Hersek Lagünü Yönetim Planı Taslağı Hazırlandı
Yalova'nın Altınova ilçesinde bulunan Hersek lagününün korunması ve halka açılmasını hedefleyen yönetim planı hazırlık toplantısı sona erdi.
Yalova'nın Altınova ilçesinde bulunan ve doğal sit alanı ilan edilen Hersek lagününün korunması ve halka açılmasını hedefleyen yönetim planı hazırlık toplantısı sona erdi.
19 Şubatta Uygulama Oteli'nde başlayan toplantılar neticesinde 2 ideal hedef ve 38 faaliyet raporu belirlendi. Hersek sulak alanı yönetim planı taslağı adı altında toplanan bu hedefler, Hersek lagünün korunmasını, ancak aynı anda da halka açılmasını hedefliyor.
Doğa Araştırmaları Derneği Başkanı Osman Erdem, "Yönetim planında 2 ideal hedef belirledik. Bu hedeflerden bir tanesi alanın biyolojik çeşitliliğinin korunması ve geliştirilmesiydi. İkincisi ise bölgenin tanınabilirliğinin sağlanarak doğa turizmi yönünde geliştirilmesiydi. Bu 2 ideal hedef kapsamında 11 uygulama hedefi belirledik. Bu uygulama hedefleri kapsamında 38 tane faaliyeti önümüzdeki 5 yıllık süreç içerisinde gerçekleştireceğiz. Hersek lagününün gerçekten emek harcamaya değer bir yer oluşu bizi buradan koparmadı. Yine bakanlığın alana olan ilgisi ve yönetim planına altlık olacak yönetim planını gündeme getirmesi bizi daha da heyecanlandırdı. Biz de büyük bir çaba sarf ettik. Doğa Araştırmaları Derneği olarak bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da elimizden gelen her türlü desteği ve katkıyı bu alana vermek istiyoruz" dedi.
Hersek lgününü sahibi olan Darülaceze'nin Müessese Müdürü Nevzat Bayhan ise, "Son 10-15 yıldır tarihi ve doğal güzelliklerimizin farkına varır olduk. Yalova'mızın Altınova ilçesindeki Hersek lagünümüzün bu güzel çalışmalarla düşünülüyor olması çok mutluluk verici" diye konuştu.
Bayhan'ın ardından söz alan Altınova Belediye Başkanı Metin Oral, Hersek lagününün önemine vurgu yaptığı konuşmasında, "2004 yılından beri yaptığımız çalışmalarla bu gölü gözbebeğimiz yaptık. Yine gölle ilgili nasıl bir çalışma yaparız, korurken nasıl halka açarız arayışı içindeydik. 2004 yılından bu yana geçen 8-9 yıllık süreçte de ancak bu kadar yol alabildik. Burası gerçekten çok hassas bir bölge, çalışmaları yavaş ve dikkatli sürdürmek zorundaydık. Ben bu toplantıdan çıkacak sonuçların lagünümüz için hayırlı olacağına inanıyorum. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum" şeklinde konuştu.
Orman ve Su İşleri Bakanlığının sulak alanların yönetim planlarının hazırlanmasına büyük önem verdiğini dile getiren Orman ve Su İşleri Bakanlığı 2. Şube Bölge Müdürü Yahya Güngör ise, "Hersek lagünü konusunda gerek Yalova Valiliği, gerek Altınova Belediyesi ve gerekse ilgili kurum kuruluşlarla birlikteliği sağladık. Bu birliktelikten de daha uyumlu ve uygulanabilir bir proje çıkacağına inanıyorum. Bakanlığımız sulak alanlar yönetim planının hazırlanmasına çok önem veriyor. Hersek lagünü bu konunun öncüsü oldu" dedi. - YALOVA