"Hurdaya Ayrılan Araçların İmha Edilmediği" İddiası
(Oto-Koop) Başkanı Rasim Hazar, geçmişte hurda teşviki verilen araçların birçoğunun imha edilmediğini ileri sürerek, "O dönemde hurdaya ayrılan araçlar hala köyde, kasabada, hatta kentte dolaşıyor."
Haluk Yüksel - Bursa Oto Galericileri Sitesi
(Oto-Koop) Başkanı Rasim Hazar, geçmişte hurda teşviki verilen araçların birçoğunun imha edilmediğini ileri sürerek, "O dönemde hurdaya ayrılan araçlar hala köyde, kasabada, hatta kentte dolaşıyor. Yeni düzenlemede bunun önüne geçilmeli" dedi.
Hazar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, daha önce gerçekleştirilen "hurda teşviki" uygulamasıyla 20 yaş ve üzerindeki araçların trafikten çekilmesinin hedeflendiğini, ancak bunun tam anlamıyla hayata geçirilemediğini ve bazı sıkıntıların giderilemediğini söyledi.
Hurdaya ayrılan araçların mekanik parçaları ve motorunu tamircilerin, kaporta ve diğer metal parçalarından oluşan hurdasını ise hurdacıların satın aldığını dile getiren Hazar, "Geçmişte vatandaş, 20 yaş ve üzerinde olan aracının tescil belgesini trafiğe sundu, ruhsatlarını teslim etti, araba elinde kaldı. Daha doğrusu arabayı teslim etmedi" değerlendirmesinde bulundu.
Hazar, tamircilerin aldığı mekanik parçaların, elden geçirildikten sonra diğer araçların parça ihtiyacının karşılanmasında kullanıldığını savundu.
Hem hurda araçların bir bölümünün hala bütün olarak trafikte dolaştığını hem de parçalarının başka araçlara monte edilerek işlevini sürdürdüğünü iddia eden Hazar, "Geçmişte hurda teşviki verilen araçların birçoğu imha edilmedi. O dönemde hurdaya ayrılan araçlar hala köyde, kasabada, hatta kentte dolaşıyor. Yeni düzenlemede bunun önüne geçilmeli" diye konuştu.
-"Makul olan 20 yaş, 15 yaş çok düşük"-
Hazar, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, "Artık 20, 25 yaşındaki araçlarla trafikte dolaşmak yok. Araçlar yaş itibarıyla 10, bilemediniz 15. Bunu geçmeyecek" sözlerini hatırlattı.
Hurda araçların trafikten çekilmesi uygulamasının en az 15 değil, 20 yaşla sınırlandırılması gerektiğini ifade eden Hazar, Bursa'da trafiğe kayıtlı 623 bin 82 araç bulunduğunu ve bunların yaklaşık yüzde 10'unun 1998 model ve daha eskilerden oluştuğunu anlattı.
Hazar, 1997 model olduğu halde 13 bin kilometrede araçlar bulunduğuna dikkati çekerek, şunları kaydetti:
"Araba samanlıkta bekliyor, kullanmıyor adam. Buna karşı 2007 model araba trafikte seyrediyor ama egzozundan zehir salıyor, motor bitmiş. Fenni muayene işi yapan firmaya büyük görev düşüyor, Arabaların mekanik, motor aksamının iyi muayene edilip buradan hurdaya ayrılması gerekiyor. Hurda ayırmak için 20 yıl baz alınmalı. Makul olan 20 yaş, 15 yaş çok düşük."
Yayıncı: Sedat Gök - BURSA