İnşaat Bitince İhtiyaç Olmadığını Fark Ettiler
Kastamonu'nun Çataloluk köyünde vatandaşın bağışladığı arsaya 550 bin lira harcanarak sağlık ocağı yapıldı.
Kastamonu'nun Çataloluk köyünde vatandaşın bağışladığı arsaya 550 bin lira harcanarak sağlık ocağı yapıldı. İnşası 9 yıl süren sağlık ocağına ihtiyaç olmadığı bina tamamlandığında fark edildi. Bina ise, 5 yıldır boşta duruyor.
Kastamonu'nun Cide ilçesi Çataloluk köyünde 1996 yılında inşaatına başlanan sağlık ocağı binası, 2005'te tamamlandı. Vatandaşın bağışladığı arsa üzerine kurulan 4 lojmanlı bina inşaatı, devlete zamanın parasıyla yaklaşık 550 bin liraya mal oldu. Ancak, kadro sıkıntısı nedeniyle sağlık ocağına doktor atayamayan Sağlık Bakanlığı, "9 yıllık süreçte koşulların değiştiğini, artık sağlık ocağına ihtiyaç olmadığını, ayrıca hiçbir doktor ve hemşirenin de köye gitmek istemediğini" ileri sürerek projeyi 'sağlık evi'ne dönüştürdü. Fakat bu kez de atayacak ebe bulunamadı. Beş yıldır atıl durumda boş duran bina çürümeye terk edildi.
En yakın sağlık ocağının 15, en yakın devlet hastanesinin 45, en yakın tam teşekküllü devlet hastanesinin de 145 kilometre uzaklıkta olduğunu belirten Çataloluk köy sakinleri, "Arsa, sağlık ocağı koşuyla hibe edilmişti. Madem ihtiyaç yoktu, devlet bu kadar parayı buraya neden harcadı?" diye tepki gösteriyor.
Çataloluk Köyü Muhtarı Mehmet Derin, sağlık müdürlerinin kendilerine sunduğu gerekçeleri şöyle anlattı: "Aradan 11 yıl geçti. Bu süreç içerisinde köyümüzde üç şey değişti. Yollar asfaltlandı, köye telefon ve içme suyu geldi. Ama halen köyümüzün Cide'ye ve 1950'lerde yapılmış olan Soğuksu Sağlık Ocağı'na uzaklığı aynı. 'Köylere Hizmet Götürme Birliği' adı altında hemen ambulans verdiklerini söylüyorlar ama kaç kez istedik kimse ambulans göndermedi. Cerrahi operasyon gerekmesi halinde hastalarımızı, 145 kilometre uzaklıktaki Kastamonu Devlet Hastanesi'ne götürmek zorunda kalıyoruz. İlaç yazdırmak için 15 kilometre yol gidiyoruz. Nüfusunuz az diyorlar. Şimdi fark etmişler. 210 haneli köyde kış nüfusu 435, yaz nüfusu 800 ile 1000 arası. Ama köyümüzdeki sağlık ocağına doktor atanırsa bundan yalnızca bizim köy değil, en uzağı 8 kilometre uzaklıkta 18 köy yararlanacak."
SAĞLIK BAKANLIĞI "YATIRIMA DEVAM" DEDİ
Sağlık Bakanlığı, 2004 yılında yıllardır inşaatı bitmeyen hastane, sağlık ocağı, sağlık evi gibi projeleri elden geçirerek, ihtiyaç olmadığı halde seçim yatırımı olarak temeli atılan binaları, yarım kalmış inşaatlarıyla birlikte ihtiyacı olan kurumlara devretti. Bu doğrultuda yapılan çalışmada, 2004'te yüzde 70'i tamamlanan Çataloluk Sağlık Ocağı'nın bitirilmesine karar verilerek, ek ödenek gönderildi.
Tamamı 2008 yılında tamamlanan Çataloluk Sağlık Ocağına şu ana kadar atama yapılmadığından dolayı 5 yıldır atıl durumda bekliyor. - KASTAMONU