Haberler
Antalya açıklarında 4.8 büyüklüğünde deprem

Antalya açıklarında 4.8 büyüklüğünde deprem

Bakan Uraloğlu açıkladı: Özel araçlara kış lastiği zorunluluğu geliyor

Özel araçlara kış lastiği zorunluluğu geliyor

Suriye'de 'rejim askerlerinin kullandığı iletişim cihazları patlatılıyor' iddiası

'Rejim askerlerinin iletişim cihazları patlatılıyor' iddiası

Beşiktaş'ın yeni başkanı belli oldu

İşte Beşiktaş'ın yeni başkanı

İl Genel Meclisi Ağustos Toplantılarını Tamamladı

İl Genel Meclisi Ağustos Toplantılarını Tamamladı
Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Malatya İl Genel Meclisi, Ağustos ayı toplantılarını tamamladı.

Malatya İl Genel Meclisi, Ağustos ayı toplantılarını tamamladı. İl Genel Meclisi'ne sunulan raporda, tarımda çalışan kadınların sorunlarının çok olduğu bildirildi.

İl Özel İdaresi Salonu'nda Naci Şavata başkanlığında Ağustos dönemi son toplantısını yapan

İl Genel Meclisi'nde, tarımda çalışan kadınların sorunlarına ilişkin rapor da ele alındı. İl Genel Meclisi Kadın Hakları ve Eşitlik Komisyon Başkan Nuri Karadaş başkanlığındaki komisyon üyeleri tarafından, Malatya'da çalışan tarım işçisi kadınların sorunları araştırıldı ve meclise rapor sunuldu. Sunulan raporda, "Kadın Hakları ve Eşitlik Komisyonu olarak, İl Meclisi'nin aldığı karar gereği tarım sektöründe çalışan mevsimlik kadın tarım işçilerinin iş hayatında karşılaştıkları problemler ve çözüm önerileri maddeler halinde sıralanmıştır" denilerek şöyle devam edildi:

"Tarım işçi kadınlarının mesai saatlerinin çok uzun olması, tarım işlerinde çalışan kadınların bir kısmının maddi problemler nedeniyle lise tahsiline devam edememesi, tarım işçisi çalıştıracak olan işverenin, çalıştıracağı tarım işçilerinin kapasitesine göre barındıracağı ev yapması zorunlu hale getirilmelidir. Aksi halde çadırlarda insani yaşamı sürdürmek mümkün olamamaktadır. Kayısı işi zor ve tecrübe isteyen bir iş olmasına rağmen, kayısı fiyatlarının düşük olması çalışan kadın işçi ücretlerinin düşük olmasına yansımaktadır."

Nuri Karadaş, özellikle kadınların tarım işçiliğinde birçok sorunlarla karşılaşıldığını gördüklerini söyledi.

KAYISININ SORUNLARI DA TARTIŞILDI

Komisyon raporu görüşülürken söz alan meclis üyesi Naki Düzova, tarım işçileri için konteynır kullanılmasının önemini anlatırken, Deniz Kayıkçı ise kayısı üreticisinin kayısıdan yeterince gelir elde edemediğinden, çalıştırdığı işçiye yeterince imkan hazırlayamadığını vurguladı. Toplantıda, kayısının sorunlarını da meclis üyeleri dile getirdi.

CHP Grup Başkan Vekili Mustafa Mengüç, yeniden Kayısıbirlik'in açılmasını isteyip, kayısı üreticilerinin ancak örgütlü sorunların üstesinden gelebileceğini savundu. Mengüç, "Kayısıbirlik geçmişte kötü yönetilip kapatıldıysa, bunun hesabı sorulmalıdır. Cezasını üretici çekmemelidir" önerisinde bulundu.

Meclis üyesi Vahap Altınok da, kilosu 3 dolara satılan kuru kayısının yurt dışında 15 dolara, yaş kayısı kilosu Malatya'da 1 TL iken Ankara'da 4 TL'ye satılmasını dile getirerek, üreticinin değil aracının kazandığını söyledi. Kimi meclis üyesi, kayısının gerek ulusal ve gerekse uluslararası reklamının yapılmasını önerip, bu yıl rekolte fazlalığı nedeniyle üreticinin alın terini karşılayamadığını dile getirirken, bazı meclis üyeleri de soğuk hava deposu yapılması ve kayısı suyu fabrikası kurulmasını önerdi.

Toplantı sonunda, gündem dışı verilen önergeler de ele alındı. Pütürge ilçesi Tepehan beldesinde 3 mahalleye 2 adet içme suyu sondajı vurulması, Yeşilyurt ilçesi Görgü köyüne 1 adet suluma suyu sondajı vurulması teklifleri de komisyonlarda görüşülmek üzere havale edildi. - MALATYA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel
title