Hataylı Çiftçinin Yeni Gözdesi "Muz"
İklimi ve verimli toprakları nedeniyle ürün yelpazesi zengin olan Hatay'da çiftçiler muz üretimine yöneldi Narenciyeye alternatif olarak seralarda yetiştirilmeye başlanan muz, üreticilerin yüzünü güldürdü.
AHMET ÖZEL - İklimi ve verimli toprakları nedeniyle ürün yelpazesi zengin olan Hatay'da çiftçiler seralarda muz yetiştirmeye başladı.
Dörtyol ilçesinde portakal, mandalina, limon ve greyfurt yetiştiren ancak emeğinin karşılığını alamadıklarını belirten üreticiler muza yöneldi. Bahçelerindeki narenciyeleri sökerek kurdukları seralarda muz yetiştiren çiftçiler Antalya ve Anamur'a rakip oldu.
Çiftçi Ahmet Resul Alkan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yıllardır narenciye yetiştirerek geçinmeye çalıştığını ancak son dönemde bu üründen beklediğini alamadığını söyledi.
Araştırma sonunda Türkiye'de yetiştirilmesine rağmen ihtiyacı karşılamayan muz için kolları sıvadığını ifade eden Alkan, bu kapsamda 10 dönüm narenciye bahçesinin 6 dönümüne muz serası kurduğunu anlattı.
Yaklaşık 300 bin liralık yatırımla, birçok kişinin "ölü yatırım" sözlerine rağmen serasını oluşturduğunu vurgulayan Alkan, "6 ay içerisinde oluşturduğumuz serada şu an 280 muz ağacı var. İlk senemizde don olayı nedeniyle hiç ürün alamadım ancak vazgeçmedim. İkinci yıl ise çok az ürün aldım. Bu yıl ise yaklaşık 50 ton ürün bekliyoruz. İç piyasa için kesimlere başladık" diye konuştu.
Türkiye'deki muz üretiminin talebin sadece yüzde 25'ini karşılayabildiğine işaret eden Alkan, ürünün yüzde 75'inin ithal edildiğini söyledi.
Organik yetiştirdikleri muzla iç piyasanın ihtiyacına cevap vermeye çalışacaklarını belirten Alkan, her geçen yıl daha fazla ürün alabilmek için hedeflerini büyüttüklerini vurguladı.
Seranın organik gübrelemesini yapan kimyager Rıza Yıldız ise son dönemde Hatay'da muz yetiştiriciliğinin yaygınlaştığını ve bu ürünün çiftçinin yüzünü güldürdüğünü kaydetti. - Hatay