"Her Okula Bir Yazar" Projesi
Bağcılar İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü'nün düzenlediği "Her Okula Bir Yazar" projesi kapsamında Şair ve Yazar Ekrem Kaftan, Bağcılar Lisesi öğrencileriyle bir araya geldi.
Bağcılar İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü'nün düzenlediği "Her Okula Bir Yazar" projesi kapsamında Şair ve Yazar Ekrem Kaftan, Bağcılar Lisesi öğrencileriyle bir araya geldi.
İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü AR-GE birimince lisenin konferans salonunda düzenlenen toplantı, bir öğrencinin Kaftan'ın "Bir Hüzün Şarkısı" isimli şiirini okumasıyla başladı.
Toplantıda konuşan Kaftan, şiir yazmaya başladığı zamanlarda çevresindekilerin bu durumu gereksiz bir uğraş olarak yorumladıklarını belirterek, "Aruzla ve heceyle şiir yazmanın kurallarını yüzlerce kitap okuyarak kendim öğrendim" dedi.
Katılımcı gençlere günde ortalama 50-100 sayfa kitap okumayı tavsiye eden Kaftan, sözlerine şöyle devam etti:
"Kendimi hala bir öğrenci olarak görüyorum. Sürekli okuyorum. Bu yaşıma rağmen yüksek lisansını tamamlamaya çalışan bir öğrenciyim. Öğrencilik beşikten mezara kadar devam eder. Gençlerin okudukları, ileride kendilerine sermaye olacaktır. Bir bardakta ne kadar su varsa, dökebileceği su miktarı da o kadardır. Bilgi ve kültürel alanda ne kadar iyi yetişmiş olursanız, yazdıklarınız da o kadar kaliteli olur. Lise öğrencisi bir oğlum var. Ona sürekli vagon değil lokomotif olmasını öğütlüyorum. Sürekli okuyan insanlar çevresine yön verebilecek yeteneklere sahip olurlar."
Ekrem Kaftan, zaman zaman şiirlerini de okuduğu bölümlerle sürdürdüğü konuşmasında bilginin her gün yeniden üretilen ve gelişen bir güzellik olduğunu vurguladı.
Kaftan, şöyle devam etti:
"Bilgi adaletli bir toplumun elinde yücelmezse, o bilgi hem o topluma, hem de başka toplumlara zarar verir. Gençlik yıllarınızda elde edeceğiniz bilgiler size hayatınız boyunca yön verecektir. Gençlik yıllarında öğrendiklerimiz, taş üstüne yazı yazmak gibi kalıcı olur."
Tarih boyunca padişahların arasında da büyük şairler bulunduğunu hatırlatan Kaftan, "Camilerimizin duvarlarını ayetler süslüyor. O ayetlerin altında da şiirler yer alır. Bizim medeniyetimiz "Söz Medeniyeti, Kitap Medeniyeti" olarak tarif edilebilir. Osmanlı medeniyeti, şiirlerle kendini dünyaya tanıttı. Şiirle tanışmak ve barışmak zorundayız. Yüzyıllar boyunca söz sultanlarımızı koruyarak bugünlere geldik" dedi.
Kaftan, şiirin doğrudan gönle giren bir sanat olduğunu ifade ederek "İnsan sadece et ve kemikten ibaret değildir. Önce gönlünüzün farkına varın. Gönül şiir, sanat ve estetiktir. Şiir gibi yaşayıp düşünemezsek kültürümüz, sohbetimiz geriler ve hayat bize zevk vermez" diye konuştu.
Kaftan, konuşmasının ardından, öğrencilerin kitaplarıyla ilgili sorularını cevapladı ve kitaplarını imzaladı.
Programın sonunda, Bağcılar İlçe Milli Eğitim Müdürü Kadir Kuş, Kaftan'a, projeye verdiği destekten dolayı bir plaket sundu.
- İSTANBUL