Hizmeti Küçük Mutluluğu Büyük
Meral Özdemir - Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi'nce oluşturulan "enGel'siz Yaşam Atölyesi"nde bedensel engellilerin bozulan tekerlekli sandalyelerinin onarımı gerçekleştiriliyor."enGel'siz Yaşam Atölyesi"nde tamir ediliyor.
Meral Özdemir - Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi'nce oluşturulan "enGel'siz Yaşam Atölyesi"nde bedensel engellilerin bozulan tekerlekli sandalyelerinin onarımı gerçekleştiriliyor.
Bedensel engellilerin hayatla bağını güçlendiren, tek başına ihtiyaçlarını gidermesini sağlayan tekerlekli sandalyeler, Büyükşehir Belediyesi Sosyal Hizmetler Daire Başkanlığı bünyesinde Sümer Park Yaşam Alanı'nda kurulan
"enGel'siz Yaşam Atölyesi"nde tamir ediliyor.
Özel dizayn edilmiş minibüslerle evlerinden alınarak atölyeye getirilen engelliler, bozulan araçlarını, Atölye Koordinatörü Gültekin Aydeniz nezaretinde bir grup gönüllü öğrencinin hünerli ellerine teslim ediyor. Kısa sürede ücretsiz olarak sandalyeleri onarılan engelliler, büyük sevinç içinde yeniden araçlarla evlerine bırakılıyor.
Küçücük dokunuşların yüzleri güldürdüğü atölyede, ayrıca, çeşitli nedenlerle uzuv kaybı yaşayan kedi ve köpekler için de ortez-protez yapılacak.
-Bisiklet tamircilerine gitmeye son-
Aydeniz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bölgede engelli nüfusunun yüksek olduğunu, tekerlekli sandalyeye mahkum bedensel engellilerin, sandalyelerinin her türlü arızalarını gidermek için sanayi sitesi ile bisiklet tamircilerinden destek almak zorunda kaldıklarını ifade ederek, engelli için büyük sıkıntı olan bu sorunu çözmek amacıyla atölyeyi kurduklarını söyledi.
Türkiye'de yerel yönetimler arasında bir ilki ortaya koyarak yüzde yüz gönüllüler üzerinden yürüyecek bir atölye olma niteliği taşıdığını anlatan Aydeniz, Dicle Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi, Elektrik Elektronik Mühendisliği, Makina Mühendisliği ve Meslek Yüksek Okulu'nun çeşitli bölümlerinden öğrencilerin gönüllü işbirliğiyle çalıştıklarını kaydetti.
Aydeniz, öğrencilerin okullarında gördükleri teorik bilgiyi atölyede pekiştirme imkanı bulduklarını da belirterek, şöyle konuştu:
"Tekerlekli sandalyeye mahkum olarak yaşamak zorunda kalan arkadaşlarımız, araçlarında arıza oluştuğu zaman, öncelikle araçlarını satın aldıkları medikal şirket veya aldıkları şirketlerle bağlantıya geçiyorlardı. Ankara, İstanbul ve Tekirdağ'ın dışında ne yazık ki bu araçların arızalarını gideren merkez olmadığı için, kendilerine ilk söylenen 'kargo ile bize gönderin' oluyordu. Kargo ücreti ciddi bir külfetti. Ayrıca göndermeleri halinde en az 15 gün beklemek zorunda kalıyorlardı. Bu ekonomik durumu iyi olan engellilerimizin çözebildiği bir süreçti. Parası olmayanların ise arıza giderilinceye kadar eve mahkum kaldığını biliyoruz. Yaklaşık bir aydır hizmet veriyoruz. Engellilerimiz atölyemizde rahatlıkla ücretsiz olarak araçlarını tamir ettirebiliyorlar. Aynı zamanda, Sümer Park Yaşam Alanı içinde kendileri için tahsis edilen mekanlarda hobi amaçlı çalışma yapabiliyor. Aracı arızalanan engellimiz bizi aradığında servislerimizle evlerinden alarak atölyeye getiriyoruz. Sandalyelerin arızasını giderdikten sonra aynı araçla evlerine bırakıyoruz. Engellilerimizin yaşam kalitelerinin artmasına katkı sunmaya çalışıyoruz. Atölyemizin 1 Mart'ta resmi açılışı yapılacak."
-Sevimli dostlara ortez protez-
Aydeniz, kent yaşamı içindeki yoğun araç trafiğinin zaman zaman diğer canlıların yaşamı için tehdit olduğunu, bölgeye hitap eden hayvan barınağında yaptıkları araştırmada yüzde 35'den fazla uzuv kaybından dolayı engelli kedi, köpek bulunduğunu tespit ettiklerini söyledi.
Engelli hayvanların da yaşam hakkı olduğuna inanarak, gönüllü öğrencilerle yaşama tutunmaları için çaba harcadıklarını aktaran Aydeniz, "Veterinerlik Fakültesi'nden öğrencilerimiz ve hayvan barınağımızdaki veterinerlerimizle koordineli bir şekilde özellikle kent yaşamı içinde uzuv kayıpları ile sonuçlanan engelli hayvanlara ortez ve protez tasarımları yapacağız. Ayrıca, özellikle çocuklarımıza 'dost canlılar' adı altında hayvan sevgisini aşılamaya yönelik etkinlikler gerçekleştireceğiz" dedi.
-"Gözümüz gibi baktığımız sandalyemiz bozulunca"-
Sandalyesi onarılan engelli Veysi Kaya da zaman zaman sandalyesinde çeşitli arızaların meydana geldiğini ve kendileri için yaşamsal öneme sahip araçlarının onarımı konusunda daha önce ciddi sıkıntı yaşadıklarını söyledi.
Onarım için sanayi sitesine gitmeleri gerektiğini ifade eden Kaya, "Sanayi sitesine gitmek için toplu taşıma araçlarına binemiyoruz. Tek başımıza hareket edemiyoruz. Özellikle bayan arkadaşlarımız tek başlarına bırakın sanayiye gitmek, dışarı bile çıkamıyor. Bu nedenle gözümüz gibi baktığımız sandalyemiz bozulunca hayat bizim için iyice zorlaşıyor. Böyle bir yer açıldığı için çok mutluyuz" diye konuştu.
Arzu Ilgay da daha önce aracı arızalandığı zaman aile bireyleri tarafından tamirata götürüldüğünü belirterek, duygularını şöyle dile getirdi:
"Ancak ailemiz ne kadar aracımızı götürse de sonuçta sorunu yaşayan biziz. Bizim kadar sorunu iyi anlatamıyorlardı. ya bir bisikletçiye ya da sanayi sitesine götürüyorlardı. Yinede tam anlamıyla tamir edilemiyordu. Çoğu zaman bize
'aracınızı aldığınız yere gönderin' diyorlardı. Aldığımız yerler de genelde şehir dışında oluyor. Kargo parası bizim için çok ciddi bir maliyetti. Böyle bir atölyenin açılması bizim için çok iyi oldu. En azından burada derdimizi kendimiz gelip anlatabiliyoruz. Bizi evimizden alıyor. Çok rahatlıkla sıkıntımızı anlatabiliyoruz. Emeği geçenlere çok teşekkür ediyoruz."
Gönüllü öğrenciler adına DÜ Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü 1. sınıf öğrencisi Mehmet Ekinci de onarım yaparken aynı zamanda okulda gördükleri dersleri pratik olarak uyguladıklarını ifade ederek, engellilere engel olmaktansa, araçlarına yaptıkları tamiratla yüzlerindeki mutluluğa tanık olmanın huzurunu yaşadıklarını anlattı.
Yayıncı: İrfan Cemiloğlu - DİYARBAKIR