Hayali Antrenmanlarla Dünya Şampiyonu Oldular
Öğretmenlerinden etkilenerek başladıkları F klavye kullanımını, imkansızlıklar yüzünden kağıt üzerinde hayali antrenmanlar yaparak öğrenen Afyonkarahisarlı öğrenciler, katıldıkları dünya klavye şampiyonalarında başarılar elde ediyor Sınıf öğretmeni Özçelik: "Onlara klavye resmi olan kağıtları dağıttım. Harflerin nasıl yazılacağını gösterdim ve kağıt üzerinde bir süre çalıştık. Serüvenimiz böyle başladı.
ALİ KEMAL AKAN - Öğretmenlerinden etkilenerek başladıkları F klavye kullanımını, imkansızlıklar yüzünden kağıt üzerinde hayali antrenmanlar yaparak öğrenen Afyonkarahisarlı öğrenciler, katıldıkları dünya klavye şampiyonalarında başarılar elde ediyor.
Kenteki Fatih İlkokulu 3. sınıfta, öğretmenlerinden etkilenerek F klavye kullanımına başlayan öğrenciler, yarışmalardan aldıkları altın madalyalarla Türkiye'nin ve dünyanın dikkatini çekti. Bugün Fatih Ortaokulu 8. sınıfta eğitim gören öğrenciler, Uluslararası Bilgi İşlem ve İletişim Federasyonu ( INTERSTENO) tarafından düzenlenen Dünya İnternet Klavye Şampiyonaları'ndan altın madalyalarla ayrılıyor.
Fatih İlköğretim Okulu sınıf öğretmeni Hüseyin Özçelik, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kendisinin F klavyeyi çok iyi kullandığını, öğrencilerinin de bunu öğrenmek için talepte bulunduğunu söyledi.
Klavye olmadan, kağıt üzerinde öğrencilere F klavyeyi öğrettiğini dile getiren Özçelik, şöyle konuştu:
"Baktım ki öğrencilerimde bunu yapabilme becerisi yönünde bir ışık var, onlara klavye resmi olan kağıtları dağıttım. Harflerin nasıl yazılacağını gösterdim ve kağıt üzerinde bir süre çalıştık. Serüvenimiz böyle başladı. Daha sonra eski klavyeler buldum. Bilgisayarımız olmadığı için eski klavyeler üzerinde onlarla hayali bir antrenman yaptık. Bir sene böyle geçti."
İnternet klavye şampiyonlarının olduğunu daha önceden bilmediklerini, INTERSTENO yetkililerinin kendilerine ulaşarak bu yarışmalara katılım sağlanmasının istendiğini anlatan Özçelik, yarışmaların ne yönde olduğu konusunda bilgi aldıktan sonra da çalışmalarını bir programa koyduklarını ifade etti.
-Dünyanın en küçük şampiyonları
Yaklaşık iki yıl klavye eğitimi alan öğrencilerin, 5. sınıfta bu yarışmalara katıldığını belirten Özçelik, şu ifadelere yer verdi:
"İlk olarak 2011 yılında Türkiye ve dünya yarışmalarına katıldık. O sene hem çoklu dil hem de anadilde 0-12 yaş kategorisinde şampiyon olduk. Öğrencilerimiz dünyanın en küçük şampiyonları olarak adlandırıldılar. Daha sonra aynı yıl, yüzyüze yapılacak yarışmalar için 3 öğrenci ile Paris'e gittik. Öğrencilerimiz 0-12 yaş kategorisinde 3. oldu. O, büyük bir yarıştı. 30 dakika sürdü. Bir yanlışın 100 doğruyu götürdüğü bir yarış. Böylesine kapsamlı ve rakipleri büyük olmasına rağmen bir öğrencimiz üçüncülük kazandı. Geçen yaz döneminde Belçika'da yapılan büyük yarışmada, bir öğrencimiz şampiyon oldu. Bu sene hem 0-12 yaş hem de 13-16 yaş kategorisinde yarışmalar yapıldı. Şimdiye kadar alınan madalyaların sayısını bilmiyorum."
-"F klavye, zihinsel işlem ve becerileri geliştiriyor"
Klavyeye bakmadan 10 parmak yazmanın katiplik işi olduğu yönünde bir algının bulunduğunu söyleyen Özçelik, şunları kaydetti:
"Aslında düşünülen gibi değil. Klavyede 10 parmak kullanmak, tüm yetişmiş insanların, işlerini daha hızlı, daha kolay ve daha seri bir şekilde yapabilmelerini sağlıyor. Bir başka özelliği de F klavyeyi 10 parmak kullanmak özellikle küçük çocukların beyin gelişiminde yardımcı oluyor. Yaptığım araştırmalarda bunu gördüm. Sol el parmaklarımızın kullanılması, beynimize de uyarıcı etki yaptığı için öğrenmenin, kat kat arttığını uzmanlar söylüyor. Küçük çocuklar da zekanın geliştirilmesi için bu uygulama çok önemli."
-Afyonkarahisar, F klavyede pilot il seçildi
Kamuda F klavyenin kullanılmasına ilişkin Başbakanlık genelgesinin bulunduğunu anımsatan Özçelik, INTERSTENO yetkililerinin Afyonkarahisar'ın bu kapsamda pilot il seçilmesine katkı sağladığını aktardı. Özçelik, kentin, F klavyede pilot il seçilmesinde Fatih İlköğretim Okulu öğrencilerinin katkısının büyük olduğunu dile getirdi.
Öğrenci Fatma Çakmak ise ilkokul 3. sınıfta F klavye kullanmaya başladığını ve kendisine çok yarar sağladığını bildirdi.
F klavye kullanmanın çok zor bir şey olmadığına dikkati çeken Çakmak, "Q klavyeyi 2 parmakla yazıyoruz ama F klavyeyi 10 parmakla çok güzel şekilde öğrendik ve yazıyoruz" diye konuştu.
Birçok Türkiye ve dünya şampiyonluğu bulunan Zehra Taşkale de, merakla başladıkları klavye kullanım işini şimdi çok ilerlettiklerini anlattı.
Küçük yaşlarda kendilerinden büyük olanları yendiklerine değinen Taşkale, "2011'den bu yana da çoklu dil ve anadilde dünya şampiyonluklarım var. Biz Türkçe dahil 16 dilde yarışıyoruz. Başarı elde ediyoruz. Bize destek ve yardımcı olanlara teşekkür ediyorum" ifadelerini kullandı. - Afyon