Haberler

Hayatlarını Sporla Kurtardılar

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Çinçin, Yenidoğan ve Kale mahallelerinden çocuklar ve gençler, GÜÇKOBİR sayesinde sporla tanışıp dallarında kürsüye çıktı Balkan üçüncüsü wushucu Damla Nur Talun: "Hocalarım sayesinde imkansızlıkların içinde bir hayali başardım. Mahallemde benim gibi olan arkadaşlarım için elimden geleni yapmak istiyorum" Capoeira dalında dünya ikincisi Aylin Korkmaz: "Bizim mahallede 8. sınıfı bitiren bütün kızları hemen istemeye geliyorlar.

Başkentin Çinçin, Yenidoğan ve Kale mahallelerinden birçok çocuk ve genç, Güç Koşullardaki Bireyler Spor Kulübü Derneği (GÜÇKOBİR) sayesinde sporla tanışıp dallarında kürsüye çıkma başarısı gösterdi.

Kısıtlı koşullarda sürdürdükleri hayatlarını sporla anlamlandıran sporcular, Gençlik ve Spor Bakanlığı'nın resmi yayın organı Gençlik Spor'a konuştu.

Yenidoğan'da yaşayan ve milli takıma seçilmesinin ardından Balkan Wushu Şampiyonası'nda üçüncü olan 15 yaşındaki Damla Nur Talun, babasının kendilerini terk etmesinden bu yana 3 kardeşi ve annesiyle verdikleri yaşam mücadelesini anlattı.

Annelerinin evi geçindirmek için plastik toplayıp sattığını belirten Talun, ileriki yıllarda antrenörlük yapmak istediğini belirterek, "GÜÇKOBİR'le tanıştık, daha önce adını bile duymadığım sporlara yöneldim. Milli olmak o kadar güzel şey ki insanın hayatı değişiyor. İlk başta okuyup kendi mesleğimi elime almak istiyorum. Hocamız bizi nasıl yetiştiriyorsa ben de kendi öğrencilerimi öyle yetiştireceğim" dedi.

Talun, madalya almasına en çok annesinin sevindiğine dikkati çekerek, "Bazen sevinçten ağladığı bile olur. Bazen de madalya alırım mahalleye geldiğimde komşular beni alkışlar. 'Alkışlamayın beni utandırıyorsunuz' derim. Artık spor benim hayatım. Hocalarım sayesinde imkansızlıkların içinde bir hayali başardım. Mahallemde benim durumumda olan arkadaşlarım için elimden geleni yapmak istiyorum" ifadelerini kullandı.

Çocuk gelin olmaktan kurtuldu

Yenidoğan'da yaşayan 14 yaşındaki Aylin Korkmaz da Brezilya savaş sanatı "capoeira" dalında dünya ikincisi olduğunu belirterek, "Önceden okuldan gelir gelmez yemeğimi yer, sokağa çıkardım. Mahalle aralarında oyun oynardım. Şimdi her gün okulun ardından antrenman salonuna gidiyorum. Hayal kurmanın ne demek olduğunu bilmezken, şimdi büyük turnuvalarda maçlara çıkıyoruz" diye konuştu.

Korkmaz, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bizim mahallede 8. sınıfı bitiren bütün kızları hemen istemeye geliyorlar. Kızlar okumadığı için evlendiriliyor. Spora başlamasaydım ben de onlar gibi evlenebilirdim ama şimdi her şey değişti. GÜÇKOBİR sayesinde spor yapıyoruz. Benim artık hedeflerim var, hayatımı kurtardım. Okuyup kendi ayaklarımın üzerinde duracağım. Evlenmiş arkadaşlarımın evine gittiğimde madalyalarımdan bahsediyorum, üzülüyorlar. 'Keşke ben de evlenmeseydim, spor yapsaydım' diyen oluyor."

Kale mahallesinde yaşayan, muay thaide Türkiye üçüncüsü 11 yaşındaki Ceylan Arzu Özdemir ise "Mahalleden arkadaşlarım spora gitmeye başlamıştı. Ben de onlara katıldım. Sporla hayatımı kurtaracağıma inanıyorum. Milli Takım'a girip Türkiye'yi temsil etmek istiyorum" dedi.

Yenidoğanlı 14 yaşındaki Sümeyra Nur Yıldız da capoeria dünya üçüncüsü olduğunu, ailesiyle Altındağ Belediyesi Sosyal Hizmetler'den aldığı yardımla yaşamlarını sürdürdüklerini anlattı. Yıldız, şunları kaydetti:

"GÜÇKOBİR beni sosyal hizmetlerden buldu, spora yönlendirdi. Oturduğumuz mahalleler başkentin unutulan bölgeleri arasında. İçimizde bir potansiyel varsa bile bunu hangi ortamda, ne şekilde kullanabileceğimizi bilmiyoruz. Bizim orada çocuklar çok küçük yaşta uyuşturucu madde kullanmaya başlıyor. Biz spor sayesinde kötü alışkanlıklardan uzak durduk. Bizi gören çoğu arkadaşımız da bizim gibi olmaya başladı.

Ben artık herkese örnek biri olup dünyada Türkiye'yi temsil etmek, bayrağımızı dalgalandırmak ve şampiyonluk yaşamak istiyorum. Ailemin güvenini boşa çıkarmayacağım. Spor sayesinde hayatımı ve okulumu düzeni soktum, bu sayede Anadolu Lisesi'ni kazandım. Önceden beni görenler 'Liseyi bitirdi mi evlenir' diyordu, şimdi 'bu kız okuyacak başarılı biri olacak' diyorlar."

"Madalyalar motivasyon kaynağı"

Sosyal Hizmet Uzmanı ve GÜÇKOBİR kurucularından Murat Berksun, 22 yıldır sokakta yaşayan ve çalıştırılan çocuk ve gençlerle çalıştığını belirtti. Berksun, "Biz bu çocukların topluma kazandırılmasını amaçladık. İlerleyen zamanlarda başarılı sonuçlar elde etmeye başladık. Çocuklar gittikleri her şampiyonadan madalyalar ve kupalarla dönüyor. Bu başarılar çocuklar için oldukça önemli bir motivasyon kaynağı. Şimdiki amacımız Türkiye'nin çeşitli bölgelerinde yaşayan aynı şartlardaki çocuklara ulaşmak" ifadelerini kullandı.

Madde bağımlılığı, erken evlilik gibi sosyal sorunların önüne geçmeye çalıştıklarını anlatan Berksun, "Çevrelerinde var olan ama bu çocukların ulaşamadığı sosyal imkanları onlara ulaştırmaya çalışıyor, yoksulluklarını en aza indirgemeye çalışıyoruz. Zaman zaman, sokak sokak gezdiğimiz bile oluyor. Bonzai çok ucuza temin ediliyor. Biz çocuklarımızı ondan uzak tutuyoruz. Amacımız onların sağlıklı bireyler olarak yetişmesini sağlamak. Zaman içerisinde çocukların aileleri de değişime uğruyor. Önceden çocuklarının ilkokul mezununu olmaları onlara yeterken şimdi üniversite okumalarını istiyorlar. Aslında ailelerin de hedeflerini büyüttük" diye konuştu. - Ankara

Kaynak: AA / Yerel
title
Close