Haberler
Bakan Tunç'tan İmralı-DEM görüşmesi açıklaması: Henüz netleşmedi

DEM Parti, İmralı'ya ne zaman gidiyor? Bakan Tunç'tan açıklama var

Sahte dolar nasıl ayırt edilir? Canlı yayında testle anlattı

Sahte dolar, gerçeğinden nasıl ayırt edilir? Canlı yayında testle anlattı

Suriye'de patlak veren savaşta muhaliflerin ilerleyişi sürüyor

Yanı başımızda patlak veren savaşta son durumu en iyi anlatan görüntü

Villası için ağaçların kesildiği iddia edilmişti! Yücel Arzen'in Suavi için seçtiği şarkı çok manidar

Yücel Arzen'in Suavi için seçtiği şarkı çok manidar

İç Mimarların Duayeni İzmir Ekonomi'de

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin (TBMM) mobilyalarını yarışma birincisi olarak 1950’li yıllardatasarlayan ve Türkiye’de içmimarlığın ilk adımlarına önderlik eden Prof. Sadun Ersin, İzmir Ekonomi Üniversitesi’nde deneyimlerini öğrencilerle paylaştı ve sergi açtı.

Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin (TBMM) mobilyalarını yarışma birincisi olarak 1950'li yıllardatasarlayan ve Türkiye'de içmimarlığın ilk adımlarına önderlik eden Prof. Sadun Ersin, İzmir Ekonomi Üniversitesi'nde deneyimlerini öğrencilerle paylaştı ve sergi açtı. İEÜ Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi İçmimarlık ve Çevre Tasarımı Bölümü tarafından gerçekleştirilen "İç Mekanları Konuşmak Seminer Serisi" kapsamında kendi tasarım ve sanat hayatına yönelik "İZ" başlığı altında seminer veren Prof. Ersin, çağdaş tasarımın peşinden koştuklarını, özellikle fonksiyonel, rasyonel olana doğru hareket ettiklerini söyledi.

Türk mobilya tarihinin karmaşık olduğunu kaydeden, Prof. Ersin, Osmanlı döneminde saraya gelen Batı yapılarıyla Şam işi işlerin karışıkyer bulduğunu belirterek, "Mimari, içmimari ya da mobilyadaki gelişmelerde Batı bize örnek oldu. Bizim çok karmaşık bir geçmişimiz var. Osmanlı döneminde saraya gelen mobilyalar var. Bunlar hep Batıdan gelmiş. ya da Şam işi işler var. Bizi ve çevremizi etkileyen Şam işi mobilyalardır. Türkiye'de, bizim geçmişimizde savunabileceğimiz mobilya fazla yok. Divanlar, tepsiler, bakır tepsiler, siniler var. Onlar, sanat işi aslında. Biz, Batı'nın tasarımlarına ister istemez uymak zorunda kaldık. Ama kendiliğinizden yapabileceğimiz bir şeyler varsa onu yapmaya çalıştık" dedi.

İç mekan ile mobilya tasarımının birbirinden ayrılmaz olduğunu da kaydeden Prof. Ersin, şunları ifade etti:

"Mimarlıkta, iç mekanlarda, mobilyada da aynı konseptin devamını sağlamak zorundasınız. İtalya'daki izlenimlerim sonucu, o günün mimarisini yaparsınız ama içerisine öyle bir öge koyarsınız ki buna İtalyanlar 'koleksiyonist davranış' derler. Yani bir nevi bir koleksiyoner gibi bir şeyi alırsınız. Diyelim ki oraya bir Hint mobilyasını koyarsınız, bir Çin mobilyasını koyarsınız orada bir çarpıcılık, farklılık, boyut, zaman boyutunu kazandırırsınız. Tabi şu anda moda kaçınılmaz olarak pek çok şeyi etkiliyor. Ama öyle şeyler oldu ki bugün bakıyorsunuz bütün gökdelenlerde eğri büğrü şeyler çıkmaya başladı."

Prof. Ersin, seminerin ardından öğretim üyeleri Yrd. Doç. Dr. Zeynep Tuna Ultav, Doç. Dr. Deniz Hasırcı, Araştırma Görevlileri Seren Borvalı, Hande Atmaca, fotoğrafçılar Ali İnceoğlu, Ersan Çeliktaş ile öğrenci asistanlar Merve Çelebi, Buse Buluç, Sinem Yaralı, Özhan Gül ve Cüneyt Danacı'nın çalışmalarıyla hazırlanan "Türkiye'deki Modern Mobilya Tasarımı" başlıklı çalışmanın sergisini açtı. Etkinlik kapsamında ayrıca, Prof. Ersin'in 1950'lerden günümüze derlenen projelerinden ve el çizimlerinden oluşan sergisi de açıldı. Sergi, İzmir Ekonomi Üniversitesi İçmimarlık ve Çevre Tasarımı Bölümü'nün ev sahipliğinde D Blok Çok Amaçlı Sergi Salonu'nda 2 Mayıs'a dek görülebilecek. - İZMİR

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel
title