'Ielts Adaylarının Mağduriyeti Devam Ediyor'
Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de uygulanan ve ÖSYM tarafından eş değerlik verilen İngiltere merkezli British Council'ın İngilizce seviye tespit sınavı (IELTS) için ÖSYM karar değiştirerek sınavı sonuçlanmış ve işe giren birçok kişi üzerinde...
Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de uygulanan ve ÖSYM tarafından eş değerlik verilen İngiltere merkezli British Council'ın İngilizce seviye tespit sınavı (IELTS) için ÖSYM karar değiştirerek sınavı sonuçlanmış ve işe giren birçok kişi üzerinde hak ihlaline sebebiyet verdi.
Birçok kamu kurumunda işe girişte ve özellikle de akademisyenlerce kullanılan IELTS sınavı için ÖSYM, 23 Temmuz 2013'de ani bir değişiklik yapmıştı. Bu ani değişiklik ile sınava kaydını yaptırmış ve sınava girmiş puanlarının açıklanmasını bekleyen kişileri de kapsar şekilde bir değişikliğe gitti.
"BİRÇOK KURUMDA ÇALIŞAN VATANDAŞIN İŞİNE SON VERİLDİ"
Konu ile ilgili açıklama yapan Av. Mustafa Kemal Batur, sınava aylarca hazırlanan ve binlerce lira kurs ile sınav ücreti ödeyen adayların bir anda düşürülen puanları nedeniyle sıkıntı çektiklerini ifade etti. Batur, "Birçok kişi akademik hayatında büyük darbe almışlardır. Aynı zamanda TKDK başta olmak üzere birçok kurumda görev alan kişiler işlerinden atılmışlardır. Bu süreçte yazılı olarak ÖSYM'ye yaptığımız başvurular olumsuz kalmış, ÖSYM hatasını kabul etmemiştir. Anayasamızın en önemli ilkelerinden olan "öngörülebilirlik ve belirlilik" ilkelerini hiçe sayan ÖSYM binlerce kişiyi mağdur etmiştir. Bu ilkelere göre devlet kurumları yapılacak değişiklikleri önceden kişilere bildirmelidir. Bu ilkelerin ihlal edildiği 23 Temmuz değişikliği nedeniyle bize ulaşan yüzlerce kişinin davalarına tüm ofis çalışanlarımızla beraber hazırlanarak zorlu ve yoğun bir süreç yürütmüş bulunmaktayız. Açılan davalar sonucunda aldığımız yürütme durdurma kararları neticesinde birçok müvekkilimiz rahat bir nefes almıştır." diye konuştu.
"YÜZLERCE DAVAMIZ DEVAM EDİYOR"
Batur, 23 Temmuz tarihinde sınava kaydını yapmış ancak 23 Ağustos tarihinden sonra sınava girmiş kişilerin geri çevirdiğini dile getirdi. Batur şunları kaydetti: "11 Ekim 2013 tarihinde ise ÖSYM hatasını geçte olsa anlamış ve yeni bir düzenleme daha yapmıştır. Açtığımız yüzlerce dava devam ederken ilan edilen bu yeni düzenleme ile 23 Temmuz tarihli değişiklikten önce sınava kayıt olmuş ve 23 Ağustostan önce sınava girmiş kişiler için ÖSYM geri atmıştır. Müvekkillerimizin büyük bölümü bu yeni düzenleme ile eski eşdeğerliklerine kavuşmuştur. Ancak, ÖSYM'nin bu değişikliği ne yazık ki büyük bir ihlali daha peşinde getirmiştir. 23 Temmuz tarihinden sonra sınava girmiş çok sayıda kişi vardır ve bu kişilerin mağduriyeti ne yazık ki devam etmektedir. ÖSYM'nin yaptığı bu değişikliği anayasamızın "eşitlik" ilkesinin ihlali anlamına gelmektedir.
Öyle ki, 23 Temmuz'dan önce sınava giren ve 4.5 alan bir akademisyen doçentliğe başvurabilirken, yine aynı sınava 23 Temmuz'dan sonra girip 5 puan almış bir akademisyen aynı doçentliğe başvuramıyor. Aynı şekilde Temmuz'dan önce sınava girip 4 puan almış biri, doktora programlarına başvurabilirken, Temmuz'dan sonra 4 puan alanlar bu programlara başvuramıyor. Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezinin 23 Temmuz tarihli değişikliğine karşı açtığımız davalar devam etmektedir ve 11 Ekim tarihli yeni düzenlemesinin iptaline yönelikte yeni davalar açmaktayız. Danıştay 8. Dairede devam eden davalarımızdan önce ÖSYM mağduriyetleri sonlandırmak istiyorsa, 23 Temmuz tarihli değişikliği geri almalı ve hak kayıplarına son vermelidir. Aksi halde ÖSYM yüzbinlerce lira tazminat ödemekle yüz yüze kalacaktır. Bunun yanında sınava girenlerin mağduriyeti de devam edecektir." - ERZURUM