Hatay'da Denetimli Serbestlik Uygulamaları
Hatay Cumhuriyet Başsavcısı Adem Yazar, 2011 yılı içerisinde mahkemelerde verilen 25 kamu hizmeti cezası ile 210 adli kontrol ve 614 denetimli serbestlik tedbir kararı olmak üzere toplam 849 mahkeme ilamının infazının gerçekleştirildiğini belirtti.
Hatay Cumhuriyet Başsavcısı Adem Yazar, 2011 yılı içerisinde mahkemelerde verilen 25 kamu hizmeti cezası ile 210 adli kontrol ve 614 denetimli serbestlik tedbir kararı olmak üzere toplam 849 mahkeme ilamının infazının gerçekleştirildiğini belirtti.
Yazar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, denetimli serbestlik yasasının, düşük cezayı gerektiren suçlarda sanıklara denetim altında serbestlik tanınması konularını içerdiğini söyledi.
Mahkemelerin, sanığın sosyal yapısına, eğitimine, toplumdaki yerine uygun olarak kişileri hem ıslah etmek hem de topluma daha faydalı birey haline getirmek üzere ceza verildiğini vurgulayan Yazar, bu kapsamda kişilere kamu kurumunda çalışma, fidan dikme, kitap okuma ya da belli bir kursa devam etme gibi cezalar uygulandığını ifade etti.
Yazar, Hatay Cumhuriyet Başsavcılığı bünyesindeki Denetimli Serbestlik Şube Müdürlüğünde bir şube müdürü ile 5 uzman ve 6 memurun görev yaptığını bildirerek,
"2011 yılı içerisinde mahkemelerde verilen 25 kamu hizmeti cezası, 210 adli kontrol ve 614 denetimli serbestlik tedbir kararı olmak üzere 849 mahkeme ilamının infazı gerçekleştirildi" diye konuştu.
Faaliyetleri içerisinde koruma kurullarının da bulunduğuna değinen Yazar, şöyle konuştu:
"Koruma kurulunun hedefi de suçtan zarar görenin bir şekilde korunması, toplum içinde yalnız bırakılmaması, mağduriyetinin giderilmesidir. Bize müracaat edildiği takdirde, değişik alanlarda kurslar düzenleyebiliyoruz. Mesela doğalgaz ve sıhhi tesisatçılık konusunda kurslarımız oldu, hayvancılık, demir işlemeciliği ve kaynakçılık projeleri yapıldı. Ayrıca lokanta, oto lastik tamir atölyesi gibi çeşitli projelerimiz de hayata geçirildi. Ayrıca mağdurun ekonomik durumu sıkıntılı olduğu ve ispatlandığı takdirde değişik yardımlar da yapıldı. Bu noktada suçtan mağdur olan kişinin mağduriyetini giderme hedefleniyor."
-Hükümlülere işyeri açma desteği-
Hükümlülere kendi bilgi, beceri ve kabiliyetine uygun işyeri açmaları konusunda da destekte bulunduklarına ve bu anlamda da değişik projeler gerçekleştirdiklerine değinen Yazar, işyeri açmak için hükümlülere kredi sağlama desteklerinin devam ettiğini dile getirdi.
Yazar, 8 eski hükümlünün girişimcilik kursuna katıldığını, 2 eski hükümlüye de hayvancılık projesi hazırlanarak Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfına
(SYDV) başvurularının yapıldığını ifade ederek, denetimli serbestlik biriminin ileride daha faydalı olacağını kaydetti.
"Mahkumlarımız bize daha yakın olsunlar, daha sıkı diyalog halinde olalım" diyen Yazar, denetimli serbestlik bürosunun hazırladığı proje ve kursların, Avrupa Birliği ile SYDV tarafından desteklendiğini sözlerine ekledi.
- HATAY