Haberler

İmam İsyanı

İmam İsyanı
Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Ortaca'ya bağlı 450 nüfuslu Tepearası köyünün yaklaşık 50 yıllık Merkez Camisi'nin imamı, yaklaşık 35 yıl önce alınan kadrosu ile birlikte, geçtiğimiz ay köylülerin bilgisi olmadan Dalyan Arıkbaşı'na 2 ay önce yapılan camiye atandı.

Ortaca'ya bağlı 450 nüfuslu Tepearası köyünün yaklaşık 50 yıllık Merkez Camisi'nin imamı, yaklaşık 35 yıl önce alınan kadrosu ile birlikte, geçtiğimiz ay köylülerin bilgisi olmadan Dalyan Arıkbaşı'na 2 ay önce yapılan camiye atandı. Bir anda hem imamsız, hem de kadrosuz kalan köylüler müftülüğün aldığı bu karar karşısında ne yapacaklarını şaşırırken, olaya da büyük tepki gösterdiler.

Tepearası köyü muhtarı Ufuk İpek konu hakkında yaptığı açıklamada, "Bu halkım beni köyümün haklarını korumam için muhtar seçti. Ben de gücüm yettiği kadar köyüme çok güzel hizmetler yaptığıma inanıyorum. Ama bundan bir ay önce benim ve halkımın kabullenemeyeceği bir olay ile karşı karşıya kaldık. İyi bir cemaate sahip camimizin 1970 yılında hak kazandığı imam kadrosu, halkımızın ve muhtarımızın hiç görüşü alınmadan, kadrosu olmayan Dalyan Arıkbaşı Camii'sine verildi. Müftümüz ve İmamımız arasında nasıl

bir gelişme olduğunu tam olarak bilmiyorum. Ben kadrolu bir imamın, kadrosu olmayan bir camiiye atama yapılamayacağını ve kadronun da oraya alınamayacağını biliyorum. Bu, hem halkımın, hem de muhtarlığımız olarak bizim hazmedemeyeceğimiz bir şey. Biz kadromuzu geri istiyoruz" dedi.

Konu hakkında Ortaca Müftüsü Dr.İbrahim Özler ve Kaymakam Mustafa Gürdal ile görüştüğünü belirten Ufuk İpek, "Müftümüz bize kadronuzu en kısa zamanda geri vereceğini söyledi. Müftünün ardından Kaymakamımızla da görüştük, Kaymakam bey olayı yakından takip edeceğini, elimizden giden hakkı geri kazandıracağını söyledi. Biz büyüklerimize güveniyoruz ama sanki oyalanıyoruz gibi bir hissimiz var" dedi.

İmam'ın Dalyan'da oturduğunu ve Tepearasına gelmek için her gün 7 kilometre gelip gittiğini belirten Muhtar Ufuk İpek, "2 yıl önce lojmanı muhtarlığımız kanalı ile yaptırtdık. Lojmanın sadece üstündeki kirmetti bir sorun var, bu da hemen giderilebilecek bir şey. İmamın burada kalmaması için bir engel değil. Sabah ve akşam ezanlarında çok aksaklıklar oluyordu ama cemaat bunu da idare etti. Ama imamımızın bu şekilde müftü ile işbirliği yaparak kadrosunu buradan götürmesi yüzünden çok üzgünüz. Böyle bir

şeye alet olduğumuz için hazmedemiyoruz. Biz kadromuzu derhal geri istiyoruz" dedi.

KADROYU ÇOK ZOR ALDIK

1973 yılında Tepearası muhtarı seçilen ve yaklaşık 20 yıl muhtarlık yapan Servet İpek ise, "İlk seçildiğim dönemde köyümüz Köyceğiz'e bağlı idi. O yıllarda Köyceğiz Müftülüğüne pekçok kez sefer yaptım. Ancak 2.dönem seçildiğimde, 1976'lı yıllarda imam kadrosunu alabildik. O zamandan beri birkaç imam değişerek bu zamana geldi" dedi.

"Ada mahallemizin de kadrosunu 1990'lı yıllarda aldık" diyen Servet İpek, "Onu da bundan önceki müftümüz buradan alıp, Eskiköy'e vermişti, şimdi ki müftüde bu kadroyu aldı, Dalyan Arıkbaşı'na verdi. Ben o dönemlerde Ramazan aylarında dışarıdan imam tutardım, köyümüzde bir göz evimizde imamla beraber kalıyorduk. Şimdi bu rahatlığa kavuşmuşken, kadromuzun alınıp başka yere verilmesi bizi çok üzüyor, biz bu kadroyu çok zor aldık" dedi.

Ben bir din adamına, ilçemize en büyük temsil eden müftümüz, bradaki kaç yıllık kadroyu alıp başka bir camiye vermesini yakıştıramıyorum.

KÖYÜMÜZ İMAMSIZ OLUR MU?

İmam kadrosunun alınıp Dalyan'a verilmesini köylülerde büyük tepki gösterdiler. Köylüler 70 yaşındaki Yusuf İpek, "Bu müftü bizi böyle perişan bıraktığı için hakkımı helal etmiyorum" derken, 63 yaşındaki Yurdahan İpek ise, "Köyümüzün camiisi 50 yıllık. Ancak yaklaşık 1 aydır imam yok. İmamın gitmesinde bir sıkıntımız yok, memleketi orası olduğu için ve camisi yakın olduğu için kendisine kızmadık. Ama kadromuzu da götürmemeliydi. Müftü de olsa, imam da olsa bunu yapmamalıydı. Müftü yaptıysa, imamın burada

uyarması lazımdı. Kendisi 12-13 senedir burada imamımızdı. Oraya gittiğine birşey demiyoruz ama kadroyu da götürmesi köyümüzü üzdü. Şimdi hoca yok. Cumadan Cumaya, camiiye namaza gidiyor köylü. Köyümüz imamsız olur mu? Müftümüzden biran önce imam tayin etmesini bekliyoruz" dedi.

Emine İpek ise, "İmamın geri gelmesini istiyoruz, kadromuzu istiyoruz. Bizi sahipsiz bıraktılar. Köy hocasız olur mu? Ölüm var, zulüm var" dedi.

EN KISA SÜREDE BİR İMAM GÖREVE BAŞLAYACAK

Ortaca Kaymakamı Mustafa Gürdal ise "Konu ile ilgili bilgim var. İlçemiz müftüsü ve Tepearası Köy Muhtarı ile konuyu görüştük. Gereken yerlerle irtibat kurduk, en kısa sürede Tepearası'nda yeni bir imam arkadaşımız göreve başlayacak" dedi. - MUĞLA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel
title
Close