Her Gün Bir Ağaç Dikemeyiz, Ama Her Gün Bir Ağaç Kurtarabiliriz
Kapaklı Belediyesi Çevre Mühendisi Hüseyin Özel, belediye olarak ambalaj atıklarının geri kazanımı için proje sürdüklerini belirtti.
Kapaklı Belediyesi Çevre Mühendisi Hüseyin Özel, belediye olarak ambalaj atıklarının geri kazanımı için proje sürdüklerini belirtti.
"GELECEĞİ KAZANMAK MÜMKÜN"
Belediye olarak geri dönüşümü mümkün olan maddeleri toplayıp tekrar doğaya kazandırmak hedefiyle hareket ettiklerini kaydeden Çevre Mühendisi Hüseyin Özel, "Gündelik yaşantımızda satın aldığımız ve tükettiğimiz ürünlerin ambalajlarının oluşturduğu cam, plastik, metal, kağıt, karton ve içecek çerez ambalajları gibi kompozit atıklara genel olarak ambalaj atığını denir. Doğada çözünmesi yılları bulan bu atıkların, tekrar doğaya geri dönüşümünü sağlamak mümkündür. İşte bu gayeyle hareket eden belediyemiz 'Çöpe atmayın, ayırın, geleceğinizi geri kazanın' diyor." ifadelerini kullandı.
"ÇÖPE ATMAYIN"
Özel, ambalaj atıklarının çöp olmadığının altını çizerek, "Bu atıklar geri dönüştürülür. Bu sayede enerji tasarrufu sağlanır, doğaya zarar veren atık miktarı azaltılır. Doğal kaynaklarımız ve çevre korunur. En önemlisi de geleceğe ve ekonomiye yatırım yapılır." dedi.
"1 TON KAĞIT, TAM 17 AĞAÇ DEMEK"
"Bir kişinin her gün ağaç dikmesi mümkün değildir, ama geri dönüşüme kazandırılan kağıt ve kartonlarla her gün bir ağacın kesilmesini önlemesi mümkündür." diyen Özel, şöyle devam etti: "Yılda 1 ton kağıt 17 ağacın kesilmesini önlüyor. Tabii geri dönüşümün sağladığı tek katkı bu da değil. Bu kapsamda geri dönüştürülen 1 ton cam atık 100 litre petrol tasarrufu sağlarken, metal bir içecek kutusunun geri dönüşümünden elde edilen enerji ile de 100 voltluk bir ampül 20 saat çalışıyor. Bunlara ek olarak plastik ambalaj atıklarının geri dönüşümünden elyaflı tekstil ürünleri, plastik borular ve marley gibi malzemeler üretiyor. Kompozit atıkların dönüşümünden ise, mobilya ürünleri, karton koliler ve yalıtım malzemeleri üretiminde yarar sağlıyor."
"FABRİKALAR BU KONUDA BİR NİMET"
Özel, Kapaklı'da faaliyet gösteren fabrikaların geri dönüşüm için bir nimet olduğunu belirterek, "Sanayinin çok olmasından dolayı burası geri gönüşüm anlamında ciddi bir potansiyel. Her fabrikanın bu bilinçle, bu konuda oldukça hassas davranması gerekli." dedi.
"GENELDE FİRMA İLE PROTOKOL İMZALIYORLAR"
Fabrikaların kendilerinin genelde lisanslı geri dönüşüm firması ile protokol yaptıklarını ifade eden Özel şöyle devam etti: "biz belediye olarak, topladığımız geri dönüşüm malzemeleri için kimseye para ödemiyor, kimseden de para almıyoruz. Çünkü, bu yasal bir zorunluluk." şeklinde konuştu.
"ATIK YÖNETİMİ PLANI ÜZERİNDE ÇALIŞIYORUZ"
Özel, belediyenin 'Atık Yönetim Planı' adı altında bir proje üzerinde çalıştığı bilgisi vererek, Bu çalışmaların bitmesinin ardından tüm Kapaklı'dan 2 aşamalı olmak üzere geri dönüşümde kullanılabilen malzemeleri toplayacaklarını söyledi.
"BU TİCARET DEĞİL, SOSYAL SORUMLULUK"
Büyük marketlerin de lisansalı geri dönüşüm firmaları ile çalışarak verdikleri atık oranında para almak istediklerini anlatan Özel, "Bu yasa gereği mümkün değil. Yasa bunu ticaretten ziyade, bir sosyal sorumluluk olarak görüyor. Doğrusu da bu, her şeyden önce doğaya ve dolayısıyla insana yararlı bir şeyler yapıldığını bilmek gerekiyor." dedi
"BROŞÜR DAĞITIMI YAPACAĞIZ"
Özel, belediye olarak geri dönüşüm kumbaralarına gereken hassasiyetin gösterilmesi için konu hakkında broşür bastıklarını ve yakın bir zamanda bunları dağıtacaklarını ifade etti. Bu konuda oldukça hassas davranılması gerektiğini yineleyen Çevre Mühendisi Özel, "Doğaya zarar vermek yerine onu koruyarak geri dönüşü kumbaralarındaki malzemeler arasına alakasız bir şey asla atılmamalı. Geçtiğimiz yıllarda Çerkezköy'de kağıt bulunan geri dönüşüm kumbarasına yanıcı madde atarak hem burada geri dönüşüme gidecek kağıtlara bir nevi ağaçlara, hem o dumandan havaya, hem de kumbaranın yanmasıyla devlete ve dolayısıyla insana zarar veren kişiler oldu. Bu yüzden bu konuda hem bilinçlenmek hem de hassas davranmak gerekiyor. Bunlara ek olarak, atık pil konusunda da okullarda yürütülen kampanyamız devam edecek. Ayrıca, kızartma yağlarını da toplayarak dizel yakıt alanında kullanma düşüncesi var." ifadelerini kullandı.
"GELECEĞİ KAZANMAK İÇİN, GELECEĞİMİZİ EĞİTECEĞİZ"
"Geleceği kazanmak için, geleceğimizi eğiteceğiz"diyen Özel, konuşmasını şu şekilde sürdürdü: "Gelecek ay okullarda bu alanda eğitim vermeyi, yöneticilerle bir araya gelerek toplantılar yapmayı düşünüyor, kapsamlı bir şekilde çalışmalar yapmayı planlıyoruz. Bakanlıktan onaylandığı takdirde önümüzdeki mayıs ayında öğrencilere bu konuda bilgilendirmede bulunacağız."
"ÇALIŞMALAR SIFIRDAN BAŞLIYOR"
Özel, bazı marketler olmak üzere her yere geri dönüşüm kutuları koyulacağını aktararak, "Hatta bazı konutlara bile bu kolilerden koymuştuk, ama ne yazık ki çoğu kişi insan bunu önemsemeyip, toplama kartonun bile çöpe atmış. Hatta bazı bloklarda kapıcılar toplanan kağıtları firmalara satmış. Bu çok üzücü bir durum. Bu sebeple eğitim çalışmasıyla beraber, bu konudaki çalışmalarımızı tamamen sıfırdan başlatacağız." diye konuştu.
"GERİ DÖNÜŞÜM KUMBARALARI KONACAK"
Belediye olarak sadece ambalaj atıklarını değil, cam, metal gibi atıkları da alarak geri dönüşüme kazandırdıkları bilgisini veren Hüseyin Özel, "Mahalle ve sokaklara geri dönüşüm kumbaraları ve konteynırları konulacak, binalara yine geri dönüşüm malzemelerini doğaya kazandırmak amacıyla karton toplama kutuları verilecek. Böylelikle bina halkının geri dönüşüme katkıda bulunması sağlanacak." ifadelerini kullandı.
"MANTIK AYNI"
Engelliler yararına süren 'Plastik Toplama Kampanyası'nın bu konuda çok güzel bir örnek oldu değerlendirmesinde bulunan Özel, "Umarım her türlü geri dönüşümde bu kadar katılım olur. Çünkü mantık aynı mantık, bu tür şeyler alışkanlık haline getirilmeli." dedi.
(...)
25.04.2012 18: 06: 26
TSI
NNNN - TEKİRDAĞ