Hayvanları Koruma Kanunu'nun Dünü, Bugünü, Yarını Konuşuldu
Halkalı Kültür ve Sanat Merkezi’nde ‘5199 Sayılı Hayvanları Koruma Kanunu’nun dünü, bugünü ve yarını’ başlıklı bir konferans gerçekleştirildi.
Halkalı Kültür ve Sanat Merkezi'nde '5199 Sayılı Hayvanları Koruma Kanunu'nun dünü, bugünü ve yarını' başlıklı bir konferans gerçekleştirildi. Konferansta, özellikle çocuklara hayvan sevgisini aşılamak için ilginç tavsiyelerde bulunuldu.
Küçükçekmece Belediyesi'nin ev sahipliğinde Halkalı Kültür ve Sanat Merkezi'nde Atakent Mahallesi Hayvanseverler Platformu tarafından '5199 Sayılı Hayvanları Koruma Kanunu'nun dünü, bugünü ve yarını' başlıklı bir konferans gerçekleştirildi. Programa Küçükçekmece Belediye Başkan Yardımcısı Dr. Sibel Güllüçayır başta olmak üzere, İstanbul Barosu Hayvan Hakları Komisyon Başkanı Avukat Hülya Yalçın, Atakent Mahalle Muhtarı Halime Totkanlı ve pek çok Küçükçekmeceli hayvansever vatandaş katıldı.
"BU DÜNYADA HER CANLININ YAŞAMA HAKKI VAR"
Programda söz alan Küçükçekmece Belediye Başkan Yardımcısı Dr. Sibel Güllüçayır, her canlının yaşama hakkı olduğuna değinerek, "5 ay önce barınaktan bir kedi sahiplendim. Ona bir kardeş daha almayı düşünüyorum. Dünya sadece bizim için yaratılmadı. Bizim kadar diğer canlılarında yaşama hakkı var" dedi.
"ÇOCUKLARINIZA BİR HAYVAN SAHİPLENDİRİN"
Küçükçekmece Belediyesi olarak yaptıkları çalışmaları da katılımcılarla paylaşan Dr. Sibel Güllüçayır, "Kedi Evi projemizi başlattık. Şimdi Kuş Evleri projesini hayata geçireceğiz. Barınakta kalan hayvanları sahiplendiriyoruz. Bu konuda herkesin duyarlı olmasını temenni ediyorum. Özellikle anne ve babalara sesleniyorum. Şimdi ki çocukların elinde hep bir tablet, akıllı telefon. Oysaki onlara bir hayvanın sorumluluğunu verebilirsiniz. Çocuklarınıza barınaktan bir hayvan sahiplendirebilirsiniz " diye konuştu.
KEDİ EVİ VE KÖPEK BESLENME NOKTALARI KURULDU
Güllüçayır, "Küçükçekmece Belediyesi olarak biz, Hayvan Barınağı'nda Sokak Hayvanları Rehabilitasyon Hizmetleri kapsamında, kısırlaştırma, aşılama, ameliyat gibi her türlü tedaviyi yapıyoruz. Ayrıca Küçükçekmece Belediyesi tarafından ilçede kedi ve köpek popülasyonlarının fazla olduğu bölgelere ise köpek beslenme noktaları ve kedi evleri kuruldu. Küçükçekmece Belediyesi Hayvan Barınağı'nda toplam 639 adet kedi ve köpek kısırlaştırıldı. Veteriner hekimler tarafından bin 666 adet kuduz aşısı, 200 adet karma ve 314 parazit aşısı yapıldı. Öte yandan barınakta bulunan 240 kedi ve köpek de sahiplendirildi. 2006 yılından bu yana ilçemizde hiç kuduz vakasına rastlanmamıştır" şeklinde konuştu.
"KÜÇÜKÇEKMECE BELEDİYESİ'NE TEŞEKKÜR"
Programda sunum yaparak, 5199 Sayılı Hayvanları Koruma Kanunu'nun dününü, bugününü ve yarınını katılımcılarla paylaşan Avukat Hülya Yalçın ise, Küçükçekmece Belediyesi'ne bu konudaki duyarlılığından dolayı teşekkür ederek, "Kedi ve köpeklere belediyeler sahip çıkarsa vatandaş da dokunamıyor. Belediyelerin bu nedenle mutlaka harekete geçmesi gerekiyor. Bizim kartondan, kutulardan yaptığımız yuvaları vatandaşlar bozabiliyor. Ancak belediye logosunu koyunca kimse dokunamıyor" dedi.
"KÖPEKLER İNSANA YAKIN OLMAK İSTİYOR"
Köpeklerin insanlara karşı sıcak kanlı hayvanlar olduğuna da değinen Hülya Yalçın, "İstanbul'da çok fazla köpek var. Hayvanların popülasyonları kontrol altına alındığında insanlara hiçbir zararları yok aslında kent kültüründe. Köpekler insana yakın olmak istiyor. İnsana zarar veren bir hayvan değil. Hayvanlardan korkan insanları da anlamak lazım ancak toplu katliama dur demek gerek" ifadesini kullandı.
"HAYVANLARA KÖTÜ MUAMMELE ERKEN UYARI SİSTEMİDİR"
Hülya Yalçın, birçok hayvan sahibinin evde kedi ve köpeklerine eziyet ettiklerinin de altını çizerek, "Bu gibi durumlarda bizim müdahale edebilmemiz lazım. Ördek, kedi ve köpeğe varana kadar hayvana tecavüz çok fazla. Bu bir sapkınlıktır ve bir sonraki adımları bu insanların insana tecavüz oluyor. Bu nedenle ihbar edin. Hayvanlara kötü muamele erken uyarı sistemidir ve kanunları buna göre düzenlemeliyiz. Bir kere öldüren bir daha öldürür" dedi. - İSTANBUL