Haberler

İhracatçılar Irak Konusunda Endişeli

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

TISİAD Başkanı Kılıç: "Habur’dan günde ortalama 2 bin 150 araç çıkış yaparken bu sayı bin 100’e düştü.

LALE KÖKLÜ - Türkiye Irak Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TISİAD) Başkanı Nevaf Kılıç, Irak'taki gelişmelerin ihracatçıları endişelendirdiğini, Habur Sınır Kapısı'ndan günde ortalama 2 bin 150 araç çıkış yaparken bu sayının bin 100'e düştüğünü bildirdi.

Kılıç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Irak'ın Türkiye'nin Ortadoğu'daki en büyük pazarlarından biri olduğunu, son dönemde artan şiddet olaylarının, iki ülke arasındaki ticareti de olumsuz etkilediğini belirtti.

Doğu Akdeniz ile Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinin ticaret yolunun Irak hattına bağlı olduğunu vurgulayan Kılıç, "Bugün her ne kadar Almanya'ya ihracatımız birinci sırada olsa da ithalatımız daha fazla. Şu an Irak ikinci sırada fakat ithalatımız olmadığı için Irak'la yaptığımız ihracatın tamamı sıcak para olarak ülkeye giriş yapıyor. Bu çok önemli bir durum. Irak'taki çatışmalar yüzünden Anadolu'nun tamamı olumsuz etkilenecek" diye konuştu.

Irak ile olan ticari ilişkilerin Türkiye'ye sıcak para olarak dönmesi nedeniyle Irak'ın Almanya'dan daha önemli ve öncelikli olduğunu savunan Kılıç, ülkedeki karışıklığın devam etmesi halinde ihracatın azalacağını ve bunun da Türkiye'nin cari açığını olumsuz yönde etkileyeceğini kaydetti.

Habur'dan geçen Türk araç sayısı yarıya düştü

Kılıç, 2013 rakamlarına göre 12 milyar dolar ihracatın gerçekleştiği Irak'ta kısa sürede Almanya'yı geçmeyi hedeflediklerini ifade ederek, şöyle devam etti:

"Irak ile ihracatımız olayların başlamasıyla azaldı. Kuzey Irak'tan güneye inen yollar kapalı. Mallarımızı Zaho'da ve, Erbil'de depolara boşalttılar. Yollar açılmayınca depolar doldu. İhracatçılarımız endişeli. Habur'dan günde ortalama 2 bin 150 araç çıkış yaparken bu sayı bin 100'e düştü. Böyle devam ederse daha da düşecek. Çünkü giden malların 3'te 2'si güneye dağıtılıyor. Şu an yollar kapalı olduğu için ihracatımız durdu."

Irak'taki karışıklık öncesi 900-bin dolara Zaho'ya veya Bağdat'a araç gönderdiklerini aktaran Kılıç, son dönemde bu rakamın 3 bin 500 dolara kadar çıktığını söyledi.

Olayların devam etmesi halinde Türk ihracatçıların maliyeti yüksek olsa da İran'ı alternatif olarak gördüklerine dikkati çeken Kılıç, en kısa zamanda Irak'a giden başka bir ticaret yolunun açılmasını istediklerini dile getirdi.

Nevaf Kılıç, olayların devam ettiği bölgede halkın Türkiye'den gidecek gıda ve sağlık malzemelerine ihtiyaç duyduğuna işaret ederek, bir an önce Irak'ın eski güvenliğini kazanması temennisinde bulundu. - Mersin

Kaynak: AA / Yerel
ABD ve İngiltere'nin ardından Fransa'dan da onay çıktı: Ukrayna füzelerimizi kullanabilir

Batı, topyekun Putin'e savaş açıyor! Bir ülke daha Ukrayna'ya izin verdi

20 bin öğretmenin ataması yapıldı

Eğitim camiasına yeni öğretmenler katıldı

Belediyelere bağlı kreşler kapanabilir

Belediyelere bir kötü haber daha! Kreşlerin kapanması an meselesi

Arka Sokaklar'daki 'tarikat' sahnesi izleyicileri ayaklandırdı

Arka Sokaklar'daki "tarikat" sahnesi izleyicileri ayaklandırdı

title