Irak'a İhracatımız Yüzde 35 Azaldı"
Türkiye-Irak Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TISİAD) Başkanı Nevaf Kılıç, Irak'ta ticari ilişkilerle ilgili, "2014'ün ilk beş ayında ihracatımız aylık ortalama 1 milyar dolar seviyesindeydi.
TURAN KAZAK- Türkiye- Irak Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TISİAD) Başkanı Nevaf Kılıç, Irak'ta ticari ilişkilerle ilgili, "2014'ün ilk beş ayında ihracatımız aylık ortalama 1 milyar dolar seviyesindeydi. Bu yılın ilk beş ay ortalamasına baktığımızda ihracatımızın aylık 650 milyon dolara düştüğünü görüyoruz. Irak'a ihracatımızda geçen yıla oranla yaklaşık yüzde 35'lik azalma oldu. Bölgedeki son olaylar ihracatımızı çok önemli oranda etkiledi?" dedi.
Kılıç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Irak pazarının Türk iş adamları açısından çok önemli olduğunu söyledi.
Almanya'dan sonra en fazla ihracatın Irak'a yapıldığına dikkati çeken Kılıç, şöyle devam etti:
"Irak ekonomik alanda iyi durumda olan bir ülke. Fakat ülkede üretim yok denecek kadar az. Bu yüzden, ihraç ettiğimiz ürünler Irak'ta çok tutuluyor. Özellikle müteahhitlik hizmetinde yıllık 5 milyar doların üzerinde inşaat projeleri gerçekleştiriyoruz. Şu an sadece Irak'ın kuzeyinde bin 500 Türk şirketi faaliyet gösteriyor. Çarşı, pazarı, alışveriş merkezlerini gezdiğinizde Türk markalarına karşı büyük sempati olduğunu görürsünüz. Ürünlerin yüzde 90'ı Türk markası diyebiliriz."
Kılıç, Irak'ta yaşanan iç sıkıntılarla ilişkili olarak ihracatta da önemli düşme meydana geldiğini ifade etti.
Irak'a 2013'te 12 milyar dolar olan ihracatın, iç sıkıntılardan dolayı 2014'te 10,6 milyar dolara indiğine işaret eden Kılıç, "2014'ün ilk beş ayında ihracatımız aylık ortalama 1 milyar dolar seviyesindeydi. Bu yılın ilk beş ay ortalamasına baktığımızda ihracatımızın aylık 650 milyon dolara düştüğünü görüyoruz. Irak'a ihracatımızda geçen yıla oranla yaklaşık yüzde 35'lik azalma oldu. Bölgedeki son olaylar ihracatımızı çok önemli oranda etkiledi?" diye konuştu.
"İç sıkıntıların son bulmasını istiyoruz"
Merkezi hükümetin otoritesinin olmadığı bölgelerde sıkıntının daha büyük olduğunu dile getiren Kılıç, şunları kaydetti:
"Özellikle Irak merkezi hükümetinin otoritesinin olmadığı yerlerden Musul, Tikrit, Felluce, Ramadi, El Anbar gibi bölgelerde sıkıntılar var. 'Merkezi hükümet şu an orada temsil edilmiyor' desek yerinde olur. Tabii oradaki halk da büyük sıkıntı içerisinde. Bu olayların bir an önce bitmesini istiyor. Biz de Türk iş adamları olarak yaşanan iç sıkıntıların son bulmasını istiyoruz. Irak'ın eski bütünlüğüne ve güvenliğine kavuşması bizim için çok önemli. Çünkü diğer ülkelere göre Irak pazarında çok daha fazla avantajlıyız. Kültürel bağlarımız var. İnşallah en yakın sürede Irak eski güvenliğine kavuşur."
"Türkiye olarak daha fazla pay almalıyız"
Kılıç, Türk iş adamlarının Irak'ta yatırım yapmaları ve pazardan daha fazla pay almaları için dernek olarak her türlü katkıyı sunmaya hazır olduklarını bildirdi.
"Irak'ta çok büyük iş potansiyeli var. İnsanların alım gücü yükseliyor" diyen Kılıç, bölgede ticari açıdan önemli gelişmelerin yaşandığını aktardı.
Erbil'in, 2014 yılında "Arap Dünyası Turizm Başkenti" seçildiğini anımsatan Kılıç, "Erbil'in her tarafında siteler yükseliyor. 5 yıldızlı otel yapımı için adeta yarışa girilmiş. Bugün Fransız, İngiliz, Amerikalı firmalar gelip oradaki pazara giriyorsa, Türk firmalarının da girmesini istiyoruz. Bu pazardan Türkiye olarak daha fazla pay almalıyız" dedi.