İran'daki Deprem
Önder Felek - Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) Danışma Kurulu Üyesi Prof.Dr.Orhan Tatar, İran'daki depremin Türkiye'deki fay sistemlerini doğrudan tetiklemesini beklemediklerini söyledi.
Önder Felek - Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) Danışma Kurulu Üyesi Prof. Dr. Orhan Tatar, İran'daki depremin Türkiye'deki fay sistemlerini doğrudan tetiklemesini beklemediklerini söyledi.
Cumhuriyet Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Tatar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, İran-Pakistan sınırında kaydedilen 7,8 büyüklüğündeki depremin etki alanının oldukça büyük olduğuna dikkati çekti.
Depremin, 82 kilometre derinlikte meydana geldiğini ifade eden Tatar, merkez üssünün yerleşim yerlerine uzak olması nedeniyle çok fazla can kaybı beklenmediğini belirtti.
Tatar, Zagros Dağları'nın güneydoğusunda kırsal bir alanda meydana gelen depremin, Körfez ülkelerinin çoğunda hissediliğini dile getirerek, "Depremi meydana getiren mekanizmaya baktığınızda, bindirme kökenli bir deprem olduğunu görürsünüz. Bu da o bölge için son derece doğal" dedi.
-"Benzer depremler her zaman yaşanabilir"-
Bölgenin deprem kuşağında bulunduğunu aktaran Tatar, şunları söyledi:
"Bölge, sıkışma rejiminin etkisi altındadır. Dolayısıyla bu rejimin olduğu bölgelerde yer kabuğu gittikçe kısalıyor, aynı zamanda yükseliyor. Bunun sonucunda ortaya çıkan ciddi enerji birikimi depreme neden oluyor. 7,8 şiddetindeki deprem de deformasyonun çok büyük olmasından kaynaklanıyor. Bölge, aktif deformasyon zonu olduğu için bu mekanizmaya göre oluşmuş birçok depremi de görmek mümkün. Bu deprem, ne ilk ne de sondur. Benzer depremler, her zaman yaşanabilir. Bölgede yer kabuğundaki plakalar, yılda 4 santimetreye varan hızla birbirine yaklaşıyor."
- Türkiye'ye etkisi-
Prof. Dr. Tatar, Türkiye için endişe edilecek bir durum olmadığını belirterek, şöyle devam etti:
"Bundan yaklaşık 1,5 yıl önce Van'da depremi oluşturan faylanmanın mekanizması neyse bugünkü depremin faylanma mekanizması da aynı. Çünkü aynı kuşak üzerindeyiz. Dolayısıyla Türkiye'nin doğusunda meydana gelen depremlere benzeyen bir nitelik taşıyor. Ancak İran depreminin, Türkiye'deki fay sistemlerini doğrudan tetikleyecek etkisi olmaz. Türkiye'de her an deprem beklentisinde olduğumuz kuşaklar üzerindeki fayları doğrudan doğruya tetiklemesini beklemiyoruz."
Türkiye'deki aktif fayların her zaman deprem üretebileceğini vurgulayan Tatar, vatandaşların bilinçlendirilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.
Yayıncı: Cemal Coşkun - SİVAS