Haberler
İsrail ile Lübnan arasındaki ateşkes için saat veren Biden'dan dikkat çeken Türkiye açıklaması

İsrail-Lübnan ateşkesi için saat veren Biden'dan dikkat çeken Türkiye açıklaması

Lübnan Başbakanı'ndan ateşkes sonrası kritik çağrı: Derhal uygulayın

Lübnan Başbakanı'ndan ateşkes sonrası kritik çağrı: Derhal uygulayın

Netanyahu ateşkesin ardında yatan sebebi açıkladı: İran tehdidine odaklanmak

Netanyahu ateşkesin ardında yatan sebebi açıkladı

BAE'de öldürülen İsrailli hahamın katilleri Türkiye'de yakalandı

BAE'de öldürülen İsrailli hahamın katilleri Türkiye'de yakalandı

İl İl Enerji Verimliliği Projesi"

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardımcısı Mercan: "Alpu civarında 1.3 milyar (ton) şu anda ispatlanmış ve yaklaşık 2 bin, 2 bin 500 kalorisi olan kömür rezervi bulunmuştur" "O bölgede dünyanın en temiz kömür enerjisi santrallerinin kurulacağını da bilmeniz gerekir. 10 bin megavat civarında bir santral.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardımcısı ve Dünya Enerji Konseyi Türk Mili Komitesi (DEK-TMK) Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Murat Mercan, Eskişehir'in Alpu ilçesi'nde 1.3 milyar ton ispatlanmış ve yaklaşık 2 bin, 2 bin 500 kalorisi olan kömür rezervi bulunduğunu bildirdi.

Mercan, DEK-TMK tarafından Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) Küçük Destek Programı Küresel Çevre Fonu (SGP/GEF) desteği ile illerde enerji verimliliği konusunda farkındalığı artırmak için başlatılan, "İl il Enerji Verimliliği Projesi" kapsamında Eskişehir Ticaret Odası (ETO) Toplantı Salonu'ndaki programa katıldı.

Mercan, burada yaptığı konuşmada, Dünya Enerji Konseyi hakkında bilgi vererek, dünyanın enerji alanındaki en üst çatı kuruluşu olduğunu söyledi.

Toplantıyı başlangıç olarak Eskişehir'de yaptıklarını ve diğer illerde de yapacaklarını aktaran Mercan, "Eskişehir'imiz Türkiye'nin sanayileşme açısından en gelişmiş ve ileri şehirlerimizden bir tanesidir. Enerji ve tabi kaynaklar açısından Türkiye'nin en zengin illerinden biridir" dedi.

Bor, krom, manyezit, mermer gibi madenlerin kentte bulunduğunu anlatan Mercan, şöyle konuştu:

"Bir müjdeyi daha vereyim. Alpu civarında 1.3 milyar (ton) şu anda ispatlanmış ve yaklaşık 2 bin, 2 bin 500 kalorisi olan kömür rezervi bulunmuştur. İspatlanmış rezervdir bu artabilir, azalmaz. Özellikle Alpu ovasının dağlarında çok ciddi rezervlere rastlanmıştır. O bölgede dünyanın en temiz kömür enerjisi santrallerinin kurulacağını da bilmeniz gerekir. 10 bin megavat civarında bir santral olabilir orada çünkü rezerv olarak çok büyük. Şu anda Türkiye'de bulunmuş  Afşin Elbistan'da ve Konya'da da böyle bir rezerv bulundu. Mihalıççık'ta da Koyun Ağılı Bölgesi'nde kömür rezervleri açısından da büyük çaplı elektrik santrali yapılmaktadır. Sivrihisar bölgesinde de şu anda bilinen rezervlerin dışında nadir toprak elementleri dediğimiz pahada çok, miktarda az ve dünyada çok aranan toprak elementleri rezervlerine rastlanmıştır. Bunların çıkartılması ve ekonomiye katkısı Eti Maden marifetiyle yapılmaktadır ve çalışmalar devam etmektedir. Eti Maden İşletmeleri Genel Müdürlüğü çok büyük devrim ve atılımlar yapmıştır. Türkiye'nin en büyük, en çok net ihracat yapan yani katma değer açısından ilk 5 şirket içindedir. Katma değeri en yüksek olan 600 milyon dolarlık bir cirosu vardır yakın zamanda 1 milyar dolara çıkacaktır."

-"Etimatik"le bor madeni deterjanda kullanılacak

Bakanlık olarak yaptıkları Araştırma geliştirme çalışmaları sonucunda Eskişehir'in Seyitgazi ilçesinin Kırka Mahallesi'nde "Etimatik" adında bir fabrika kuracaklarını anlatan Mercan, şunları kaydetti:

"Etimatik, özellikle temizlik ve çamaşır deterjanlarında bilinen konvansiyonel üretim ve tüketim alışkanlıklarını tamamen değiştirecek ve bor madeninin tüketici açısından kullanılmasını sağlayacak ve çok artıracak bir çalışma. Doğal olması önemli. Dünyada önde gelen şirketlere rakip olacak bir ürünün fabrikasını Kırka'da kuruyoruz."

Enerji verimliliği konusunda sanayi ve ticaret odalarına büyük görevler düştüğünü ve bu konuda eksik kaldıklarını dile getiren Mercan, kentte "Yenilenebilir Enerji Zirvesi", Maden Çalıştayı" yapılması önerilerinde bulundu.

Enerjinin önemine değinen Mercan, "Türkiye'de bin dolar milli gelir üretmek için harcadığımız enerji 267 dolar. Toplam enerji tüketimine bakıyorsunuz, üretilen gayri safi milli hasılaya bakıyorsunuz bu rakamı görüyorsunuz. Avrupa'da bu 200 doların altında, Uzak Asya'da yani gelişmiş ülkelerde de o civarda. Biz aslına bakacak olursanız enerji tüketiminde ilk aşamada yüzde 20-30 oranında tasarruf edebiliriz. Enerji tüketiminde yüzde 20 tasarruf neredeyse iki tane Keban Barajı'na eş değer" ifadelerini kullandı.

-Enerji verimliliği, beşinci yakıt

Yenilenebilir enerji Genel Müdürü Yusuf Yazar da enerji verimliliği konusunun, yenilenebilir enerji perspektifiyle ele alınması gereken ve toplumun her kesimine hitap eden uygulamaların hayata geçirilmesi olduğunu belirtti.

Mutlaka devlet tarafından koordine edilmesi gerektiğini de vurgulayan Yazar, şöyle devam etti:

"Enerji politikamız içerisinde belli başlı dayandığımız temellerden birisi de Türkiye'de enerjinin daha verimli kullanılmasını, hem üretirken hem de kullanırken daha verimli ve etkin kullanımını sağlayacak tedbirlerin alınması. Enerji verimliliği 3 boyutlu bir perspektiftir. İlki enerji verimliliğimizi arttırmakla enerji arz güvenliğimizi artırmak istiyoruz. İkincisi de iklim değişikliği de artık mutlaka bir şeyler yapılması gereken bir konudur. Türkiye'nin iklim değişikliğindeki karnesi giderek kötüleşmektedir. 1990'lardaki seragazı emisyon miktarımız, bugünler itibariyle yüzde 130 artmış durumdadır. 1990'larda 187 milyon ton civarında olan toplam seragazı emisyon miktarı, bugün itibariyle 430 milyon ton civarındadır. Artık eskisi gibi 'yalnızca kirletenler temizlesin. sorumlusu sizsiniz' diyemiyoruz. Dolayısıyla Türkiye belli tedbirleri almak zorundadır. Türkiye, bu konuda belli tedbirler almıştır, almaktadır ama buna rağmen seragazı emisyon miktarı artmaktadır ve öngörüler ne kadar tedbirler alırsak, alalım gelişmekte olan bir ülke olduğumuz için artmaya devam edecektir. Yapılacak şey, hiç olmazsa bu artışı minimize etmektir. Bu bağlamda enerji verimliliği uygulamalarından, desteklemelerinden vazgeçilemez."

Üçüncü perspektifte de enerji verimliliğini artırmanın büyük bir ekonomik fayda ve katkı sağlamak olduğunu aktaran Yazar, Türkiye'nin enerji konusunda yüzde 70 civarında dışarıya bağlı bir ülke konumunda dolduğunu dile getirerek, "Enerji verimliliğine bir yeni yakıt, beşinci yakıt olarak bakıyoruz. Dolayısıyla yerli, elimizin altında, aranması bile gerekmeyen bir yakıt olarak bakıyoruz" ifadelerini kullandı.

Eskişehir Valisi Güngör Azim Tuna da toplantının Eskişehir'de düzenlenmesinden duyduğu memnuniyeti ifade ederek, enerji konusuna önem verilmesini özellikle eğitim çalışmalarını, bilinçlendirme anlamında biraz daha artırılması gerektiğini vurguladı.

Konuşmaların ardından, "Türkiye'nin Enerji Görünümü", "Enerji Verimliliğinde Temel Kavramlar ve Enerji Verimliliğinin Önemi", Enerji Verimliliği Mevzuatı ve Hedefler", "Binalarda Enerji Verimliliği Mevzuatı", "Enerji Verimliliği Önlemleri ve Uygulama Örnekli" başlıklı konuların görüşüldüğü panel düzenlendi.

Etkinliğe, Vali Yardımcısı Ömer Faruk Günay, ETO Başkanı Metin Güler, Eskişehir Sanayi Odası Başkanı Savaş Özaydemir, iş adamları ve diğer ilgililer katıldı. - Eskişehir

Kaynak: AA / Yerel
title