Haberler
İsrail ve Hizbullah ateşkese çok yakın: 36 saat içinde ilan edecekler

Savaşın bitmesine saatler kaldı! Ateşkes artık çok yakın

Kreş tartışmasında CHP'li Başarır ağzını fena bozdu: Tweet bu kadar, geri zekalı

CHP'li Başarır ağzını fena bozdu! Varank'ın yanıtı ise daha bomba

Naci Görür'den Malatya'daki depremden sonra korkutan açıklama: Sonuncusu 2 bin 500 yıl önceydi

Malatya'daki depremden sonra korkutan açıklama: Sonuncusu 2 bin 500 yıl önceydi

İşte kokoreçcide ölen gencin son videosu: Ölürsem bunu paylaşın

İşte kokoreçcide ölen gencin son videosu: Ölürsem bunu paylaşın

Hurdalardan Hidromobil Yapıp Yarışa Katılacaklar

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Osman Yetim - Burak Altunöz - Gümüşhane Üniversitesi Meslek Yüksek Okulu Elektrik ve Otomasyon Bölümü öğrencileri, tasarımını yaptıkları hidromobil için sponsor bulamayınca aracı sanayi sitesindeki hurda malzemelerden üretmek zorunda kaldı.

Osman Yetim - Burak Altunöz - Gümüşhane Üniversitesi Meslek Yüksek Okulu Elektrik ve Otomasyon Bölümü öğrencileri, tasarımını yaptıkları hidromobil için sponsor bulamayınca aracı sanayi sitesindeki hurda malzemelerden üretmek zorunda kaldı.

Bölümde ikinci sınıf öğrencileri "yönlendirilmiş çalışma" dersi kapsamında alternatif enerji kullanabilen hidromobil yapmayı kararlaştırdı. Yüksek maliyet nedeniyle sponsor arayışına giren ancak başarılı olamayan öğrenciler, aracı için sanayi sitelerinin hurdalıklardan motosiklet, masa, sandalye ve demir profil malzemeleri topladı. Mekanik, elektronik, çizim ve dizayn tasarımlarını tamamlayan öğrenciler, aracın imalatına atölyede başladı.

Gümüşhane Üniversitesi Meslek Yüksekokulu Elektrik ve Otomasyon Bölümü Öğretim Görevlisi Ahmet Tahir Kalkışım, AA muhabirine yaptığı açıklamada, çalışmayla öğrencilerin teorik bilgilerini uygulamaya geçirip, geliştirmelerine imkan sağlamayı amaçladıklarını söyledi.

Aracın öğrencilerin el emeğiyle yapılacağını ifade eden Kalkışım, "Bu çalışmayla hidrojen gazının oksijenle tepkimesi sonucunda üretilen elektrik, dinamoya aktarılacak. Tasarım aşamasını bitirip, uygulama başladık. Gümüşhane'de topladığımız hurdalardan gerekli ekipmanları edindik. Şu anda aracın ana gövdesi oluşturuldu, bazı montajlar yapılıyor" diye konuştu.

-Kazan dairesini atölyeye çevirdiler-

Çalıştıkları mekanın kazan dairesi olduğunu ve burayı atölyeye dönüştürdüklerini anlatan Kalkışım, şöyle devam etti:

"Çalıştığımız ortam eski bir kazan dairesi. Okul yönetimin destekleriyle buranın atölyeye düşünüştürülmesi düşünülüyor. Üniversitenin verdiği desteğin yanı sıra Gümüşhane esnafı ve iş adamlarının da desteklerini bekliyoruz. Çünkü burada bütünüyle kaynak ve montaj gibi işlemlerin hepsini bu öğrenciler yapıyor. Aracın kalıp dökümünden elektronik dizaynına kadar da öğrencilerimiz emek gösterecek."

-3. lastik Kelkit'ten-

Hurdaya çıkan malzemelerin toplanmasında yaşadıkları ilginç olaylara da değinen Kalkışım, "Aracın profillerini sanayideki hurdalıktan aldık. Bir de hurdaya ayrılmış motosiklet bulduk. Ancak yaptığımız hidromobil 3 tekerlekli olduğundan bir tekerlek eksiğimiz vardı. Onu da Kelkit ilçesinden bulduk ve getirtirdik. Diğer bölümler ise hurda sandalye ve masalardan oluşuyor" ifadelerini kullandı.

Zor şartlara rağmen aracın üretim aşamasında heyecanlarından bir şey kaybetmediklerini kaydeden Kalkışım, 6 ayda hidromobili tamamlayıp TÜBİTAK'ın alternatif enerji kaynaklarının kullanılmasını teşvik amacıyla düzenlediği yarışlara katılacaklarını söyledi.

Yayıncı: Murat Kaban - GÜMÜŞHANE

Kaynak: AA / Yerel
title