Haberler
İsrail ve Lübnan, savaşın bitmesi için bazı konularda anlaştı

İki ülke anlaştı! Aylardır devam eden savaşın bitmesi artık an meselesi

Meclis Başkanlığı'na sunuldu! 2 milyar TL'lik Genel Sağlık Sigortası borcu silinecek

Meclis Başkanlığı'na sunuldu! 400 bin kişinin borcu siliniyor

NATO Genel Sekreteri Rutte, Türkiye'nin savunma sanayisini öve öve bitiremedi

NATO Genel Sekreteri Rutte, Türkiye'yi bir konuda öve öve bitiremedi

7 kişiyi katleden berberin dükkan camındaki yazı dikkat çekti

7 kişiyi katleden berberin dükkan camındaki yazı dikkat çekti

Heyelana Rağmen Evlerini Terk Etmiyorlar

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Giresun'un Şebinkarahisar ilçesinde yaşayan vatandaşlar, kendilerine tahsis edilen afet konutlarında ikamet etmek yerine, heyelan bölgelerindeki evlerinde, adeta ölümü göze alarak yaşamaya devam ediyor Şebinkarahisar Belediye Başkanı Yılancı: "Vatandaşlarımız o bölgelerde tarım ve hayvancılık yaptığı için evlerini bırakmak istemiyor" Avutmuş Mahallesi sakini Çatal: "Çatlayan duvar ve zeminleri sıvalarla kapatmaya çalışıyoruz.

ATAKAN ÇITLAK - Şebinkarahisar ilçesinde yaşayan vatandaşlar, kendilerine tahsis edilen afet konutlarında ikamet etmek yerine, heyelan bölgelerindeki evlerinde adeta ölümü göze alarak yaşamayı sürdürüyor.

Jeolojik yapısı nedeniyle zemini sağlam olmayan Şebinkarahisar ilçesinde yaşanan heyelanlar, büyük tehdit oluşturuyor. Özellikle Avutmuş Mahallesi ve çevresinde etkili olan heyelanlar nedeniyle onlarca ev yıkılma tehdidiyle karşı karşıya. Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) kanalıyla heyelanlı sahalarda yaşayanlar için yaptırılan afet konutlarına rağmen vatandaşlar adeta ölümü göze alarak evlerinden ayrılmıyor.

Şebinkarahisar Belediye Başkanı Şahin Yılancı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ilçenin Avutmuş ve Kürküt mahallelerinde ciddi heyelanların yaşandığını belirtti.

Yılancı, belediye ile AFAD'ın ortak çalışmaları sonucu, heyelanlı bölgelerde yaşayanlar için 280 konut yapılarak tahsislerinin gerçekleştirildiğini kaydederek, "Halen 20 konutun yapımı devam ediyor. 56 konutun yapımı için de altyapı çalışmaları sürüyor" dedi.

Heyelanlara rağmen vatandaşların evlerini boşaltmadığını ve buralarda yaşamaya devam ettiklerini söyleyen Yılancı, şöyle konuştu:

"Belediye olarak heyelanlı bölgelerde yaşayan insanlarımızı yakından takip ediyoruz. Onları afet konutlarında ikamet etmelerini sağlamak için ikna girişimlerimiz sürüyor. Belediye olarak bu bölgelere imar izni de vermiyoruz. İmarlaşmaya kapattık buraları ancak vatandaşlarımız o bölgelerde tarım ve hayvancılık yaptığı için evlerini bırakmak istemiyor. O nedenle de afet konutlarında yaşamak yerine, heyelanlı sahalardaki evlerinde yaşanacak olumsuzluklara rağmen yaşamayı arzuluyorlar. Afet konutlarındaki evler ise hak sahiplerinin ya aile yakınlarınca ya da kiraya verilerek değerlendiriliyor. Bazıları da boş duruyor."

Yılancı, 280 afet konutundan 65'inde ailelerin ikamet ettiğini dile getirdi.

"Her şeye rağmen evlerimizi terk etmeyi düşünmüyoruz"

Avutmuş Mahallesi'nde yaşayan Ahmet Çatal ise evlerinin 20 yılı aşkın süredir heyelana maruz kaldığını belirtti.

AFAD kanalı ile kendilerine afet konutu verildiğini ancak evlerini terk etmek istemediklerini anlatan Çatal, "Heyelanlardan korkuyoruz ancak ne yapalım? Evlerimizde oturmaya devam ediyoruz. Mecbur duruyoruz. Ne yapacağız, buraları bırakma şansımız yok. Hayvancılık ve tarım yapıyoruz. O nedenle ölümü göze alarak buralarda ikamet etmeyi sürdürüyoruz" diye konuştu.

Heyelanlar nedeniyle kayan evlerini, aldıkları önlemlerle ayakta tuttuklarını aktaran Çatal, şunları kaydetti:

"Evlerimizin her yeri heyelan nedeniyle çatlaklarla dolu. Çatlayan duvar ve zeminleri sıvalarla kapatmaya çalışıyoruz. Yine direklerle kaymanın önüne geçiyoruz. Küçük önlemlerle evlerimizi korumaya çalışıyoruz ancak ne kadar etkili oluyor, ondan şüpheliyiz. Her şeye rağmen evlerimizi terk etmeyi düşünmüyoruz." - Giresun

Kaynak: AA / Yerel
title