İl Kadın Hakları Koordinasyon Kurulu Toplantısı
İl Kadın Hakları Komisyonu Kurulu gündemine aldığı Yerel Eşitlik Eylem Planı’nı (YEES) görüşmek üzere toplantı düzenledi.
İl Kadın Hakları Komisyonu Kurulu gündemine aldığı Yerel Eşitlik Eylem Planı'nı (YEES) görüşmek üzere toplantı düzenledi.
Valilik Toplantı salonunda gerçekleşen toplantıya Vali Hüseyin Aksoy, OMÜ Rektör Vekili Prof.Dr. Hakan Leblebicioğlu, İl Jandarma Komutanı J.Alb. Hacı Demirezen, kamu kurum ve kuruluş temsilcileri katıldı.
Vali Aksoy'un açılış konuşmasının ardından Kadın Dostu Kentler Projesi Samsun Koordinatörü Zerrin Alataş, 'Stratejik Plan ve Yönetimine İlişkin Düzenlemeler' konulu sunumunu gerçekleştirdi. Alataş, "Samsun Yerel Eylem Stratejik Planı (YESP) 5 bölümden oluşmaktadır. Birinci bölüm program geçmişi, ulusal ve uluslararası yasal dayanaklar ve Samsun'da kuruluş süreci, ikinci bölüm vizyon, amaç ve ilkeleri, üçüncü bölüm 6 ana başlıkta Samsun'da kadına ilişkin mevcut durum son veriler ve göstereler ile YEEP ile uyumlu stratejik öncelikleri ve hedefleri, dördüncü bölüm Samsun YEEP ve beşinci bölüm de plan yönetimine ilişkin düzenlemeler ve kurumsallaşmaya ilişkin ilkelerden oluşmaktadır. YESP vizyonumuz ayrımcılığın ortadan kalktığı, şiddetin yaşanmadığı, kadınların ve kız çocuklarının daha rahat, daha huzurlu, daha eşit oranda eğitim, sağlık, istihdam hakkını kullanabildiği, kadınların kültürel ve ekonomik alanlarda güçlendiği, karar alma mekanizmalarında eşit bir şekilde yer aldığı, dayanışmanın daim olduğu bir kent olarak belirlendi" dedi.
Alataş'ın sunumundan sonra görüşlerini bildiren OMÜ Rektör Vekili Prof.Dr. Hakan Leblebicioğlu, "Stratejik planda misyon ile ilgili bir bilgi yoktu. Performans göstergelerinde sorun yaşayabileceğimiz alanlar var. Mümkünse planda 2013 - 2015 diye belirlediğimiz alanlarda yıllara göre bugünden bir iş planı yapabilirsek yararlı olur düşüncesindeyim. Planın içersinde bir swot analizine ihtiyacımız var" diye konuştu.
MÜFTÜ ÖZTÜRK: "KADIN ERKEK DENGESİNİ GÖZETEREK BU İŞİ YAPMALIYIZ"
Kadın erkek arasındaki dengenin iyi gözetilmesinin altını çizen İl Müftüsü Yrd.Doç.Dr. Hayrettin Öztürk, "Ben bir müftüyüm ve olaya Kura'n ve İslami açıdan bakmamın doğal olduğunu düşünüyorum. Kuran'a ve İslam'a baktığımızda kadınlara 3 dönemde büyük zulüm yapıldığını görüyoruz. Kadınlar bugünkünden çok daha büyük zulümler görmüş, o dönemin peygamberleri kendi kitaplarında kadınları ön plana çıkarmamışlar. Erkek kadın dengesini birlikte gözetmişler. Aksi taktirde birini ön plana çıkardığınız zaman diğer taraftan tepki alıyorsunuz. Kadınları en fazla savunan kişilerden birisiyim. Bir mecliste veya konferansta kadın haklarını savunduğum zaman erkeklerde büyük bir homurdanma hatta karşı koymalar başlıyor. Hep kadınlardan yola çıkarsak, diğer taraftaki erkekleri küstürmüş ve kızdırmışta olabiliriz. Bu dengeyi çok iyi korumalıyız. Kadın ya da erkeğin birini ön plana çıkardığınız zaman bir gün onun bütün hakları uygulanmaya başlandığı zaman diğerinin hakları düşecek anlamına gelir. O zaman erkeklerin hakkını mı savunmaya başlayacağız. Ama ikisini dengeli götürürsek ikisinin de hakkını korumuş oluruz. Erkek kadın dengesini gözeterek bu işi götürmenin daha sağlıklı olacağı kanaatindeyim" şeklinde konuştu.
VALİ AKSOY: "KADINLARIMIZ YEREL BİRİMLERDE DAHA ÇOK YER ALMALI"
Birçok kurum ve kuruluşun kadınlara yönelik yürüttüğü çalışmaların olduğunu belirten Samsun Valisi Hüseyin Aksoy, şunları söyledi, "Süreç içersinde birçok kurumu ve kuruluşumuzun kadınlara yönelik olarak yürüttüğü çalışmalar oldu. Özellikle toplumsal cinsiyet eşitliği konusunda gerek OKA gerekse diğer kurumlarımızın faaliyet kapsamı içersinde çeşitli çalışmalar gerçekleştirildi. Bugün de özellikle YEEP çerçevesinde stratejik planımız ile ilgili yapılmış olan bazı çalışmalar ve değerlendirmeler var. Temel amacımız Samsun'daki kadın erkek fırsat eşitliği hususunda ortamı daha iyi bir noktaya taşıyabilmektir. Kadına yönelik şiddet kabul edilebilir değil. Bu anlamda Samsun'da şiddet önleme merkezimiz faaliyeti geçti. Ağırlıklı olarak şiddet önleme merkezimize mağdur olarak kadınlarımız başvuruyor. Çok az sayıda olsa erkek başvurularımız da var. Kadınlarımızın yerel birimlerimizde seçimle gelinen noktalarda daha fazla yer almaları, kadınlarımızın istihdamı, eğitimi büyük önem taşıyor. Sağlık hizmetlerine erişiminde engelin bulunmaması gibi birçok konu daha önceki dönemlerde de gündemimizde yer aldı. Buradaki temel süreç bu stratejik planın bundan sonraki dönemde de uygulamaya geçirilmesi ve ilgili kurumlar tarafından benimsenmesidir" - SAMSUN