Haberler

Hükümet Alevilerin Kanayan Yarasına Neşter Vuruyor"

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

ADIYAMAN/ HAKAN FURKAN / VOLKAN KAŞİK - Bazı Alevi derneklerinin temsilcileri ve kanaat önderleri, Başbakan Ahmet Davutoğlu tarafından açıklanan 64. Hükümet 2016 Yılı Eylem Planı'nda ilk 3 ayda hayata geçirilecek çalışmalar arasında "cemevlerine yasal statü tanınması" konusunun yer almasını memnuniyetle karşıladı.

ADIYAMAN/ HAKAN FURKAN / VOLKAN KAŞİK - Bazı Alevi derneklerinin temsilcileri ve kanaat önderleri, Başbakan Ahmet Davutoğlu tarafından açıklanan 64. Hükümet 2016 Yılı Eylem Planı'nda ilk 3 ayda hayata geçirilecek çalışmalar arasında "cemevlerine yasal statü tanınması" konusunun yer almasını memnuniyetle karşıladı.

Hacı Bektaş Veli Kültür Merkezi Vakfı Genel Başkanı Hasan Meşeli, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Hükümet Eylem Planı'nda cemevleriyle ilgili sorunun yer almasını ve bu konuda çalışma yapılacak olmasını olumlu karşıladıklarını söyledi.

Alevilerin dinsel, inanç, sosyal ve kültürel açıdan bazı sorunlarının bulunduğunu belirten Meşeli, bin yıllık bu problemlerin bugüne kadar çözülemediğini ifade etti.

Alevilerle ilgili daha önce çok sayıda çalıştay ve toplantılar düzenlendiğini hatırlatan Meşeli, cemevlerinin yasal statüye kavuşturulmasını defalarca dile getirdiklerini ancak hiçbir sonuç çıkmadığını dile getirdi.

"Takdir ve sevinçle karşılıyoruz"

Başbakan Davutoğlu'nun Alevilerle ilgili açıkladığı konuları büyük bir memnuniyetle, takdir ve sevinçle karşıladıklarını vurgulayan Meşeli, şöyle konuştu:

"Hükümetin eylem planına cemevlerinin de dahil edilmesi bizleri gerçekten mutlu etti. Bundan dolayı büyük bir sevinç duymaktayız. Aleviler, Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün laik, sosyal, hukuk devleti kavramına son derece bağlıdır. Aleviler, milli birlik ve beraberlikten yanadırlar. Bu topraklarda yaşayan insanlar, inansın inanmasın, laiklik lütfu adı altında mili birlik ve beraberliği oluşturmak mecburiyetindeyiz."

Meşeli, cemevlerine yasal statü verilmesi konusunun uzun yıllardır dillerde olduğunu anımsattı.

Cemevlerinin, Anadolu'nun bin yıllık tarihinde kanayan bir yara olduğuna işaret eden Meşeli, "Bu, bugüne kadar hiçbir Cumhuriyet hükümetlerine nasip olmadı. Bu yapılırsa Türkiye'de devrim, güzel bir açılım olur. Alevi kardeşlerimizin manevi dünyasına güzellik getirir, Türkiye'de milli birlik ve beraberlik sağlanır" dedi.

"Hükümet için büyük bir fırsat"

Meşeli, cemevleri konusunda diğer partilerin de birtakım çalışmaları olduğunun altını çizerek, şunları kaydetti:

"Onlara da teşekkür ediyoruz ancak AK Parti tek başına bir hükümet. Bu hükümetin Alevilerin cemevleri ile ilgili Anadolu'nun bin yıllık tarihindeki kanayan bu yaraya neşter vurmaları, Alevilerin bu taleplerinin makul ölçüler içerisinde kabul edilmesi, irfan merkezleri değil de cemevleri adı altında bunların faaliyete geçirilmesi, yasal statüye kavuşturulmasıyla bizler daha büyük mutluluk ve huzura kavuşacağız. Bu, hükümet için büyük bir fırsattır. Bu, Cumhuriyet hükümetleri döneminde bir devrim olarak sayılmaktadır. Alevilerin kanayan bu yarasına neşter vurulup cemevlerinin yasal statüye kavuşmasını canı gönülden temenni ediyoruz."

"Aleviler bu ülkenin yurttaşıdır"

Alevi dedesi Ali Büyükşahin de hükümet eylem planında verilen sözün 3 ay içinde tamamlanacak öncelikli konular arasında yer aldığını görmekten duydukları memnuniyeti dile getirdi.

Alevilerin çok sayıda sorunu bulunduğunu belirten Büyükşahin, Alevilerin kendi inançları doğrultusunda hizmet verilmesini beklediklerini ifade ederek, demokrasi istenilen ülkede herkese inançları doğrultusunda hizmet verilmesi gerektiğini vurguladı.

"Sayın Başbakan Ahmet Davutoğlu, cemevlerinin resmi statüye kavuşturulması için konuşmalar yaptı. Elbette bunu biz de çok istiyoruz" diyen Büyükşahin, "Cemevleri resmi statüye kavuşturulursa daha iyi olur çünkü Aleviler bu ülkenin yurttaşıdır, vatandaşıdır ve bu ülkeye hizmet vermektedir" ifadesini kullandı.

"Çözüm için adım atılması önemli"

Alevi kanaat önderi Hasan Doğan ise cemevleri konusunun Cumhuriyet tarihinde çok geç kalınmış, çözümü geç ele alınmış bir konu olduğunu söyledi.

Hükümetin eylem planında "cemevlerine yasal statü verilmesi" konusunun ele alınmasının önemine dikkati çeken Doğan, "Sorunun ele alınması ve çözümü için adım atılması önemli. Benim verdiğim vergiyle eğer Sünni vatandaşlarımızın bu anlamda talepleri karşılanıyorsa, ibadethanesine belli ödenekler ayrılıyorsa, bir Alevi olarak ben de vergi veriyorum ve bu vergimden ben de inançsal bazda bunun karşılığını bizler de almak istiyoruz" değerlendirmesinde bulundu.

Kaynak: AA / Yerel
Kayyum kararının ardından harekete geçen CHP, 414 belediye başkanını Ankara'ya çağırdı

Kayyum kararının ardından harekete geçtiler! 414 belediye başkanına çağrı

DEM'li eş başkandan Tunceli'de ayaklanma çağrısı: 1938'deki gibi işgal ettiler

DEM'li eş başkandan Tunceli'de ayaklanma çağrısı: 1938'deki gibi işgal ettiler

Görevden uzaklaştırılan başkandan provokatif açıklama

Görevden uzaklaştırılan başkandan provokatif açıklama

Tunceli ve Ovacık Belediyesi'ne kayyum atanmasının ardından belediye önünde protestolar başladı

Kayyum kararının ardından belediye önünde protestolar başladı

title