Haberler
İsrail ile Lübnan arasındaki ateşkes için saat veren Biden'dan dikkat çeken Türkiye açıklaması

İsrail-Lübnan ateşkesi için saat veren Biden'dan dikkat çeken Türkiye açıklaması

Lübnan Başbakanı'ndan ateşkes sonrası kritik çağrı: Derhal uygulayın

Lübnan Başbakanı'ndan ateşkes sonrası kritik çağrı: Derhal uygulayın

Netanyahu ateşkesin ardında yatan sebebi açıkladı: İran tehdidine odaklanmak

Netanyahu ateşkesin ardında yatan sebebi açıkladı

BAE'de öldürülen İsrailli hahamın katilleri Türkiye'de yakalandı

BAE'de öldürülen İsrailli hahamın katilleri Türkiye'de yakalandı

Hatay'da Mobilyacılık Paneli

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Hatay’da mobilya sektörünü geliştirmek, sektördeki sorunları ve fırsatları ortaya koyarak sektörü daha ileriye taşımak amacıyla Doğu Akdeniz Kalkınma Ajansı’nın (DOĞAKA) Mobilya Sanayicileri ve İşadamları Dernekleri Federasyonu (MOSFED) işbirliği ile düzenlediği "Mobilyacılık" paneli gerçekleştirildi.

Hatay'da mobilya sektörünü geliştirmek, sektördeki sorunları ve fırsatları ortaya koyarak sektörü daha ileriye taşımak amacıyla Doğu Akdeniz Kalkınma Ajansı'nın (DOĞAKA) Mobilya Sanayicileri ve İşadamları Dernekleri Federasyonu (MOSFED) işbirliği ile düzenlediği "Mobilyacılık" paneli gerçekleştirildi.

Antakya Küçük Sanayi Sitesi Kooperatifi Toplantı Salonu'ndaki panele Hatay Valisi Ercan Topaca'nın yanı sıra Antakya Belediye Başkanı İsmail Kimyeci, Bilim Sanayi ve Teknoloji İl Müdür Vekili Sunday Balıkoğlu, DOĞAKA Genel Sekreter Vekili Onur Yıldız, Antakya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Hikmet Çinçin, Hatay Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (HESOB) Başkanı A. Kadir Teksöz, Marangozlar ve Hızarcılar Odası Başkanı Mehmet Ali Yapar ve diğer ilgili yetkililer ile çok sayıda sektör temsilcisi katıldı.

Panelde konuşan Vali Topaca mobilyacılık sektörünün, Türkiye'nin en eski ve en çok gelişen sektörlerinden birisi olduğunu belirterek, mobilyanın hayatımızın bir parçası olduğunu söyledi. Topaca, "Mobilyacılık insan var olduğu sürece ihtiyaç duyacağımız, ürün çeşitlerinin, pazarlama tekniklerinin, yenilenme eğiliminin sürekli arttığı bir sektördür. Bu sektöre Hatay ölçeğinde baktığımız zaman azımsanmayacak derecede üreticinin ve ticaret potansiyelinin olduğunu söyleyebiliriz. Ancak Hatay, Kahramanmaraş, Osmaniye illerinden oluşan TR63 bölgesi olarak mobilyacılık sektöründeki ihracatımız 50 milyon dolar civarında, belki biraz daha fazla olabilir. Hatay'da bu rakamın 30 milyon doların biraz üzerinde olduğunu tahmin ediyorum. Hatay'ın potansiyeli ve kapasitesini düşündüğümüzde bu miktarların çok yeterli olduğunu düşünmüyorum. Bu sebeple sizlerin ve bizlerin üzerinde düşünmesi gereken birçok husus var. Bu toplantı da bu hususları değerlendirmeye vesile olacaktır" dedi.

Kamu yönetimi olarak devletin bütün birimleri başta olmak üzere Hatay'da mobilyacılık sektörünü desteklediklerini ifade eden Topaca, "İlimizdeki mevcut mobilyacılık potansiyelinin geliştirilebilir ve büyütülebilir bir konumda olduğunu, ilimizin ihracattaki payını yükseltebileceğimizi düşünüyorum. Bulunduğumuz coğrafya itibariyle Hatay ticarette birçok avantaja sahiptir. Bu sektörün daha da gelişmesi için öncelikle komşularımızdaki krizlerin bitmesi gerekir. Şunu bilmek gerekir ki her kriz arkasında belli fırsatları beraberinde getirir. Bu krizi fırsata çevirmek için hazırlık sürecini iyi yapmamız gerekmektedir. Ortadoğu coğrafyasına yakın olmak olmak suretiyle o bölgenin tüketim eğilimlerini ve ihtiyaçlarını bilmek, Arapça bilmek ticarette iyi bir avantajdır" dedi.

Doğu Akdeniz Kalkınma Ajansı Genel Sekreter Vekili Onur Yıldız, DOĞAKA'nın planlama, araştırma, fizibilite ve mali destek programlarıyla ayrı ayrı her bir sektörün gelişmesini hızlandırdığını belirterek, Hatay'ın mobilyacılık sektöründe gerek fizibilite çalışmalarıyla gerek program faaliyet destekleriyle yapılan sektör raporlarıyla gerekse de şu ana kadar sağlanan 34 mali destek programıyla Türkiye'deki ajanslar arasında mobilyacılığa en çok destek veren ajans olduğunu ifade etti.

ATSO Başkanı Hikmet Çinçin konuşmasında, Antakya Küçük Sanayi Sitesi'nde 7 milyon TL proje bütçeli IPA sanayi altyapısını iyileştirme adı altında mobilya ortak kullanım tesisi ile Avrupa Birliği İş Geliştirme Merkezi'nin (ABİGEM) destekleriyle 100 bin Euro bütçeli bir ahşap kurutma tesisinin kurulacağını ifade etti.

Panel, katılımcıların sunumları ve sektör temsilcilerinin soru-cevap şeklindeki görüş alışverişleri ile devam etti. - HATAY

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel
title