Haberler

İçel Sanat Kulübü'nde 'Lokal' Tepkisi

İçel Sanat Kulübü'nde 'Lokal' Tepkisi
Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İçel Sanat Kulübü'nün 1989 Yılından Bu Yana Lokal ve Eğitim Amaçlı Olarak Kullandığı Binanın, İl Özel İdaresi'nce Alınarak, İl Genel Meclis Üyelerinin Kullanacağı Lokal Olarak Düzenlenmek İstenmesine İçel Sanat Kulübü Üyeleri Tepki Gösterdi.

İçel Sanat Kulübü'nün 1989 yılından bu yana lokal ve eğitim amaçlı olarak kullandığı binanın, İl Özel İdaresi'nce alınarak, İl Genel Meclis üyelerinin kullanacağı lokal olarak düzenlenmek istenmesine İçel Sanat Kulübü üyeleri tepki gösterdi.

İçerisinde Türkiye'nin ilk kadın belediye başkanı Müfide İlhan adına bir sergi salonunun da bulunduğu binanın alınmaması için, Mersin'in önde gelen sivil toplum örgütü temsilcileri ve sanatseverler bir araya gelerek, destek çağrısında bulundular.

5 Mart 2008 tarihinde yapılan İl Genel Meclisi toplantısında, İl Genel Meclis üyelerince, İçel Sanat Kulübü'nün binadan çıkarılması hakkında verilen önergenin kabul edilmesinin ardından, İçel Sanat Kulübü üyeleri biraraya geldi.

İçel Sanat Kulübü Lokali'nin bahçesinde bir açıklama yapan Avusturya Fahri Konsolosu ve İçel Sanat Kulübü Kurucu Başkanı Fazıl Tütüner, 1989 yılından beri İçel Sanat Kulübü'nce kullanılan, kente ve ülkemize çok değerli kültür ve sanat hizmetlerinin verildiği binanın, İl Özel İdaresi tarafından alınmak istenmesini üzüntü ile karşıladıklarını söyledi.

İçel Sanat Kulübü'nün bu kadar değerli çalışmalar yapmış olunmasına rağmen, kentin çok önemli bir kültür kurumu olmasına rağmen, kurumun kalbi olan binanın alınmak istendiğini ifade eden Tütüner, "İçel Sanat Kulübü, kendisine emanet edilen bu binayı toplum yararına mükemmel bir şekilde kullanmış olmasına rağmen, bu kurumu ziyaret eden 3 kültür bakanının da ziyaretlerinde İçel Sanat Kulübü'nü sadece Mersin'e değil bütün ülkeye örnek bir kurum olarak göstermiş olmasına rağmen, bu bina, İçel Sanat Kulübü çalışmalarından alınmak istenmektedir. Bu karar, İçel Sanat Kulübü'nü olduğu kadar, kentimizi ve dalga dalga yayılarak Türkiye'deki kültür ve sanat camiasını da derinden yaralayacaktır. Çünkü bu binada çok çeşitli hizmetlerin yanı sıra, Türkiye'nin ilk kadın belediye başkanı olan Müfide İlhan adına bir de sanat galerisi vardır ve bu sanat galerisi, bu bina elimizden alındığı zaman kapanacaktır. Mersin, bunu Türkiye'ye nasıl anlatacaktır" dedi.

İçel Sanat Kulübü'nün bugüne kadar kentte dergiler ve kitaplar çıkardığını, sadece İçel Sanat Kulübü dergisinin bile, kültür ve sanat dergisi olarak, Mersin'in bir aynası olarak 160. sayısına ulaştığını belirten Tütüner, ayrıca İçel Sanat Kulübü'nde her ay 3-4 sergi açıldığını, bu binaya Türkiye'nin çok önemli sanatçılarının davet edilerek, Mersin'in sanatseverleriyle buluşturulduğunu kaydetti.

Tütüner, İçel Sanat Kulübü'nde film gösterimleri yapıldığını, restore edilmiş eski Mersin evlerinin topluma ve kültüre kazandırılarak, sergiler, konserler, konferanslar, bilimsel toplantılar ve bilimle buluşma noktası adı altında etkinlikler düzenlendiğinin altını çizerek, şöyle konuştu:

"İçel Sanat Kulübü kapılarını sadece kendi etkinlikleri için açan değil, Mersin'e hizmet veren özellikle kültür ve sanat alanında faaliyet gösteren her derneğe imkan sağlayan, mekan sağlayan, dernekler üstü, kurumlar üstü bir hüviyet kazanmıştır. İçel Sanat Kulübü kendi mekanlarında etkinlik yapmakla kalmamış, aynı zamanda bölgemizin araştırılmasında, incelenmesinde, tanıtılmasında ve bu konuda görev alan özellikle bilimsel heyetlere, arkeoloji kazı heyetlerine ev sahipliği yapmış ve kentin birçok imkanını toparlayarak, bu çalışmaları kanalize etmiştir. İçel Sanat Kulübü kendi dışında da, kent çapında birçok organizasyona, birçok kültür ve sanat etkinliğine, birçok festivale kurucu ve sürdürücü kurum olarak katılmış ve katılmaktadır. Kentin her türlü kültürel projesinde kentin gönüllülerinin ve derneklerinin sırtlarını dayayabilecekleri, imkan alabilecekleri önemli bir merkez haline gelmiştir." Bugüne kadar kent halkına, çevre halkına binbir güzellik sağlayan, birçok insanın burada düzenlenen kurslarda beceri kazanmasını sağlayan İçel Sanat Kulübü'nün ödüllendirileceği yerde, çalışmalarının destekleneceği yerde, önemli bir parçasının kendisinden alınması ve başka bir amaca tahsis edilmesini, kente, sanata ve kültüre hak edilmeyen bir darbe olarak gördüklerini anlatan Tütüner, "Burada hiçbir mecburiyetleri olmadığı halde, hiçbir çıkarları olmadığı halde, yıllardan beri emek veren, sırf memleket daha iyi yetişsin, daha iyi tanınsın diye, kendi işlerinden ve ailelerinden fedakarlık ederek burada hizmet eden insanlara ve bu insanların gösterdikleri memleket aşkına bu şekilde cevap verilmemeliydi. Buraya köylerden insanlar gelmiştir, hizmet istemişlerdir onlara hizmet verilmiştir. Burada belediyelere, kültür müdürlüklerine, vilayete hizmet verilmiştir. Mersin'e gelen birçok devlet adamı, kültür adamı İçel Sanat Kulübü'nün hizmetlerini takdir etmiştir. İçel Sanat Kulübü önemli bir haksızlıkla karşı karşıyadır. Bu hatanın giderilmesini istiyoruz. Burada özveri ve gönülle yıllardır yapmış olduğumuz çalışmaların sürdürülmesini istiyoruz" diye konuştu.

İçel Sanat Kulübü Yönetim Kurulu Başkanı Ziya Aykın ise, 1989 yılından günümüze kadar sanat ve kültür etkinliklerini özveriyle, kesintisiz bir şekilde sürdürmekte olan İçel Sanat Kulübü'nün 340 üyesi bulunduğunu hatırlatarak, "29 Ekim Cumhuriyet Bayramlarını gün boyu süren sokak şenlikleri ile kutlayan tek derneğiz. Türkiye'den ve yurt dışından bilim insanlarını konuk edip, 12 yıldır arkeoloji günleri düzenleyen, 960 kez günübirlik çevre ve kültür gezisi düzenleyen, 19 yıldır 2 sergi salonunda sürekli sergi açan tek derneğiz" dedi.

Camii Şerif Mahallesi Sanat Sokağı'nda bulunan, mülkiyeti İl Özel İdaresi'ne ait olan 10 numaralı binanın, 1980'lerin başına kadar Askerlik Şubesi olarak kullanıldığını belirten Aykın, Askerlik Şubesi'nin taşınması üzerine binanın boş kaldığını, Mersin İdmanyurdu'na tahsis edilmek üzere tamiratına başlandığını ancak, daha sonra harap bir vaziyette tinercilerin, alkoliklerin mekanı olduğunu kaydetti. 1989 yılında İçel Sanat Kulübü yönetiminin binaya talip olduğunu, dönemin Valisi Teoman Ünüsan'ın olumlu yaklaşımı ile binanın 1989 yılında kulübe 5 yıllığına kiralandığını anımsatan Aykın, "Yapılan özverili çalışmalar ile hiçbir devlet desteği almadan, bina orijinal özellikleri korunarak onarılmış, bahçesi düzenlenmiş, üst katında fotoğraf, resim, müzik çalışmaları ve kursları için mekanlar oluşturulmuş, zemin kat ve bahçesi de kulüp üyelerinin bir araya gelebilecekleri bir dernek lokali şeklinde yaşama geçirilmiştir. Derneğimiz yasal sorumluluklarının bilincinde olarak kira bedellerini zamanında ödemiş, taşınmazın iyi şekilde kullanılması ve korunmasında titiz ve özenle davranmıştır" diye konuştu.

5 mart 2008 tarihinde İl Genel Meclis toplantısında yapılan konuşmalarda mevcut sözleşmeye göre İçel Sanat Kulübü'nün kira süresinin 1 Temmuz 2008'de biteceğinin belirtildiğini anımsatan Aykın, şöyle konuştu:

"İl Özel İdaresi şehir dışına taşınıyor. Şehir merkezinde buluşup bir araya gelebileceğimiz, yemek yiyebileceğimiz bir yer yok. İçel Sanat Kulübü'nün yeri bunun için uygun' sözleri ile sözleşmenin yenilenmemesi ve İçel Sanat Kulübü'nün binadan çıkarılması hakkında önerge verilmiştir. İtirazlara rağmen yapılan oylama sonucunda bu önerge kabul edilmiştir. Yaklaşık 20 yıldır topluma hizmet, sanat ve kültür amaçlarıyla kullandığımız lokal binamızın, 'yemek yenecek bir yere ihtiyacımız var' gerekçesiyle elimizden alınması kabul edilmeyecek bir durumdur." Mersin Sanayici ve İşadamları Derneği (MESİAD) Başkanı Ali Doğan ise, MESİAD olarak kentin her türlü sorununa katkı koymaya her zaman hazır olduklarını ve her türlü sorunun karşısında dik duracaklarını belirterek, "Biz bu dik duruşu sergilerken de, hiçbir kamu kuruluşumuzla, hiçbir siyasi parti veya sivil toplum örgütü ile bir tartışma, kavga içerisinde olmayacağız. İçel Sanat Kulübü'nün kapısı hiç kimseye kapalı değildir. Burayı kendi ihtiyaçları uğruna alacaklarına, onları davet edersek, en azından İçel Sanat Kulübü'nün fahri üyeleri olurlarsa bu sorunu aşacağımız kanaatini taşıyorum" dedi.

MTSO Yönetim Kurulu Başkan Vekili Faik Burakgazi de, Mersinlilerin Mersin'de gündelik yaşamın birçok alanında sanatla etkileşim içerisinde olduklarının ifade ederek, kültür ve sanatın yoğunluklu yaşandığı bu kenti başka kentlerden ayrıcalıklı kılan özelliğinin de sanat zenginliği olduğunu söyledi. Bütün bu zenginliğin Mersin'de bir çatı altında yapıldığını belirten Burakgazi, "Bu çatı da İçel Sanat Kulübü'dür. İçel Sanat Kulübü, Mersin'in kentleşmesi sürecinde kentlileşme bilincine çok büyük katkılar sağlamıştır. Burası bir aydınlanma merkezidir, bu kurum sadece buraya üye olarak görünen insanların değil, kendini buraya ait hisseden herkesindir. Yolu çağdaşlıktan, bilimsellikten, çağdaşlıktan geçen herkesindir bu kurum. İl Genel Meclisi'nde alınan bu tahliye kararını şaşkınlıkla izlemekteyiz. Bu kent sanat kulübüne yeni binalar almaya muktedirdir ancak, bu sanat sokağı, bu yöre İçel Sanat Kulübü ile özdeşleşmiştir" şeklinde konuştu.

(ÖT-AB-Y) 12.03.2008 14:47 TSİ

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel
title
Close