Haberler
İsrail ve Hizbullah ateşkese çok yakın: 36 saat içinde ilan edecekler

Savaşın bitmesine saatler kaldı! Ateşkes artık çok yakın

Kreş tartışmasında CHP'li Başarır ağzını fena bozdu: Tweet bu kadar, geri zekalı

CHP'li Başarır ağzını fena bozdu! Varank'ın yanıtı ise daha bomba

Naci Görür'den Malatya'daki depremden sonra korkutan açıklama: Sonuncusu 2 bin 500 yıl önceydi

Malatya'daki depremden sonra korkutan açıklama: Sonuncusu 2 bin 500 yıl önceydi

İşte kokoreçcide ölen gencin son videosu: Ölürsem bunu paylaşın

İşte kokoreçcide ölen gencin son videosu: Ölürsem bunu paylaşın

İplerle Renkleri Buluşturan Ressam Yeşil, 35. Sanat Yılını Kutladı

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İplerle renkleri buluşturan, dünyaca ünlü Mersinli Ressam Ahmet Yeşil, sanat hayatının 35’inci yılını, ‘35. Sanat Yılını Etkinlikleri’ kapsamında 2 ayrı sergi ve bir panel düzenleyerek kutladı.

İplerle renkleri buluşturan, dünyaca ünlü Mersinli Ressam Ahmet Yeşil, sanat hayatının 35'inci yılını, '35. Sanat Yılını Etkinlikleri' kapsamında 2 ayrı sergi ve bir panel düzenleyerek kutladı. 1970-1980 yılları arasında yaptığı çalışmaları İçel Sanat Kulübü'nde sergileyen sanatçı, son dönemlerde yaptığı çalışmaları ise MTSO Sanat Galerisi'nde sanatseverlerin beğenisine sundu.

Bugüne kadar 109 kişisel sergi açan, 302 karma ve yarışma sergisine katılan, ulusal ve uluslararası 26 ödül sahibi Ahmet Yeşil, 35. sanat yılı kutlamaları çerçevesinde Mersin Ticaret ve Sanayi Odası'nda (MTSO) panel düzenlendi. Panele, CHP Mersin Milletvekilleri Hüseyin Çamak ve Serdal Kuyucuoğlu, MTSO Başkanı Şerafettin Aşut, İl Kültür Turizm Müdürü Bahaettin Kabahasanoğlu, çok sayıda sanatçı ve sanatsever katıldı.

"AMACIMIZ, KÜLTÜR SERMAYESİNİ KENTİN HER ALANINA ENTEGRE ETMEK"

Ahmet Yeşil'in hayatını konu alan belgesel gösterimi ile başlayan panelde konuşan MTSO Başkanı Aşut, 35'inci sanat yılını kutlayan Ahmet Yeşil'in bu etkinliğinin, 130'uncu kuruluş yılını kutlayan MTSO'nun bir parçası olmasından onur duyduğunu söyledi. MTSO'nun kuruluşundan bugüne, Mersin'in kültür-sanat yaşamının gelişimine katkıda bulunmayı görev bildiğini belirten Aşut, "Bir kenti zenginleştiren şey, sadece fabrikalar, ticarethaneler, liman, tarımsal üretimler değildir. Gerçek zenginlik evrensel değerlerle bizi buluşturan sanatı ekonomiye entegre etmekle olur" dedi.

Aşut, marka kent olma hedefine giden yolun kültür sermayesinden geçtiğine ve sanatın bu işin dışında kutsal bir şey gibi değil, tam ortasında ve merkezinde yer alması gerektiğine vurgu yaptı. Aşut, sanatın, kentin her alanda gelişmesine, markalaşmasına, sosyal yaşam kalitesine destek veren ve kendi ekonomisini oluşturmasına olanak sağlayan bir eko-sistem oluşturulması gerektiğine dikkat çekti. MTSO olarak çabalarının bu eko-sistemi kentin ekonomi başta olmak üzere her alanına entegre etmek olduğunu aktaran Aşut, Mersin Kenti Edebiyat Ödülü düzenlemeleri ve Mersin Uluslararası Müzik Festivali'ne destek olmalarının amacının da bu olduğunu söyledi.

Bu eko-sistemin somut anlamda en önemli örneğinin Ahmet Yeşil olduğunu kaydeden Aşut, dünyaca tanınan bir ressam olan Ahmet Yeşil'in, Mersin'de olmasının, bu kentte yaşamasının, Mersin'in bir sanat kenti olduğu imajını ve yaşanabilir bir kent olduğu algısını yarattığını belirtti. Tüm bunların para harcanarak yapılacak şeyler olmadığına da değinen Aşut, "Bunun için Ahmet Yeşil'e teşekkür ediyorum, Mersin'de yaşamayı tercih ettiğin ve bu kente değer kattığın için teşekkürler. Ahmet Yeşil'e uzun bir sanat yaşamı diliyorum" ifadelerini kullandı.

"22 YIL ARADAN SONRA MERSİN'DE EN KAPSAMALI SERGİM"

Ressam Ahmet Yeşil ise aklında böyle bir projenin olduğu, ancak bir türlü gerçekleştiremediğini belirterek, "MTSO böyle bir sergi açmayı teklif ettiğinde çok heyecanlandım. Bu sergimin en özel yanı da 22 yıl sonra Mersin'deki en kapsamlı sergim olması. Sanat hayatımın ilk sergisi olan 20 yaşındayken 1979'da açtığım sergiyi de yine MTSO desteği ile açmıştım. Bu da gösteriyor ki, gençler desteklendiğinde önemli başarılara imza atabilirler. 35'nci yıldaki sergimin yine bu mekanda olması benim için çok anlamlı" diye konuştu.

Günümüzde sanatçıların ancak özel kurum ve kuruluşların destekleriyle ayakta durabildiklerini dile getiren Yeşil, MTSO'nun Sanat Galerisi'ni sanatçıya kazandırmasının, özellikle de galerilerin kapandığı bu ortamda, Mersin için büyük kazanç olduğunu vurguladı. Yurt dışında sanatçıyı ürününe bakarak değerlendirdiklerini ifade eden Yeşil, "Bizde sanatçılara biraz daha duygusal davranıyorlar. Bizde biraz da lobicilik var. Bunun 35 yıl boyunda büyük mücadelesini verdim. Belli bir noktaya kadar geliyorsunuz ve sonra pes edip kendi yolunuzu çiziyorsunuz. Bizlere nazaran gençlerimizin işi çok daha zor. Disiplinli ve ilkeli bir şekilde çok çalışmaları lazım. Ancak o zaman fark yaratabilirler" şeklinde konuştu.

Panelde daha sonra Yazar ve Sanat Eleştirmeni Celal Soycan, Sahne Yönetmeni ve Resim Eleştirmeni Mehmet Ergüven ile Akademisyen ve Ressam Yrd. Doç. Dr. Veli Mert Ahmet Yeşil'i anlattı. Soycan, kentteki kamu kurum ve kuruluşlarının Yeşil'e sahip çıkmasını isterken, Ergüven ise "Ahmet Yeşil, geçen 35 yılda uluslararası olmuştur. Kendi bileğinin gücüyle, izlediği tutarlı yöntemle, ödün vermeden, sürekli bir değişimle bu başarıyı yakalamıştır" dedi.

Yrd. Doç. Dr. Mert de Ahmet Yeşil'in öğrencilere rol model olduğunu ifade ederek, şunları söyledi: "Mersin'de bir kent enstitüsüne ihtiyaç var. Alt bölümde kültür merkezi bulunan üstünde ise enstitünün oluşturulduğu bir yapılanmaya gidilmeli. Bunu başarabilirsek bir Ahmet Yeşil Müzesi oluşturulabilir. Ahmet Yeşil resimleriyle ilgili ekspertizlik yapılabilir. Önümüzdeki süreçte hangi resim sahte hangisi orijinal ayırt edilebilir. Mersin sanatla bütünleşip böyle bir yapıyı hayata geçirmeli."

Panel, Ahmet Yeşil'e 35.yıl anısına verilen plaket ve Yeşil'in kitaplarını imzalamasıyla sona erdi. - MERSİN

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel
title