HSYK Hukuki Müzakere Toplantıları
HSYK 3. Daire Üyesi Köroğlu: "Hukuki Müzakere Toplantıları, Avrupa'da bile örneği olmayan, çok takdir toplayan toplantılar serisi oldu"
Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) 3. Daire Üyesi Ömer Köroğlu, "Hukuki Müzakere Toplantıları (HMT), Avrupa'da bile örneği olmayan, çok takdir toplayan toplantılar serisi oldu" dedi.
Köroğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, HMT'nin aynı konuyla ilgilenen hakim ve savcıları bir masa etrafında toplayarak konuların tartışılmasına ve uygulama birliğini sağlamaya dönük bir çalışma olduğunu belirtti.
Toplantıların 11 farklı bölgede yapıldığını ifade eden Köroğlu, "Biz de elimizden geldiğince bu toplantılara iştirak ediyoruz. Sonuç raporlarını toplayıp Ankara'ya götürüp orada tekrar raporları düzenleyip, sitemizde yayınlıyoruz. Katılan veya katılmayan hakim ve savcılar müzakere sonuçlarını sitemizden görerek ona göre sorunlarını çözmeye çalışıyorlar" diye konuştu.
Köroğlu, söz konusu toplantıların yargı tarafından benimsendiğini ve talebin çok fazla olduğunu vurgulayan Köroğlu, şunları söyledi:
"Hakim ve savcının irtibata ihtiyacı var. Hukuki Müzakere Toplantıları, Avrupa'da bile örneği olmayan, çok takdir toplayan toplantılar serisi oldu. Aynı konuyla ilgilenen hakim ve savcıları bir masa etrafında toplayıp bu konuları tartışmasına ve uygulama birliğini sağlamaya dönük bir çalışma. Bu masaya Yargıtay üyeleri de katılıyor. Belki kanunlaşması gereken bazı konular varsa bunları Bakanlığa iletmek açısından, Bakanlık tetkik hakimleri de katılıyor. Adalet Akademisinden de arkadaşlar katılıyor. Bir masanın etrafında oturuyorlar. Her masanın bir konusu var, o konunun Türkiye genelinde uygulamasını tartışıyorlar. Farklı uygulamaların daha doğru olanını bulmaya çalışıyorlar.
Yargıtay üyeleri de kendilerinin bakış açısını ifade ediyor ve bir tartışma ortamında konuyla alakalı görevli katipler rapor yazıyor. Oradaki düşünceler not ediliyor, redakte ediliyor ve raporlanıyor. Toplantının üçüncü ve son günü grup sözcüleri bunları bütün katılımcılara aktarıyor. Türkiye'de farklı bölgelerde farklı uygulamaların önüne geçmek, tecrübeyi birbirine aktarmak gibi amaçlarımız var."
"Uzun ve sağlam adımlarla gidilen bir süreç"
Yargının ihtiyaç duyduğu yasaları Adalet Bakanlığı'nın hükümete taşıdığını hatırlatan Köroğlu, şöyle konuştu:
"Biz sadece görüş veririz veya bazı düzenlemelere ihtiyacımız olduğunu söyleriz. Bunlar Bakanlık yetkilileri tarafından değerlendirilir, tartışılır. Zaten paketler de böyle çıkıyor. Genelde teşkilattaki hakim ve savcıların talepleri, ihtiyaçları, toplumun ihtiyaçları göz önüne alınarak bazı düzenlemeler yapılıyor. Bu etikileşim kanalları zaten var. Çünkü üniversite kürsüsü, yargı kürsüsü, siyaset ile bir tartışma içinde bazı düzenlemeler ortaya çıkıyor. Bu düzenlemer yapılıyor ve Meclis'te makes buluyor. Yani Adalet Bakanlığı'nın katılımı da hangi kanunlara ihtiyaç olduğunu tespit etmek için. Yeniden yasal düzenlemelere hangi alanlarda ihtiyaç olduğunu not alıyorlar. Uzun ve sağlam adımlarla gidilen bir süreç."
Ömer Köroğlu, oluşturulan gruplarda hukuki konuların konuşulduğunu vurgulayarak, şunları kaydetti:
"Özellikle Yargıtay'ın 15. ve 23. hukuk daireleri bağlamında eser sözleşmesi, özellikle yapı sözleşmeleri, kat karşılığı anlaşmalar konusunda çıkan ihtilaflar bir masada tartışılıyor. Vatandaş arsasını müteahhite veriyor. Bazen anlaşmazlıklar oluyor ve bu da mahkemelere yansıyor. Bunlar tartışılıyor. Çocuklarla alakalı koruma tedbirleri tartışılıyor. Cumhuriyet savcılarının kollukla olan ilişkileri tartışılıyor. Her masanın kendine özgü konusu var. Bunlar masaya yatırılıyor ve tartışılıyor."
Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nun Samsun'da düzenlediği Hukuki Müzakere Toplantısı, yarın yapılacak grup raporlarının sunumuyla sona erecek. - Samsun