Haberler

I. Büyük Ankara Kurultayı Nazım'da Başladı

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

1'inci Büyük Ankara Kurultayı, Ankara'nın başkent oluşunun 90'ıncı yıl dönümünde Nazım Hikmet Kongre ve Kültür Merkezi'nde başladı.

1'inci Büyük Ankara Kurultayı, Ankara'nın başkent oluşunun 90'ıncı yıl dönümünde Nazım Hikmet Kongre ve Kültür Merkezi'nde başladı.

Yenimahalle Belediyesi'nin ev sahipliğinde gerçekleşen I. Büyük Ankara Kurultayı'nın ilk gününe CHP Millet Vekili Levent Gök, Ankara Kulübü Derneği Başkanı Metin Özarslan ve Yenimahalle Belediye Başkanı Fethi Yaşar katıldı. Birinci gün kurultayda, "Başkent Ankara'da Kent Planlama ve Şehircilik" başlığı altında, "Başkent Ankara'nın Kentleşme Macerası: Planlı Gelişimden Kentsel Dönüşüm Projelerine", "Başkent Ankara'da Şehircilik Kültürü ve Siyaset" ve "Meslek Odalarının Gözünden Başkent Ankara'nın Dönüşümü" konulu üç ayrı oturum gerçekleşti.

YAŞAR "EN BÜYÜK SORUNUMUZ PLANSIZLIK"

Ankara Kurultayı'nın açılışında konuşan Başkan Fethi Yaşar, Ankara'nın en büyük sorunun plansızlık olduğunu söyledi. Yaşar, "Cumhuriyet döneminde yapılan planlara uyulmaması nedeniyle Ankara plansız bir şehir haline geldi. Sanayisi hızla gelişirken yaşam alanları daraldı ve şehrimizin dört bir tarafı fabrikalarla çevrildi. İnsanların nefes alabilecekleri bir yer kalmadı. İmar planlarındaki düzensizlik oksijen alanlarımızı hızla yok etti" dedi.

"PARİS'TE 3, YENİMAHALLE'DE 27 AVM VAR"

Atatürk Orman Çiftliği'nin ve ODTÜ ormanlarının Başkent'in akciğerleri olduğunu söyleyen Yaşar, "Ankara'nın bir kent ormanına ihtiyacı varken mevcutta bulunan AOÇ ve ODTÜ ormanları da her geçen gün düzensiz imar planlarından nasibini alıyor" ifadelerini kullandı.

Yaşar, "Bugün gidin Paris'e 3 tane AVM var. Bizde sadece Yenimahalle'de 27 tane AVM var. Buralardaki şirketlerin hepsi İstanbul merkezli ve vergilerini oralara ödüyorlar. Kent içi ticaretimiz zarar görüyor. Üstüne bir de kent kültürümüz yok oluyor. Çocukluğumuzun geçtiği Ulus ve Kızılay meydanlarını neredeyse kaybettik" diye konuştu.

OBAMA SÜREKLİ NEW YORK'A MI GİDİYOR?

1'inci Büyük Ankara Kurultayı'nın Prof. Dr. Gönül Tankut Oturumu'nun Başkanlığını Prof. Dr. Can Hamamcı üstlenirken, bu bölümde "Başkent Ankara'da Şehircilik Kültürü ve Siyaset" tartışıldı.

Ankara'nın öyküsünü yitirdiğini vurgulayan ODTÜ Şehir ve Bölge Planlama Bölümü Emekli Öğretim Üyesi Prof. Dr. İlhan Tekeli, "Günümüzde bir İstanbul öyküsü kuruldu ve Ankara geri plana itildi. Ankara'da olması gereken devlet binalarını İstanbul'a taşıyorlar. Birçok ülkede ticari merkezlerle, hizmet merkezi birbirinden ayrıdır. Siz Obama' nın sürekli New York'a gittiğini duydunuz mu?" ifadelerini kullandı.

'TOKİ İNSANLARI TEK TİPLEŞTİRİYOR'

ODTÜ Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Tarık Şengül ise kamusal alanların yok edilerek tek kent projesi ideali ile tüm kentin tek çatında altında toplanmaya çalışıldığını söylerken, bu politikaların insanları tek tipleştirdiğini belirtti.

YOKSULLUK KENTİN ÇEPERLERİNE FIRLATILDI

ODTÜ Sosyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Sibel Kalaycıoğlu ise Ankara'nın ortalama bir dokuyu temsil ettiğini söyledi. Kalaycıoğlu, "1950'lerden sonra köyden kente göç ile Ankara'da vasıfsız insan nüfusu arttı. İşçi boşluğu nedeniyle 1950-1960'lı yıllarda insanlar yoğunlukla inşaat sektöründe yer aldılar. Yoksulluk kentin çeperlerine fırlatıldı. Bugün sosyal dayanışma kırıldı. İnsanlar atomize oldu" dedi.

Mimarlık Fakültesi Şehir ve Bölge Planlama Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Raci Bademli Oturumu'nun başkanlığını Prof. Dr. Erhan Karaesmen üstlenirken, bu bölümde ise "Meslek Odalarının Gözünden Başkent Ankara'nın Dönüşümü" üzerine konuşuldu.

'CUMHURİYETİN TEMELLERİ ÜSTÜNE TEMEL ATILIYOR'

TMMOB Mimarlar Odası Ankara Şubesi Başkanı Ali Hakkan da Ankara'nın kimlik kaybına uğradığına dikkat çekti. Hakkan, "Cumhuriyet Dönemi'nde yapılan pek çok kamu binası ve bankanın genel merkezi bugün İstanbul'da. Adeta kimlik kaybı yaşıyoruz. Bugün her yer taş olmuş vaziyette. İnsanların nefes alabileceği yerlerin sayısı yok denecek kadar az. Eski kamu kurumları ticarileşti. Kent kimliğini kaybediyor. Her yerde rezidanslar, kuleler görmeye başladık. Ankara cumhuriyet kimliğinden uzaklaştırılıyor. Cumhuriyetin temelleri üstüne temel atılıyor" şeklinde konuştu.

2013'TE BÜYÜKŞEHİR'E 76 DAVA

Hesaplanamayan göç dalgaları nedeniyle Ankara'nın makro formunun değiştiğine değinen TMMOB Şehir Plancıları Odası Genel Sekreteri Hüseyin Çankaya, Ankara'da konut stoğu olduğunu söyledi. Satılan konut sayısının verilen ruhsat sayısından az olduğuna dikkat çeken Çankaya, "Kentsel dönüşüm rantsal dönüşüm haline geldi. 2013 yılında Büyükşehir Belediyesi'ne kentte noktasal değişiklik yaptığına ve kamusal alanları yok ettiğime dair toplam 76 dava açtık. Büyükşehir Belediyesi'nin projeleri iptal olduğunda buralarda ya apartmanların katlarını artırıyor ya kentsel dönüşüm yapmaya kalkıyor ya da buraları afet bölgesi ilan ediyor" dedi. Oturumların ardından Yenimahalle Belediye Başkanı Fethi Yaşar'ın da katılımıyla 90'ıncı Yıl Büyük Ankara Kurultayı Kokteyli'nde Ankara Türküleri Dinletisi gerçekleştirildi. - ANKARA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel
title
Close