İlköğretim Öğrencileri Verem Konusunda Bilgilendirildi
Verem Savaş Haftası dolayısıyla Sakarya İl Sağlık Müdürlüğü tarafından Ahmet Akkoç İlköğretim Okulunda seminer düzenlendi.
Verem Savaş Haftası dolayısıyla Sakarya İl Sağlık Müdürlüğü tarafından Ahmet Akkoç İlköğretim Okulunda seminer düzenlendi.
Düzenlenen seminere İl Sağlık Müdürü Uzm Dr. Murat Alemdar, Halk Sağlığı Müdürü Dr. Aydın Erdoğan, İl Sağlık Müdür Yardımcısı Dr Rana Beşler, Adapazarı İlçe Sağlık Müdürü Dr. Yasin Çatalbaş, Serdivan İlçe Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Sevda Gürsel, Halk Sağlığı Hizmetleri Şube Müdürü İbrahim Bulduk, Adapazarı Milli Eğitim Şube Müdürü Sedat Aydın, Ahmet Akkoç İlköğretim Okul Müdürü Dursun Sarı, Adapazarı İlçe Halk Sağlığı Şube Müdürü Bekir Başar, Araştırmacı Nevzat Toç, İl Sağlık Müdürlüğü Personeli, Halk Sağlığı Personeli, Okul Öğrencileri ve Velileri katılırken, sunumu Toyota-Sa Acil Yardım Hastanesinde Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı olarak görev yapan Uzm. Dr. Figen Ezen yaptı.
Dr. Ezen, verem hastalığının solunum yolu ile akciğerlere giren verem mikrobunun yol açtığı bulaşıcı bir hastalık olduğunu öncelikle akciğerlerde olmak üzere tüm organlara tutunabileceğini, dünyada yaklaşık her yıl 9 milyon insanın verem hastalığına yakalandığını belirtti. Veremin tedavi olmamış veya düzenli tedavi görmemiş hastaların öksürme hapşırma veya konuşmalarından ortama yayılan verem mikrobu içeren damlacıkların solunum yolu aracılığıyla alınarak bulaşabileceğini anlatan Erzen, 2-3 haftadan daha uzun süren öksürük, balgam çıkarma ateş, gece terlemesi, iştahsızlık, halsizlik, yorgunluk, nefes darlığı, göğüs ve sırt ağrısı kan tükürme gibi belirtiler var ise aile hekimlerine veya en yakın sağlık kuruluşuna müracaat edilmesi gerektiğini söyledi. Erken teşhisin önemini, çocuklara BCG aşısının yaptırılmasını, uzun süreli hastalık belirtilerinin olması durumunda en yakın sağlık kuruluşuna müracaat edilmesini, koruyucu ve tedavi edici ilaçların 6 ay süreyle her gün düzenli olarak alınması gerektiğini kaydeden Erzen, bu ilaçların Sağlık Bakanlığının ilgili birimlerinden ücretsiz olarak verildiği ve doğrudan sağlık personeli gözetiminde uygulandığını söyledi.
Erzen, "Hasta kişilerin çevresindekilere hastalığı bulaştırmaması için öksürme, hapşırma ve konuşma sırasında eliyle ağzını kapatması veya maske takması gerekiyor. Bulunulan ortam sık sık havalandırarak, karanlık ortamlardan daha çok güneşli ortamlarda vakit geçirilmesi gerekiyor. Mikrobun bulaşmasının engellenmesi için ellerini sık sık yıkanarak 6 ay süreyle her gün düzenli olarak ilaçlarını kullanması gerekiyor" diyerek sunumunu tamamladı.
Karşılıklı soru cevap ve sohbet ile geçen sunum bitiminde Matematik Öğretmeni Yasemin Kaya, 6. Sınıf Öğrencisi Ebrar Uzun okulları adına kendilerine verdiği bilgilerden dolayı Uzm Dr. Ezen'e çiçek takdim ederek teşekkür ettiler.
Konuyla ilgili olarak açıklama yapan Sakarya İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Alemdar, "Verem günümüzde korkulacak bir hastalık olmaktan çıkmış yapılan tıbbi müdahalelerle iyileşme anlamında yüzde yüz tedavi edilebilen bir hastalık haline gelmiştir. Sunumu gerçekleştiren değerli hocamızın da belirttiği gibi erken teşhis son derece önem arz etmektedir. Bu yıl düzenlediğimiz bu etkinlikle farkındalık oluşturmak anlamında çocuklarımıza bu hastalığı tanıtmaya çalıştık. Unutulmamalı ki toplumumuzun geleceğini oluşturacak olan ilköğretim çağındaki çocuklarımızın bu ve her konuda bilgi sahibi olmaları geleceğimiz açısından hayati önem arz etmektedir. Kurum olarak bilinçli fert sağlıklı toplum anlayışıyla bu tür etkinliklerimizi arttırarak devam ettireceğiz. Temennim İlimizde ve ülkemizde yaşayan vatandaşlarımızın sağlıklı bir hayat sürmeleridir. Bize kapılarını açan Ahmet Akkoç İlköğretim Okuluna ve bu organizasyonda emeği geçen her kese teşekkür ediyorum" dedi. - SAKARYA