Haberler
İsrail ile Lübnan arasındaki ateşkes için saat veren Biden'dan dikkat çeken Türkiye açıklaması

İsrail-Lübnan ateşkesi için saat veren Biden'dan dikkat çeken Türkiye açıklaması

Lübnan Başbakanı'ndan ateşkes sonrası kritik çağrı: Derhal uygulayın

Lübnan Başbakanı'ndan ateşkes sonrası kritik çağrı: Derhal uygulayın

Netanyahu ateşkesin ardında yatan sebebi açıkladı: İran tehdidine odaklanmak

Netanyahu ateşkesin ardında yatan sebebi açıkladı

BAE'de öldürülen İsrailli hahamın katilleri Türkiye'de yakalandı

BAE'de öldürülen İsrailli hahamın katilleri Türkiye'de yakalandı

İlkokul Mezunu Tamirciden Sürücüleri Sevindiren İcat

İlkokul Mezunu Tamirciden Sürücüleri Sevindiren İcat
Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Murat Asil - Nevşehirli otomobil tamircisi Kenan Çakır, icat ettiği ve "Kössü" adını verdiği cihazla, araçların kalorifer peteğini ve radyatörünün pratik şekilde temizlenmesini sağlıyor.

Murat Asil - Nevşehirli otomobil tamircisi Kenan Çakır, icat ettiği ve "Kössü" adını verdiği cihazla, araçların kalorifer peteğini ve radyatörünün pratik şekilde temizlenmesini sağlıyor.

Kayseri Yeni Sanayi Sitesi'nde oto elektrik tamircisi olarak çalışan Çakır, 43 yıllık deneyimiyle, otomobillerin kalorifer peteğini ve radyatörlerini temizlemede kolaylık sağlayan cihaz icat etti.

AA muhabirine konuşan Çakır, mesleğe 1969 yılında çırak olarak başladığını ve süreç içinde usta olup kendi iş yerini açtığını belirterek, şimdi de çalışırken hep hayalini kurduğu cihazı icat etmenin mutluluğunu yaşadığını söyledi.

Meslekteki deneyimlerinden faydalanarak yapımına karar verdiği cihazın oluşturulma aşamasında kendisi gibi elektrik ustası yeğeni Mustafa Çakır'ın da yardımcı olduğunu belirten Çakır, "1978 yılına kadar çırak ve kalfa olarak oto elektrik ve klima işiyle uğraştım. Bu tarihten sonraki süreçte farklı isimlerde kendi iş yerimi kurarak ustalık seviyesine ulaştım. 1982-1987 yılları arasındaki işçi olarak gitmiş olduğum Suudi Arabistan'daki tecrübelerimi Türkiye'deki çalışmalarım ile birleştirerek bu cihazı yeğenim Mustafa Çakır ile birlikte yaptık" dedi.

Ürettikleri cihazın çok pratik olduğunu, ebatlarının küçük olması nedeniyle kullanımının da kolay olduğunu ifade eden Çakır, cihazı arabaya 2 hortum vasıtasıyla bağladıklarını ve haznesindeki kimyasal maddelerle araçların kalorifer peteği ve karbüratörlerinin içindeki pisliklerin çekilerek filtre bölümüne aldığını anlatarak, işlem sırasında filtrenin 3 kez temizlendiğini kaydetti.

-"Kössü ile maliyetler bin liradan 70 liraya düştü"-

Kendisini bu icada yönlendiren konuların başında eski yöntemin hem masraflı, hem de yapılan işlemin uzun süre alması ve buna bağlı olarak uğranılan zaman kaybını önlemek olduğunu kaydeden Çakır, 'Kalorifer Peteği ve Radyatör Temizleme Cihazı'nın ilk portatifini ortaya çıkardıklarını belirterek, şöyle konuştu:

"Bu cihazı yapmamın en büyük nedeni araç radyatörlerinin ve kalorifer peteklerinin aracın ön göğüs kısmının sökülmesi suretiyle yapılan temizliğinin ve değişiminin ekonomik açıdan müşteriye yüksek maliyete neden olması ve işlem esnasında diğer parçalarda meydana gelen zararlardır. Bir aracın bu konu ile ilgili ihtiyacının eski yöntemle giderilmesi 250 ila bin lira arasında. Ayrıca, araçların bu ihtiyaçlarının giderilmesi için araç servislere bırakıldığı zaman 1-2 gün kalması da insanların ulaşım imkanlarını zorlaştırmakta ve zaman israfına neden olmaktaydı."

Teknik donanım ve yazılımını tamamladıkları 'Kalorifer Peteği ve Radyatör Temizleme Cihazı'nın ilk portatifini ortaya çıkardıklarını anlatan Çakır, bu dönemde yaptıkları cihazın ulusal ve uluslararası düzeyde markalaştırılması, belgelendirilmesi ve sınai haklar kapsamında koruma altına alınması amacıyla Türk Patent Enstitüsüne Faydalı Model Belgesi almak için başvuru gerçekleştirdiklerini, şekil şartlarının tamamlanmasından ve 3 aylık itiraz süresinin sona ermesinden sonra Faydalı Model Belgesi almaya hak kazandıklarını belirtti.

"Kössü" ile 45 dakika gibi kısa bir sürede araç kaloriferinde ve radyatöründe oluşan pas, kireç, yağ ve tortunun temizlenebildiğini söyleyen Çakır, "Bu cihaz ile aracın ön göğüs kısmı sökülmeden müşteriye ikram edilecek bir bardak çayın içilmesi süresi kadar, 30-45 dakika gibi kısa sürede araç kaloriferi ve radyatörü pas, kireç, yağ ve tortudan arındırılabiliyor. Bu işlem için ise müşteri sadece 70-100 lira arasındaki bir bedel ödüyor. Bu sayede hem zaman israfı sona eriyor hem de müşterinin aracında zarar meydana gelmeden ekonomik bir hizmet sunulmuş oluyor" şeklinde konuştu.

Çakır, Avrupa ülkelerine ileri ki yıllarda pazarlanması amacıyla uluslararası arenada izinsiz kopyalama ve kullanılmasına engel olmak için Avrupa Patent Ofisi'ne başvuru işleminin gerçekleştirilmesi ile ilgili teknik hazırlıkların devam ettiğini de sözlerine ekledi.

- NEVŞEHİR

Kaynak: AA / Yerel
title