İlkokul Öğrencilerine Uygulamalı Arkeoloji Eğitimi
Hitit Üniversitesi "Minik Yürekler, Büyük Ellerle Yapıyor, Yaşıyor, Öğreniyor" projesi kapsamında öğrencilere arkeoloji eğitimi verdi.
Hitit Üniversitesi ile Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından yürütülen "Minik Yürekler, Büyük Ellerle Yapıyor, Yaşıyor, Öğreniyor" projesi kapsamında ilkokul öğrencilerine uygulamalı deneysel arkeoloji eğitimi verildi.
Proje kapsamında Çorum Müzesi'ne götürülen İstiklal İlkokulu 4. sınıf öğrencisi 30 çocuk, müze bahçesinde oluşturulan kazı uygulama alanında deneysel arkeoloji eğitimi aldı.
Proje koordinatörleri Hitit Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Görevlisi Yrd. Doç. Dr. Özlem Sir Gavaz, Karadeniz Arkeolojisini Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Yrd. Doç. Dr. Esra Keskin, Milli Eğitim Şube Müdürü Kadir Söngüt, Müze Müdürü Arkeolog Önder İpek'in de katıldığı etkinlikte, öğrencilere ilk olarak arkeolojik kazılarla ilgili bilgi verildi.
Kazı alanında yapılacak çalışmalar, kullanılacak ekipman, araç ve gereçlerle, dikkat edilmesi gereken noktaların uygulamalı olarak anlatılmasının ardından 4 gruba ayrılan öğrenciler, kazı uygulama alanına gömülen imitasyon tarihi eserleri bulmaya çalıştı.
Arkeoloji bölümü öğrencilerinin yardımıyla kazı yapan öğrenciler, ekip çalışmasına uygun olarak büyük bir titizlikle tarihi eserleri gün yüzüne çıkarmak için çaba gösterdi. Eserlerin bulunduğu alanın krokisini çizen, fotoğraflayan ve gerekli restorasyon çalışmasının ardından müzeye teslim eden öğrencilerin bir hayli heyecanlı oldukları gözlendi.
Öğrencilerden Şeyma Arslan (10), kazı yaparken çok eğlendiğini ifade ederek,
"Kazı sırasında bir tane testi, tablet ve sikkeler bulduk. Eserlerin fotoğraflarını çekip, eleme yaptık. İlk kez böyle bir etkinliğe katıldım. Çok eğlenceli bir şey oldu" diye konuştu.
-"Projede istediğimiz başarıya ulaştık"
Proje koordinatörü Yrd. Doç. Dr. Özlem Sir Gavaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, proje kapsamında bugüne kadar farklı etkinlikler yaptıklarını belirterek, deneysel arkeoloji eğitimiyle projenin sona erdiğini söyledi.
Çocuklara tarih bilincini aşılamak ve geçmişin izini sürerek geleceğe güvenle bakmaları noktasında farkındalıklarını artırmayı hedeflediklerini vurgulayan Gavaz, "Çocuklarda yaratıcılık, kendine güven, inisiyatif alma, bağımsız düşünme, öz denetim ve sorun çözme potansiyellerinin geliştirilmesi sağlanmaya çalışıldı. Öğrencilerin yaşadığı şehri tanımaları, yerel ve ulusal yönetim hakkında bilgi edinmelerini sağlamak gibi temel hedefler belirlendi. Projede istediğimiz başarıya ulaştık" diye konuştu.
Müze Müdürü Önder İpek de ilk kez böyle bir uygulamaya ev sahipliği yaptıklarını dile getirerek, "Bu eğitimde amaç öğrencilerin tarihi yaşayarak öğrenmesiydi. Burada sadece kazı yaparak eser çıkarmıyorlar, bulunan eserlerin hangi aşamadan geçtiğini de öğreniyorlar. Çok önemli bir projeydi ve başarılı oldu." ifadelerini kullandı. - ÇORUM