Haberler

I.ulusal Öğrenci Proje Borsası Başladı

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Karabük Üniversitesi Ar-Ge ve İnovasyon Kulübü tarafından ‘1.Ulusal Öğrenci Proje Borsası’ yarışması başladı.

Karabük Üniversitesi Ar-Ge ve İnovasyon Kulübü tarafından '1.Ulusal Öğrenci Proje Borsası' yarışması başladı.

29-30 Nisan 2014 tarihleri arasında gerçekleştirilecek olan '1.Ulusal Öğrenci Proje Borsası'nın açılışı KBÜ Prof. Dr. Bektaş Açıkgöz Konferans Salonu'nda gerçekleştirildi. Programa Karabük Valisi Orhan Alimoğlu, Rektör Prof. Dr. Burhanettin Uysal, Karabük Emniyet Müdürü Serhat Tezsever, KARDEMİR A.Ş. Genel Müdürü Fadıl Demirel, Karabük Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Sedat Namal, Üniversitenin Akademik ve İdari Personeli ile çok sayıda öğrenci katıldı.

Programın açılış konuşmasını yapan Ar-Ge ve İnovasyon Kulübü Yönetim Kurulu Başkanı Abdül Samet Fuat Kaya, "Ürün ve hizmet çeşitliliği oldukça fazla olan günümüzde ülkeler ve şirketler fark yaratmak; yenilikler ortaya koymak ve bu yarışta bir adım öne geçebilmek için çalışmaktadırlar. Üreticinin sağladığı en ufak bir katma değer çığ gibi büyüyerek olumlu kazanımlar elde edilmesini sağlayacaktır. Bu katma değerin sağlanması ise günümüzde iki kavramı öne çıkartmaktadır: Ar-Ge ve İnovasyon" diyerek Ar-Ge ve İnovasyonun önemine değindi.

Gerçekleştirilen bu program ile ülkenin geleceğine katkıda bulundukları için tüm katılımcılara teşekkür eden Karabük Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Sedat Namal ise, " İnovasyon kelimesi tabi ki dilimize yabancı bir kelime gibi geliyor ama bizim için ve sizin içinde aklımızda kalması açısından 'Yenilikçi, Yenilenme' diyebiliriz. İnovasyon kelimesinden yola çıkarak Ar-Ge çalışmalarıyla beraber sanayi- üniversite işbirliğinde Karabük Üniversitemizin desteği kaçınılmazdır. KARDEMİR A.Ş ve bizim üyelerimizle yaptığı çalışmalardan dolayı da Sayın Rektörüme ben buradan teşekkür ederim. Bir de çok şanslı olduğunuzu belirtmek isterim. Bu şansınız da yenileşen, yeniliğe açılan bir üniversite olan Karabük Üniversitesi'nde okumanızdan kaynaklanıyor. 2007'de kurulmuş, 187 üniversitede arasından 7. sırada tercih edilen bir üniversite olması bunun en iyi örneğidir. Bu noktada Sayın Rektörümüze de Karabük Ticaret Sanayi Odası ve Karabüklü biri olarak tekrar teşekkür ediyorum." diyerek yenilikçilik ve yenilikçiliğin gelişmesi için gerekli olan koşullara değindi.

Karabük Üniversitesi'nin öğrenci inisiyatifinin en önde tutulduğu üniversitelerden biri olduğunu vurgulayan Rektör Prof. Dr. Burhanettin Uysal da, "Bugün Karabük Üniversitesi'nde 76 kulüp ve öğrenci topluluğu bulunmaktadır. Bunlardan bir tanesi de bugün bu programı düzenleyen ve bizleri bir araya getiren Ar-Ge ve İnovasyon Kulübüdür. Ben ülkemizin geleceğini çok parlak olarak görüyorum. Çünkü; benim yapmış olduğum organizasyonlardan daha mükemmelini öğrencilerim yapabiliyor, başarabiliyor. Hafta sonu Türkiye'de ilk kez geleneksel Okçuluk Kış Finali Yarışmalarını Üniversitemizde gerçekleştirdik. Bunu gerçekleştirenlerde sevgili gençlerimizdir. Dünyada bilgi birikimi o kadar hızlı gelişiyor ki, beş yılda iki katına çıkıyor. Tıp alanında bu süre daha kısa. Demek ki, sevgili gençler üniversiteyi bitirdikleri zaman öğrendikleri bilgilerin yüzde 50'si kullanılmaz hale geliyor. Bu amaçla hayat boyu öğrenimi bir hayat tarzı haline getirmediğiniz müddetçe rekabet gücünüz olmayacaktır. Ülkeler Ar-Ge ve inovasyon çalışmalarına yatırım yapmadıkları müddetçe sadece taklitçi zihniyet olabilirler. Başkasının ürettiği bir eşyayı, bir nesneyi senin daha ucuza imal etme, rekabet etme şansın olabilir mi? Ancak teknolojisi gelişmiş, artık kar edemez konuma geldiyse onu sana ürettirmeye çalışırlar. Ben sevgili gençlerimizin bu organizasyona katkı vermek için gelen misafirlerimize şükranlarımı arz ediyorum. Katkı veren kurum ve kuruluşlara teşekkür ediyorum. Sevgili gençlerin Ulusal Proje Borsası'nda, gerçekten ülkemizi ön plana çıkaracak, rekabet gücünü artıracak, buluşlara imza atması temenni ediyorum" dedi.

Açılış konuşmalarının ardından ilk sunumu ' Türkiye'de Ulaşım Sektöründe İnovasyon ve Ar-Ge'nin Önemi' konusu ile IETT Eski Genel Müdürü Dr. Muammer Kantarcı gerçekleştirdi. Kantarcı sunumlarında; İş Ortamındaki Değişiklikler, İş Ortamındaki Değişikler Kapsamında Türkiye'nin 2023-2050 Hedefleri, Kurumsal İnovasyon, Küresel Rekabet ve Türkiye, Rekabet üstü İçin Türkiye'nin Odaklanması Gereken Dört Etkin Bileşen, Türkiye'nin İnovasyon Gelişimi, Küresel Rekabet ve Teknoloji, Ar-Ge ve Teknoloji, Teknoloji Elde Etme Yolları, Teknoloji Transferinde Konu Başlıklarının Önemi ve Zorluk Derecesi, Raylı Sistemler Potansiyel Pazarının Ekonomik Değeri, Teknoloji Transferindeki Örnekler, Raylı Sistem Araç Projeleri, Üniversitelerle İşbirliği ve Tasarım Süreçleri, Dizaynı Hayata Geçirmek, Yeni Nesil Yerli Tramvayın Tedarikçileri, Türk Otomotiv Sektörü 2023 Vizyonu konuları hakkında katılımcıları bilgilendirdi.

İntekno Şirketler Topluluğu Yönetim Kurulu Başkanı Halil Kulluk, İntekno Sazende Ekibinin ezgileri eşliğinde 'Algı, İnovasyon ve Girişimcilik' konulu sunumu gerçekleştirdi.

İlk oturumun sonunda Rektör Prof. Dr. Burhanettin Uysal, IETT Eski Genel Müdürü Dr. Muammer Kantarcı'ya ve İntekno Şirketler Topluluğu Yönetim Kurulu Başkanı Halil Kulluk'a sunumlarından dolayı teşekkür ederek günün anısına kendilerine plaketlerini takdim etti.

Öğleden sonra gerçekleştirilen ikinci oturumda ilk sunumu İstanbul Teknik Üniversitesi İnşaat Fakültesi, İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Zekai Şen 'Ar-Ge ve İnovasyon İçin Hayal Kurmak Zorundasınız' konu başlığı ile gerçekleştirdi. Prof. Dr. Zekai Şen sunumlarında; Akılcılık Adımları, Hazır Olan Yöntemler, Mekanistik Görüş, Tenkit (Eleştirel) Görüş, İdealimizdeki Araştırmacı ve Geliştirici Yetiştirebilme Kavramında Eğitim Konularının Silsilesi, Düz Mantık Modellemeleri, Mantık Modellemesi, Teknolojinin Tanımı ve Etkin Zeka hakkında bilgiler verdi.

'Mühendislikte Tasarım' konulu sunumlarını yapan İstanbul Medeniyet Üniversitesi Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bahattin Karagözoğlu sunumlarında; İş Yapımında Önemli Safhalar, Bir İşte Başarının Ana Unsurları, Profesyonel Özellikler ve Sorumluluklar, Mühendislik Etiği, Etkenlik, Mühendisisin Asıl Görevi Olarak Tasarımcılık, Proje Ekibi, Konu Seçiminde Kıstaslar ve Günümüzde Mühendislerde Aranan Bazı Vasıflar hakkında katılımcıları bilgilendirdi.

Reel sektör adına KARDEMİR A.Ş olarak yapılan çalışmalar hakkında bilgiler veren KARDEMİR A.Ş Genel Müdürü Fadıl Demirel, "İnovasyon yenileşmedir ama bana göre inovasyan para kazandıran yeniliklerdir. İnsan yaşamı sınırlıdır. 38 yıldır çelik sektörünün içerisindeyim. Bu yüzden bilgi ve tecrübelerimizi hayata geçirmeliyiz. Bende bilgi ve tecrübelerimi Karabük Üniversitesi işbirliği ile siz değerli öğrencilerimize aktarmaya çalışıyorum. KARDEMİR A.Ş önemli yatırım projelerini hızla devreye almaktadır. Bir taraftan üretim kapasitesini artırırken, diğer taraftan ülkemizde üretilmeyen katma değeri yüksek ürünler ile çeşitliliğini artırmaktadır. Bilgiye ulaşmak artık çok kolay. Hayatımızın her alanında yenileşme, gelişme ve rekabet olmalıdır. 72 metre uzunluğundaki rayı tek biz üretiyoruz. Bilim yuvası olan Karabük Üniversitesi ile birlikte inovatif çalışmalar yapıyoruz. Bu da Üniversite- Sanayi işbirliğinin en güzel örneklerindendir. Bu kapsamda Karabük Üniversitesi ile birlikte Türkiye'nin ilk ve tek Demir Çelik Enstitüsü'nü kurduk. Kurduğumuz bu enstitü Türk çelik enstitüsü, çelik enstitüsü ve bir beriyle bağlantılı diğer bütün sektörlerin ihtiyaçlarını karşılayacak bir alt yapıya sahiptir. Demir Çelik Enstitüsü bizlerin guru kaynağıdır" dedi. Demirel ayrıca, KARDEMİR A.Ş'nin Mevcut Durumu, Sektördeki Yenilikçi Yatırımlar ve Bağlı Kuruluşlar ve Ortaklıklar hakkında bilgiler verdi.

'Milli Otomobil' konulu sunumlarını gerçekleştiren OSTİM Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi Doç. Dr. Sedat Çelikdoğan; "Ülkelerin gücü üretimle anlaşılır. Üretim gelişim olmalı. Kendi ürününüzü üretmeli ve marka olmalısınız. Aksi takdirde büyümez ve milli olamazsınız." diyerek sunumlarında; Türkiye'de Otomotiv Sektörü, Sektörün Mevcut Durumu, Milli Projelerimiz ve Rüzgar Enerjisinde Danimarka Türkiye Faaliyetler hakkında bilgiler verdi.

Son olarak 'Üretimin Yeni Adı: 3D Printing Hızlı Prototipleme' konu başlığı ile sunumlarını yapan CADEM A.Ş'den Fatih Kösem; Hızlı Prototipleme nedir ve Prtotipleme hakkında ayrıntılı bilgiler verdi.

Sunumların sonunda Rektör Prof. Dr. Burhanettin Uysal, İstanbul Teknik Üniversitesi İnşaat Fakültesi, İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Zekai Şen'e, İstanbul Medeniyet Üniversitesi Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bahattin Karagözoğlu'na, KARDEMİR A.Ş Genel Müdürü Fadıl Demirel'e, OSTİM Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi Doç. Dr. Sedat Çelikdoğan'a ve CADEM A.Ş'den Fatih Kösem'e sunumları için teşekkür ederek günün anısına kendilerine plaketlerini takdim etti. - KARABÜK

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel
20 bin öğretmenin ataması yapıldı

Eğitim camiasına yeni öğretmenler katıldı

Yenidoğan Çetesi davasında ara karar! Sanıkların tutukluluk halleri devam edecek

Yenidoğan Çetesi davasında ara karar açıklandı

İşte terör örgütünün acımasızlığı! Küçük çocuk havan saldırısında bu hale geldi

Terör örgütünün acımasızlığının en net kanıtı! Küçük çocuk hain saldırıda bu hale geldi

Yerine kayyum atanan DEM Partili Birsen Orhan, gözaltına alındı

Yerine kayyum atanan belediye başkanı gözaltına alındı

title