İnşaat Tahtasıyla Hayatını Değiştirdi
Muş'tan İzmir'e göç eden 8 çocuklu ailenin en küçük ferdi Turan Bilen, kemik erimesi rahatsızlığı, parasızlık ve ilgisizlik nedeniyle 14 yaşında iki bacağını da kaybetti Ailesinin okula göndermediği Bilen, önce olmayan bacağının yerine inşaatlardan bulduğu tahtalardan yaptığı destek sayesinde dikiş makinesi kullanmayı öğrenerek bir tekstil atölyesinde çalışmaya başladı, evlenip yeni bir hayat kurdu ve tekerlekli sandalye basketbol takımına seçildi Eski İzmir Valisi Alaaddin Yüksel'in tahtaları gördükten sonra verdiği emirle protez bacaklara kavuşan Bilen, "Emekli olup kendi tekstil atölyemi kurmak istiyorum.
EFSUN YILMAZ - Muş'tan İzmir'e göç eden 8 çocuklu ailenin en küçük ferdi Turan Bilen, kemik erimesi rahatsızlığı, parasızlık ve ilgisizlik nedeniyle 14 yaşında iki bacağını da kaybetti. Ailesinin okula göndermediği Bilen, olmayan bacağının yerine inşaatlardan bulduğu tahtalardan yaptığı destek sayesinde dikiş makinesi kullanmayı öğrendi ve hayatı değişti.
Gıda Çarşısı'ndaki çalıştığı konfeksiyon atölyesinde AA muhabiriyle görüşen Turan Bilen (33), küçük yaşlarda hastalandığını, bacaklarının üstünde dik duramadığını anlattı.
Hastaneye gittiklerinde "kemik erimesi" tanısı aldığını, ancak hastalık ilerleyince 14 yaşındayken Behçet Uz Çocuk Hastalıkları Hastanesi'nde iki bacağının da kesildiğini söyledi.
Ailesinin kendisini okula göndermediğini ve hastalığıyla da yeterince ilgilenip gerekli bakımı sağlamadığını dile getiren Bilen, yaşadıklarını şöyle anlattı:
"Diğer 7 kardeşim okuma yazmayı öğrendi, bir tek beni hasta ve sakat olduğum için okula göndermediler. Okuma yazmayı bile öğrenemedim. O yüzden 17 yaşındayken evi terk ettim. Sokaklarda tezgah açtım. Önce çakmak doldurdum, kaset sattım. Ama benim için önemli olan sigortalı bir işte çalışabilmekti. Vazgeçmedim, araştırdım. İzmir Ortopedik Özürlüler Eğitim İş Merkezi'nde konfeksiyon kurslarına gittim."
Konfeksiyon makinelerini kullanmak için ayağıyla pedal kullanmak zorunda kaldığını anlatan Bilen, inşaatlardan bulduğu tahtaları bacaklarının alt bölümüne yerleştirdiğini ve dikiş makinesini kullanarak dikim işinde çalışmaya başladığını söyledi.
Eski İzmir Valisi Alaaddin Yüksel'in fabrika ziyareti sırasında durumunu gördüğünü ve protez bacaklar için ilgililere talimat verdiğini söyleyen Turan Bilen, yaklaşık 10 yıldır protez bacaklarıyla çalıştığını ama yine de mekanik makinelerde çalışırken zorlandığını anlattı.
Yuva kurdu, basketbol takımına girdi
Sigortalı bir işte çalışmaya başladıktan sonra maddi durumunun da düzeldiğini ve yeni bir hayat kurduğunu anlatan Turan Bilen, evlenerek İzmir'in Menemen ilçesine yerleştiğini ifade etti.
Hayatına renk katmak ve spor yapmak için İzmir Rehabilitasyon Spor Kulübü tekerlekli sandalye basketbol takımına da girdiğini kaydeden Bilen, artık geleceğe umutla baktığını kaydetti.
En büyük hayalinin ise emekliye ayrılıp konfeksiyon atölyesi açabilmek olduğunu anlatan Turan Bilen, "Engelli arkadaşlarım yaşamaktan vazgeçmesinler, meslek öğrensinler" dedi.
İzmir Rehabilitasyon ve Spor Kulübü Derneği Yöneticisi Ramazan Kaymaz ise Turan Bilen'in büyük gelişme gösterdiğini ifade ederek, "O günkü durumuyla bugünü kıyaslayamayız. Onun mücadelesi herkes için örnek olmalı" diye konuştu. - İzmir