Haberler

Iğdır'ın Konut Karakteristiği ve Konut Eğilimleri Araştırması

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Iğdır’ın, ‘Konut Karakteristiği ve Konut Eğilimleri Araştırması’ çalışmaları tamamlandı.

Iğdır'ın, 'Konut Karakteristiği ve Konut Eğilimleri Araştırması' çalışmaları tamamlandı.

Konu hakkında bilgi veren Çevre Şehircili Müdür Banu Aslan Can, Iğdır genelinde 2013 yılı Ekim-Kasım aylarında müdürlükleri tarafından 500 kişi ile yüz yüze anketler yapıldığını, bu çalışmaların 'Konut Karakteristiği ve Konut Eğilimleri Araştırma' adı altında kitapçık haline getirildiğini söyledi. Aslan Can, "Iğdır'da yaşayan bireylerin yaşayacakları konutları belirlerken, öncelik ve kriterlerin neler olduğunun, doğru bir şekilde tespit edilmesini ve bu kriterlerin şehir yöneticileri ile şehir plancıları tarafından kent mekanının daha sistematik olarak planlanmasına olanak verecek şekilde kullanılmasını, ilimizde yapılacak olan geliştirme ve/veya dönüştürme faaliyetlerinin sürdürülebilir olması, kullanıcı profiline uygun konut anlayışı ile birlikte sağlıklı kentsel mekanlar oluşturulabilmesi amaçlanmıştır" dedi.

Yapılan bu anket çalışması değerlendirme, raporlama ve basım çalışmalarının Mart 2014 itibari tamamlanmış olduğunu ifade eden Aslan Can, "Iğdır halkının konut eğilimleri araştırması göstermiştir ki; katılımcıların yüzde 62,44'lük kısmı 3+1 konut tipini tercih etmektedir. Katılımcıların yüzde 55,01'i az katlı binaların bulunduğu bir çevrede yaşamak isterken, yüzde 34,97'si geleneksel bir mahallede oturmayı tercih etmektedir. Konut-donatı ilişkisine dair sorulan soruların sonuçlara göre katılımcıların yüzde 45,65'inin çocuk oyun parkları, yüzde 28,71'inin otopark alanlarının, yüzde 21,18'inin kamelya mekanların konut alanları ve çevresinde olmasını istediği görülmüştür. Konut kullanıcılarının yüzde 87,98'i yeşil alan ve park yetersizliğinin, yüzde 80,67'si sosyal ve kültürel etkinliklerin yetersiz oluşunun, yüzde 58,64'ü ulaşım hizmetlerinin yetersiz oluşunun, yüzde 43,19'u altyapının yetersiz oluşunun kentin en önemli sorunları arasında sıralamışlardır" şeklinde konuştu.

Müdür Aslan Can, Iğdır'ın konut eğilimleri analizinin genel değerlendirmesinde yerel halkın, modern, çok katlı yapıların yer aldığı konut alanlarından daha çok, az katlı ve geleneksel konutların yer aldığı, komşuluk ilişkilerinin yoğun yaşanabileceği, açık yeşil alan ve ulaşım sistemlerinin çözüldüğü, gerekli sosyokültürel alanlara sahip, yaya ve bisiklet yolu endeksli bir çevrede yaşama eğiliminde oldukları tespit edilmiştir" diye konuştu.

Aslan Can, Iğdır'da güvenli yerleşim alanlarının planlanmasında ve yapımında katılımcıların birinci sırada Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'ne, ikinci olarak da TOKİ'ye güvendiğini tespit ettiklerini belirtti. - IĞDIR

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel
title
Close