İleri Yaşta Prostat Büyümesi Olağan"
Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi (MSKÜ) Tıp Fakültesi Üroloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Hayrettin Şahin, "Prostat büyümesi, yaş ilerledikçe özellikle 40 yaşından sonra yaşanması olağan bir durumdur.
Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi (MSKÜ) Tıp Fakültesi Üroloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Hayrettin Şahin, "Prostat büyümesi, yaş ilerledikçe özellikle 40 yaşından sonra yaşanması olağan bir durumdur. Aksine, büyüme yaşanmaması olağandışı bir durumdur" dedi.
Yatağan Belediyesi tarafından belediye toplantı salonunda düzenlenen konferansta, prostat hastalıkları ele alındı.
MSKÜ Tıp Fakültesi Üroloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Hayrettin Şahin, konferansta yaptığı konuşmada, prostat büyümesi yaşayan insanlarda, gündüz sık tuvalete gitme, uykudayken tuvalete hissi, ani idrar ihtiyacı duyma ve tuvalete yetişemeyip idrar kaçırma gibi belirtileri olduğunu anlattı.
Prostat büyümesinin 60'lı yaşlarda yüzde 50, 80'li yaşlarda yüzde 90, 100 yaşında kadar yaşayanlarda ise yüzde 100 görülen bir durum olduğunu ifade eden Şahin, şöyle konuştu:
"Prostat iltihapları, genellikle 50 yaşın altında yaşanan ve çeşitli ilaç tedavileriyle kısa sürede çözüme kavuşturulan bir rahatsızlıktır. Prostat büyümesi, genellikle insanların prostat hastalığına yakalandığını düşündüğü durumdur. İnsanlar genellikle bu durumu, prostat kanseriyle karıştırır. Fakat prostat büyümesi, yaş ilerledikçe, özellikle 40 yaşından sonra yaşanması olağan bir durumdur. Aksine, büyüme yaşanmaması olağandışı bir durumdur."
Prostat büyümesi ve prostat kanserinin aynı kişide bulunabileceğinin altını çizen Şahin, bu iki rahatsızlığın tedavilerinin birbirinden farklı olduğuna değindi.
Prostat büyümesine neden olan durumların başında, yaşın ilerlemesinin geldiğini vurgulayan Şahin, şöyle devam etti:
"Bu hastalık, testisi olan her erkekte yaşanan bir rahatsızlıktır. Ailesinde prostat büyümesi ve kanseri varsa, genetik olarak ailenin diğer erkekleri de bu rahatsızlığa yüksek ihtimalle yakalanabilir. Ayrıca eskiden beri 'Sigara kullanan kişilerde prostat hastalığı olmaz' diye bir algı vardı. Bunun aslı, sigara kullanan kişiler genellikle uzun yaşamadığı ve prostat yaşlandıkça görülen bir rahatsızlık olduğu için bu kişilerde pek görülmediğinden söylenmektedir."