Haberler

Hileli Boşanmalar Tespit Edildi, Maaşlar Kesildi

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Manisa'da "Alo 170" hattına 6 ayda yapılan yapılan ihbarlar sonucu, ölen babasının maaşını alabilmek için anlaşmalı boşandığı eşiyle yaşadığı belirlenen 40 kadının maaşı kesildi

Manisa'da "Alo 170" hattına 6 ayda yapılan yapılan ihbarlar sonucu, ölen babasının maaşını alabilmek için anlaşmalı boşandığı eşiyle yaşadığı belirlenen 40 kadının maaşı kesildi.

SGK İl Müdürü Murat Saygı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, hileli boşanmalar konusunda etkin bir çalışma yürüttüklerini söyledi.

Anlaşmalı boşanmaları "Alo 170" hattına gelen ihbarlar ya da SGK Müdürlüğüne dilekçeyle yapılan başvurular sonucu belirlediklerini anlatan Saygı, şöyle konuştu:

"Müdürlüğümüz 22 denetim elemanı tarafından yapılan denetimlerde, 2012 yılında 80, 2013 yılının ilk 6 ayında ise 40 kadının anlaşmalı boşanarak, boşandığı eşiyle birlikte yaşadığı tespit edilmiştir. Bu kişilere bağlanan aylıklar kesilerek, ödenen aylıklar geri tahsil yoluna gidilmiştir. Eşlerinden ayrılarak birlikte nikahsız olarak yaşamaya devam eden ve babaları üzerinden hak sahibi olarak emekli aylığı bağlatan kişiler, kanuna karşı suç işlemektedir. Bu kişilerin tespiti halinde, hem kendilerine ödenen aylıklar geri alınmakta, hem de kendileri hakkında Cumhuriyet Savcılığı'na suç duyurusunda bulunulmaktadır. Vatandaşlarımızın bu tür yaptırımlarla karşı karşıya kalmamaları için bu tip yasal olmayan yollardan kaçınmaları gerekmektedir."

Kayıt dışılık

SGK İl Müdürü Murat Saygı, oluşturulan Kayıt Dışı İstihdamla Mücadele (KADİM) servisinin özel olarak hazırlanan bilgisayar programı ile verimli bir şekilde çalışır hale getirildiğini kaydetti.

KADİM servisinin 5 kişiden oluştuğunu anlatan Saygı, çeşitli müesseselerin kayıtlarının Kurum kayıtlarıyla karşılaştırılarak sigortasız olan kişi ve tescilsiz işyerlerinin tespitinin yapıldığını ifade etti.

Saygı, şunları söyledi:

"Böylece fiili denetim yapılmaksızın kişilerin ve işyerlerinin kayıt altına alınması sayesinde hem emek hem de zaman kaybının önüne geçilmektedir. Örnek olarak işyerlerinde zorunlu olan portör muayenesini yaptıran kişilerin listelerini İl Sağlık Müdürlüğümüze ulaştırmakta ve İl Müdürlüğümüzde de portör muayenesi gerçekleştirilen kişilerin aylık primlerinin bildirilip bildirilmediğinin sorgulaması yapılmaktadır. Eğer yapılan sorgulamada portör muayenesi yapılan kişinin kaydı yoksa İl Müdürlüğümüz tarafından bu kişilerin re'sen kaydı yapılmaktadır."

Son 1,5 yıllık süre içerisinde 116 bin 480 belgenin incelendiğini hatırlatan Saygı, 6 bin 174 sigortasız çalışan kişi ve 148 tescilsiz işyerinin tespit edilerek gerekli işlemlerin yapıldığını ifade etti. - Manisa

Kaynak: AA / Yerel
title
Close