Haberler

Iı. Uluslararası Kafkasya - Orta Asya Dış Ticaret ve Lojistik Kongresi Açılışı

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Atatürk Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Uluslararası Ticaret ve Lojistik Bölümü’nün düzenlediği, II. Uluslararası Kafkasya-Orta Asya Dış Ticaret ve Lojistik Kongresi açılışı, Nenehatun Kültür Merkezi’nde gerçekleşti.

Atatürk Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Uluslararası Ticaret ve Lojistik Bölümü'nün düzenlediği, II. Uluslararası Kafkasya-Orta Asya Dış Ticaret ve Lojistik Kongresi açılışı, Nenehatun Kültür Merkezi'nde gerçekleşti.

20-22 Ekim tarihleri arasında devam edecek olan kongrenin açılışına, Atatürk Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Nihat Yatkın, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hüseyin Özer, Uluslararası Ticaret ve Lojistik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Fehim Bakırcı, yurtiçi ve yurtdışından çok sayıda akademisyen ve öğrenciler katıldı.

"Yeni ekonomik yapı içerisinde ekonomi yönetimlerinin, üretim maliyetlerini düşürme ve büyük tüketici kitlelerine ürün ulaştırabilme çabaları, lojistiğin ön plana çıkmasına katkıda bulunmuştur. Bu doğrultuda lojistik Dünyada ve ülkemizde hızla büyüyen sektörlerden biri haline gelmiştir" sözleriyle konuşmasına başlayan Atatürk Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Nihat Yatkın, ülkemizin avantajlı konumu sayesinde birçok otorite tarafından lojistik üs olarak görüldüğünü söyledi.

Türkiye'de lojistik sektörünün toplam büyüklüğünün 260 milyar TL olarak öngörüldüğünü belirten Yatkın, konuşmasına şöyle devam etti: "Ülkemizin dünya üzerindeki konumu ve stratejik önemi ne ise bölgemiz ve şehrimiz de Türkiye için aynı konuma ve öneme sahiptir. Bu alanda bölgesel kamu teşvik uygulamalarının hayata geçirilmiş olması, özel ve kamu kuruluşlarının bölgeye yapacakları yatırımların artması, bölgemizde olduğu kadar ülkemizde de lojistik alanında hem hizmet sağlayıcılar hem de hizmet kullanıcıları için geniş yelpazede fırsatlar ve gelişmeye açık önemli alanlar oluşturacaktır. Sektörün tüm dinamikleriyle ve altyapısıyla değişen koşullara ve beklentilere cevap verebilir hale gelmesi, ülkemizi bu alanda bölgesel liderliğin en önemli adayı haline getirmesi söz konusu olacağı gibi, bölgemizi de ciddi bir gelişme potansiyeline ulaştıracaktır.

Bu anlamda, ana teması 'Karadeniz, Kafkasya-Orta Asya Hattında Kombine Taşımacılık, Ticaret ve Enerji Hatları: Bölgesel Farkındalık' olarak belirlenmiş olan bu kongrenin bu hedefe hizmet edebileceğini ve beklenen farkındalığı oluşturabilmesini umut ediyorum" şeklinde konuştu.

İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hüseyin Özer konuşmasında, kurulma aşamasında olan lojistik köyün Erzurum'da bulunması ve kongrenin Atatürk Üniversitesi'nde gerçekleşecek olmasından memnuniyet duyduğunu söyleyerek emeği geçen herkese teşekkür etti.

Uluslararası Ticaret ve Lojistik Bölüm Başkanı ve aynı zamanda kongrenin dönem başkanı olan Prof. Dr. Fehim Bakırcı ise konuşmasına 15 Temmuz şehitlerimizi yad ederek başladı.

Bakırcı, endüstrileşme, üretim, kalite ve performansın yanı sıra, dış ticaret ve lojistiğin de küresel rekabet gücünün önemli unsurları arasında her geçen gün daha fazla yer almaya başladığını belirterek, Türkiye'nin özel coğrafi konumuyla, dünya ticaretinin en önemli lojistik aktörlerinden birisi olabilme potansiyeline sahip olduğunu söyledi.

Bakırcı: " Kafkasya, Orta Asya ve hatta Çin ürün ve enerji kaynaklarının Türkiye üzerinden batı ve güney yönlerinde aktarılması için geliştirilen uluslararası projeler, kombine taşımacılığa yönelik altyapı yatırımları, ülkemiz ve bölgemizin gelişiminde çok büyük bir öneme sahiptir. Yapılan bütün bu yatırımlar, teşvik uygulamaları vb. ekonomik, sosyal ve siyasal kararlar, bölgenin bir cazibe merkezi haline getirilmesi çabalarına katkı sağlayacaktır. Bütün bu gelişmeler ışığında; akademik araştırma, bilimsel bakış ve objektif yaklaşım tarzıyla olayların ve konuların değerlendirilerek, kamu ve özel sektörün gücünü birleştirmek, bölgesel ekonomik kalkınma hızına katkı sağlamak, bölgesel potansiyeli ortaya çıkararak bir farkındalık oluşturmak maksadıyla geliştirilen Uluslararası Kafkasya Orta Asya Kongresi'nin İkincisini 60 yıllık bir mazisi olan Atatürk Üniversitesi bünyesinde gerçekleştiriyor olmaktan büyük bir mutluluk duymaktayız" ifadelerini kullandı.

Açılış konuşmalarının ardından kongrenin ilk oturumuna geçildi. Prof. Dr. Nevzat Saygılıoğlu'nun moderatörü olduğu, 'Geçmişten Geleceğe Karadeniz - Orta Asya Ticaret, Lojistik ve Enerji Hatları Merkezi: Erzurum' isimli oturuma, Prof. Dr. Rıfat Yıldız, Prof. Dr. Cusup Pirimbayev, Cavit Uğur, Ozan Gündüz ve Fatih Şener ise konuşmacılar olarak katıldılar. - ERZURUM

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel
title
Close