Hayvanları İçin Çukurlara "Kar" Depoluyorlar
Emrah Kocabey - Iğdır'da yaz aylarında hayvanların su ihtiyacını karşılamak amacıyla besiciler tarafından açılan çukurlara kar toplanıyor.
Emrah Kocabey - Iğdır'da yaz aylarında hayvanların su ihtiyacını karşılamak amacıyla besiciler tarafından açılan çukurlara kar toplanıyor.
Ağrı Dağı'nın eteklerinde besicilik yapan sürü sahipleri, yaz aylarında hayvanlarının su ihtiyacını karşılamak üzere ilginç yöntemlere başvuruyor. Dağın yamacındaki ayak basılmayan bölgelerden toplanan kar birikintileri traktörlerle taşınarak, açılan çukurlara küreklerle bırakılıyor.
Sürü sahiplerinden Seyithan Safa, AA muhabirine yaptığı açıklamada, hayvanlarını otlatırken bölgede sulama sorunu yaşadıklarını, bunu gidermek için dedelerinden kalma kar depolama yöntemini kullandıklarını söyledi.
Bu işlemi yıllardır yaptıklarını anlatan Safa, "Çukurların üzerini hava almayacak şekilde kapatıyoruz. Dedelerimizin uyguladığı yöntemle kazdığımız çukurları karla dolduruyoruz. Yaz mevsiminde ise hayvanlarımıza içme suyu olarak kullanıyoruz" dedi.
Gömdükleri karın toprak altında kaldıkça su haline geldiğini anlatan Safa, şöyle devam etti:
"Biz çukurlardaki bu suyu 3 ay sonra çıkarıp hayvanların günlük su ihtiyacını karşılıyoruz. Burada tek sıkıntımız yolun olmamasıdır. Devlet bize burada yol yaparsa daha rahat hayvancılık yaparız. Bu bölgede su yok, sıkıntı yaşıyoruz. Açtığımız bu çukurlarda 30 ton su depoluyoruz. Suyu daha sonra kovayla çıkarıp hayvanlarımıza içiriyoruz. Kuyudan çıkarıldığı zaman su çok soğuk oluyor. Hayvanlar için bu suyun çok faydasını görüyoruz. Hayvanların hastalanmasını da engelliyoruz. Çünkü kar çok temiz ve dolayısıyla su da temiz oluyor."
Hayvanlarını yaylaya çıkarmadan 10 gün önce kar depoladıklarını anlatan Safa, "Yayla yolculuğundan önce Ağrı Dağı'nın eteklerine karları depolamak için geliyoruz. Bu işlemi yaptıktan sonra hayvanlarımızı yaylaya çıkarıyoruz. Bölgede su bulmak mümkün değil. Mera alanı olduğu için hayvanlarımızı burada otlatmayı tercih ediyoruz. Bu nedenle yer altına kar depoluyoruz. Kar belli bir süre sonra su haline gelince hayvanlarımızı burada kolayca sulamış oluyoruz" diye konuştu.
-"Kar depolama yöntemi 100 yıldır süren gelenek"-
Safa, kar depolama yönteminin bölgede 100 yıldır uygulandığını belirterek, konuşmasını şöyle tamamladı:
"Iğdır'daki sürü sahipleri aynı işlemi gerçekleştiriyor. Bu şekilde çözüm bulunmasaydı yaylalarda hayvanlarımızın barınması mümkün olmazdı. Kar depolarken de kazdığımız kuyunun altına naylon brandayı seriyoruz. Bu branda karın eriyip toprağa dökülmesini engelliyor. Karları çok uzak patika yollardan getiriyoruz. Bütün uğraşımız hayvanlarımız susuz kalmasın diye. Ekmek paramız geçim kaynağımız hayvanlarımız için bu zorluklara katlanıyoruz."
Yayıncı: Emine Konuk - IĞDIR