Hurda Demirler Öğrencilere Burs Olacak
İZSİAD Başkanı Ayhan Baran, hurda demirleri toplayarak bunların satışından elde edilecek geliri öğrencilere burs olarak vermek istediklerini söyledi.
Ali Rıza Karasu - İzmir Sanayici ve İşadamları Derneği (İZSİAD) Başkanı Ayhan Baran, inşaat çalışmalarında kullanılmayan hurda demirleri toplayarak bunların satışından elde edilecek geliri öğrencilere burs olarak vermek istediklerini söyledi.
Baran, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yüzlerce engelliyi tekerlekli sandalyeye kavuşturan "mavi kapak" projesinin bir benzerini inşaatlarda arta kalan hurda demirlerle gerçekleştirmek istediklerini söyledi.
Dernek üyesi müteahhit Fuat Nezir'in önerisiyle projeyi hayata geçirmeye karar verdiklerini anlatan Baran, yapıların inşa aşamasında önemli miktarda demirin arttığını, birçok müteahhidin bunu toplamadığını belirtti.
Hurda demirlerin ya harcın içinde ya da binanın temel kenarlarında kalarak atıl kaldığını ifade eden Baran, şöyle konuştu:
"İzmir'deki müteahhitlere bunu anlatacağız. Bu hurda demirlerin toplanmasını talep edeceğiz. İnşaat aşamasında hurda olarak harcın içinde veya dip köşede kalan atık demirleri toplamak istiyoruz. Oluşturacağımız bir ekip, belirlenen günlerde hurda demirleri toplayacak. Makbuz karşılığında alacağımız bu demirleri daha sonra demir çelik fabrikalarına satacağız. Hurda demirlerin toplanmasıyla hem bir ekonomik değeri korumuş olacağız hem de bunların satışından elde edilecek gelirle öğrencilere burs vereceğiz"
-Bir inşaattan 2 ile 5 ton arası hurda demir çıkıyor-
Projenin fikir babası olan müteahhit Fuat Nezir ise, hayırsever bir aile tarafından yaptırılan 18 derslikli okulun inşaatından kalan yaklaşık 2 ton atık demiri topladıklarında böyle bir düşünceyi hayata geçirmeyi planladığını söyledi.
Projeyi anlattığı kişilerden ciddi anlamda destek gördüğünü, İZSİAD'ın da bunu sahiplendiğini ifade eden Nezir, şöyle konuştu:
"Şu ana kadar yapmış olduğumuz inşaatlarımızda birçok arta kalmış, vasıflarını yitirmiş demirlerin ziyan olup gittiğine şahit oldum. Bizim şu anda devam eden 5 inşaatımız var. İnşaatın büyüklüğüne göre her birinden 2 ile 5 ton arasında artık demir çıkıyor. Bu demir hurdadan başka bir yerde kullanılmıyor. Kilosu 50-60 kuruş olan olan bu demir çoğunlukla da toplanmadığı için inşaat aşamasında dip köşe veya betonun içinde bir yerlerde kalıyor. Bu projeye müteahhitler destek verirse önemli miktarda kaynak toplanmış olur ve öğrencilere burs olarak geri döner. Tüm müteahhitleri bu projeye destek vererek hayırlı bir işe imza atmaya davet ediyorum."
Muhabir: Ramazan Ercan
Yayıncı: Şükran Yücel - İZMİR