Hayat Ağacı Dergisinin 25. Sayısı Çıktı
Hayat Ağacı Dergisi’nin 25’inci sayısı çıktı.
Hayat Ağacı Dergisi'nin 25'inci sayısı çıktı. 'Halk Kültürünün Gümrah Vadisi' kapak sloganı ile yayınlanan 25'inci sayı, Sivas'ın zengin halk kültürüne dair onlarca dosya, yüzlerce fotoğraf ve belgeyi okurlarıyla paylaştı.
Hayat Ağacı Dergisi'nin Genel Yayın Yönetmeni Tekin Şener sunuş yazısında bu sayıyı niçin halk kültürüne ayırdıklarını söyleyerek 25'inci sayının bir halk kültürü özel sayısı olarak düşünülmemesi gerektiğini yapmaya çalıştıkları işin, hazinenin zenginliğini gösteren birkaç pırıltıyı okurlarına sunmak olduğunu belirtti.
Sabri Koz'a ait olan dergideki ilk dosya ' Sivas Folkloruna Emek Verenler' başlığı ile anlatıldı. Haluk Çağdaş imzalı '1931 Sivas Aşıklar Buluşması' yazısı da Sivas ve Türkiye folklor tarihindeki ilk aşıklar şenliğini anlattı. Erhan Paşazade ise merhum İbrahim Aslanoğlu'nun yayınladığı ve 78 sayıdan oluşan Sivas Folkloru dergisini değerlendirdi. Müjgan Üçer, Sivas mutfak kültürünün sözel yansımalarını, Faruk Aburşu Sivas dokumacılık tarihini ve Kadir Pürlü ise İlbeyli yöresi kilimlerini konu alan dosyaları ile bu sayıda yer aldı.
Ahmet İzzet Göze'nin arşivinden seçilen fotoğraflarla hazırlanan Sivas'taki geleneksel kadın giyimini gösteren dosya ve Turgay Yazar'ın 'İmranlı Mezar Taşları' adlı dosyalarında ise görsel zenginliğe ve içeriğe yer verildi. Ahmet Özdemir Sivaslı aşıkların dilinde öküz, Prof. Yener Okatan Sivas'ın yerel adetlerinden olan 'ağaç korkutmayı' ve botanik bilimi açısından izahını sayfalarına taşıdı.
Derginin 25'inci sayısında ayrıca halk bilimi araştırmaları konusunda, Nail Tan, Doğan Kaya, Erman Aslanoğlu, Şeref Boyraz, Emin Eminoğlu gibi Türkiye'nin önde gelen isimlerinin çalışmaları da yer aldı. - SİVAS