İstanbul'dan yaptıklarını bunun da giderleri arttırdığını, Ağrı'da karşılaştıkları en büyük sorunun yetişmiş elemanların, uzun süreli çalışmaması olduğunu vurguladı.

-"Önemli istihdamlara ihtiyacımız var"-

Ağrı İŞ-KUR İl Müdürü Şahin Koç da AYİMSAN'ın, 97 kişiye istihdam sağlamasının ve işçi kapasitesini arttırmaya yönelik girişimlerinin bulunmasının sevindirici olduğunu söyledi.

Ağrı'da iş kurmanın zor olduğuna dikkat çeken Koç, şöyle konuştu:

"İlimizde, Toplum Yararına Çalışma Programı Kapsamında yapılan çalışmalarla, Türkiye'de 4. sırada yer alıyoruz. Daha güzel bir Ağrı için çalışmalarımıza devam ediyoruz. Girişimcilik ruhuna sahip 253 kişiye

'girişimcilik kursu' veriyoruz. Ağrı'daki işverenlerin, AYİMSAN gibi bizimle ortak hareket etmesi, sürekli irtibatta olmasını istiyoruz. Bunlara sürekli destek sağlayacağız. Önemli istihdamlara ihtiyacımız var."

- AĞRI

Kaynak: AA / Yerel
title