Haberler
Bahçeli'nin çağrısı sonrası DEM Parti Öcalan'la görüşmek için yazılı başvuru yaptı

Bahçeli'nin Öcalan çağrısı sonrası DEM Parti ilk adımı attı

'Ahmet Özer' tartışması tansiyonu yükseltti, İmamoğlu çileden çıktı

İBB Meclisi'nde tansiyon yükseldi, İmamoğlu çileden çıktı

Ankara'da görüşme hareketliliği! Bahçeli ve Ahmet Türk'ten art arda açıklamalar

Bahçeli "Ağaların kapısı açık olur" dedi, Ahmet Türk'ten yanıt gecikmedi

Lübnan Dışişleri Bakanı'ndan ateşkes umudu: Nihai karar İsrail'in

Gözler Orta Doğu'da! Saatler içinde her şey değişebilir

"Hayalden Patente" Ulaşıyorlar

Haberler
Güncelleme:
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Bursa'da bir öğretmenin geliştirdiği sistemle öğrenciler, derste müzik eşliğinde çevrelerinde fark ettikleri sorunları kağıda döküyor.

Halil İbrahim Başer - Bursa'da bir ortaokuldaki öğretmenin geliştirdiği sistemle öğrenciler, derste müzik eşliğinde çevrelerinde fark ettikleri sorunları kağıda döküyor. Ardından çözüm önerisi kurguluyorlar. Son aşamada ise kurgu seçenekleri, okul bünyesindeki patent enstitüsünde bir araya getiriliyor ve seçilenler projelendiriliyor.

Merkez Nilüfer ilçesindeki Öğretmen Hasan Güney Ortaokulu Teknoloji Tasarım Dersi öğretmeni Arzu Urgan, 7 yıl önce, öğrencilerin çevrelerinde karşılaştıkları sorunlara, hayal güçlerini kullanarak, gözlem yoluyla çözüm getiren projeler hayata geçirmeleri için bir sistem geliştirdi.

Buna göre öğrenciler, 3 kuşakta hayalden projeye giden yolda sorunlara somut çözümler üreten projeler oluşturuyor. "Düzen kuşağı"nda hayatı fark etmeleri amaçlanan öğrenciler, ardından "kurgu kuşağı" adı verilen bölümde, müzik eşliğinde akıllarından geçenleri kağıt üzerine döküyor.

Daha sonra da okul bünyesindeki patent enstitüsünde bir araya getirilen ürünler, inceleme kurulununda değerlendiriliyor. Gerçekleştirilme imkanı olanlar seçilerek, projelendiriliyor. Projelerden bazıları da yarışmalara sokuluyor ve derece elde edenlerin patenti alınıyor.

-Şarkılı, şiirli...-

Arzu Urgan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, sistemle öğrencilerinin hayatı fark etmelerini, düşünmelerini ve yaşamdaki sorunlarını derste kurgulamalarını hedeflediklerini söyledi. Öğrencilere böylece sorunlara çözüm üretme alışkanlığı kazandırdıklarını dile getiren Urgan, "Zihinsel bir süreç bu. Sorunları resim haline getiriyorlar. Sonra bunlar proje aşamasından geçerek, ürün haline geliyor. Kurgularını yaparken rahat olmaları için müzik dinletiyoruz. Bazen öğrencilerden biri şarkıya eşlik ediyor. Bazen hayal kurarken şiir yazanlar oluyor" dedi.

Kurguları, çocukların düşüncelerini koruma altına almak için enstitüde topladıklarını belirten Urgan, "Bir de okul dergisi çıkartıyoruz. Projelendirdiklerimizi bu dergide yayımlıyoruz. Çocuklar da burada, neler ürettiklerini, neler başardıklarını fark ediyorlar. Bazen aileleri okulda topluyoruz. Çocuklar, ailelerine, projelerinin sunumunu gerçekleştiriyor. Artık hepsi yürürken, hastanede, okulda yani her yerde yaşama farklı gözlerle bakıyor ve sorunlara çözüm üretmeye çalışıyorlar" diye konuştu.

-Yüzde 80'i projelendirildi-

Daha güzel projelere imza atacaklarına inandığını anlatan Urgan, "Derste bir bakıyorsunuz, birisi 'Buldum öğretmenim' diye ayağa fırlıyor. Bu çok hoş bir durum. Onlara güveniyorum. Farklı projeler ortaya çıkıyor. Resmedilen kurguların yüzde 80'i projelendirildi, somut hale getirildi. Bunların arasından ikisi yarışmalarda derece kazandı ve ardından patent bile aldı. Bunları da üretime dökmek istiyoruz. Ancak bizim asıl derdimiz bu değil. Biz öğrencilerimizin düşünmesini, üretmesini istiyoruz" ifadelerini kullandı.

Öğrencilerden Berkan Yılmaz (13) da kurguları düşünerek yaptıklarını belirterek, "Sonra bunları projelendiriyoruz. En çok zevk aldığım derslerden biri bu. Çok faydalı oluyor. Bu sistem sayesinde bende nesnelere farklı açılardan bakma, sorunlara çözüm üretme bakış açısı oluştu" dedi.

Yayıncı: Kamuran Akkuş - BURSA

Kaynak: AA / Yerel
title