Hayata Tutunmak İçin Meslek Öğreniyorlar
Serhat Çağdaş - Artvin'de Down Sendromlular Derneği ve Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) işbirliğiyle yürütülen projede, down sendromlulara meslek öğretilerek istihdam edilmeleri sağlanacak.
Serhat Çağdaş - Artvin'de Down Sendromlular Derneği ve Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) işbirliğiyle yürütülen projede, down sendromlulara meslek öğretilerek istihdam edilmeleri sağlanacak.
Artvin Down Sendromlular Derneği Başkanı Nisa Kaya, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yaklaşık 2 aydır down sendromlu 3'ü yetişkin diğerleri çocuk ve gençlerden oluşan 10 kişiye garsonluk eğitimi verdiklerini belirtti.
Eğitim programının, zihinsel engelli öğrencilere eğitim veren bir öğretmen, psikolog ve yardımcı elemanlarla yürütüldüğünü anlatan Kaya, şunları söyledi:
"Kursiyerlerimiz buraya çok istekli geliyor. Onların bu arzusu bizleri daha çok teşvik ediyor. Tıpkı ev sıcaklığında derslerimizi işliyoruz. Çocuklarımız eğitim çerçevesinde işbirliğinde ve paylaşımda bulunuyor. Böylece birlikte çalıştıkları insanlarla sosyal uyum içinde bulunabilme yeteneği de kazanmış olacaklar. Ayrıca, hoşgörü ve sevgi bütünlüğüyle iş arkadaşlarıyla yardımlaşarak grup halinde çalışmayı öğrenecekler. Bu da ailelere, çocuklarının bir şeyleri başarabilmesinin gururu ve sevincini yaşatacak."
Projeye katılanlara eğitim sonunda iş sorumluluğu bilincini kazandırmayı amaçladıklarını ifade eden Kaya, "Altı ay sürecek eğitim sonunda çocuklarımız için 'Down Kafe' açmayı düşünüyoruz. Bu kursta öğrendiklerini o kafeteryada hizmete dönüştürecekler ve emeklerinin karşılığını alacaklar. Bu sayede ailelerine ekonomik katkıda bulunabilecekler" diye konuştu.
Öğrencilere eğitim süresince günlük bir miktar ücret verildiğini de kaydeden Kaya, kursa katılanların, İŞKUR aracılığıyla sigortalarının yapıldığını söyledi.
Kaya, zihinsel engelli bireylerin hayatta sadece tüketici rolünde görülmemesini istediklerini vurgulayarak, "Bu kursiyerlerimizin üretici olarak toplumda yer almaları ve kendilerini geliştirmelerine yardımcı olmalıyız. Üretim sürecine katarak bir şeyler başarabilmenin mutluluğunu hissetmelerini ve öz güvenlerinin artmasını sağlamalıyız" ifadelerini kullandı.
-"Evlerinde pratik yapıyorlar"-
Projede öğrencilere ders veren iş eğitimi ve meslek ahlakı öğretmeni Ercan Genç ise öğrencilerin kursta öğrendiklerini evlerinde de uygulamaya çalıştıklarını velilerden duyduklarını belirterek, "Sofra kurulacağı zaman neyin nerede durması gerektiği konusunda ailelerine uyarıda bulunuyorlarmış. Tabii ki bu onlar için bir pratik niteliği taşıyor. Bunları duymak bizleri gerçekten çok mutlu ediyor" dedi.
Genç, kursun iki ay teorik, dört ay uygulamalı olacağını ifade ederek, ikinci ayın sonuna yaklaştıklarını ve uygulama eğitimine Artvin Öğretmenevi'nde başlayacaklarını söyledi.
Eğitim alan öğrenciler ise meslek öğrenmenin mutluluğunu yaşadıklarını dile getirdi.
Yayıncı: Murat Kaban - ARTVİN