Iğdır'da Kene ve Kkka Hastalığı ile Mücadele
Iğdır Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığı ve kene ile mücadele için çalışma başlattı.
Iğdır Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığı ve kene ile mücadele için çalışma başlattı.
Kene ile Mücadele projesi kapsamında Bayraktutan köyünde Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Mehmet Nuri Turan'ın da katılımıyla bir bilgilendirme toplantısı düzenlendi. Burada konuşan Mehmet Nuri Turan, Iğdır'ın çevredeki illere göre daha sıcak iklime sahip olduğundan birçok zararlı iç ve dış parazitin yaygın olarak görüldüğünü söyledi. Turan, "Kene zararlısı da bu parazitlerden en önemlisidir. Özellikle kenelerle bulaşan ve hayvanlarda ölümcül olan Tiheleria, Babesia hastalıkları çok yaygın seyretmekte ve aşırı ekonomik zarara sebep olmaktadır.
Hayvanlara verdiği bu zararların yanında bilindiği üzere insanlarda meydana gelen Kırım Kongo Kanamalı Ateşi hastalığı da keneler vasıtasıyla bulaşmaktadır. Hastalıklı keneler insanın kanını emerken hastalığı da insana bulaştırmaktadır. Bu sebeple kene mücadelesi son derece önemli bir konudur. Son yıllarda yurdumuzda sık olarak görülen ve kenelerle bulaşan KKKA hastalığı şu ana kadar ilimizde görülmemiş olsa da, ilimize yakın bölgelerdeki illerde görülen vakalar bu zararlıya karşı mücadele yapmayı ve toplumu bilinçlendirmeyi gerekli hale getirmiştir" dedi
Proje kapsamında yaklaşık 2 bin ahır ve meskende ilaçlama ve bilgilendirme faaliyeti yürütüleceklerini söyleyen Turan, "14 bin adet sığır cinsi büyükbaş hayvan da sırttan dökme şeklindeki ilaçlarla ilaçlanacaktır. Projede görev alan veteriner hekimler konu uzmanı olan kişilerden seçilmiştir. İlaçlama çalışmaları örnekleme yöntemi ile bu kişiler tarafından uygulamalı olarak yürütülecek ve bu sayede çiftçilerimizin doğru şekilde ilaçlama yapmaları sağlanacaktır. Proje ile çiftçilerimize kene zararları ve KKKA hastalığı hakkında bilinçlendirme faaliyetleri de yürütülecektir" şeklinde konuştu. - IĞDIR