Haberler
Putin, açık açık tehdit etti: Sabrımız bir gün mutlaka tükenecek

Putin, ilk kez bu kadar açık tehdit etti! Sözleri yaklaşan savaşın habercisi

Türkiye'nin yanı başında şiddetli çatışma! Muhalifler adım adım ilerliyor

Türkiye'nin yanı başında şiddetli çatışma

Kırıkkale'de yere çöp atanlar güvenlik kameralarından tespit ediliyor

Bir ilde daha başladı! Caddede, sokakta kamera ile takip ediliyorlar

İstanbul'da sahte içkiden 2 kişi hayatını kaybetti

İstanbul'da kabus yeniden hortladı: 2 kişi öldü, sayının artmasından korkuluyor

Hasankeyf, Suya Gömülmeden Yüzbinleri Ağırlıyor

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Zafer Akpınar - Batman'ın Hasankeyf ilçesinde, bir bölümü Ilısu Barajı'nın suları altında kalacak tarihi bölge, yılda yaklaşık 500 bin kişi tarafından ziyaret ediliyor.

Zafer Akpınar - Batman'ın Hasankeyf ilçesinde, bir bölümü Ilısu Barajı'nın suları altında kalacak tarihi bölge, yılda yaklaşık 500 bin kişi tarafından ziyaret ediliyor.

Cumhuriyet tarihinin en büyük projelerinden biri olarak gösterilen, Dicle Nehri üzerinde kurulacak barajın yapımı sürüyor.

Güneydoğu Anadolu Projesinin (GAP) anahtarı konumundaki Ilısu Barajı, gelecek yıl su tutmaya başlayacak. Tarihi ilçenin önemli bir bölümü, böylece sular altında kalacak.

Hasankeyf Kaymakamı Ceyhun Dilşad Taşkın, AA muhabirine, ilçenin, El-Rızk Camisi, Zeynel Bey Türbesi, MÖ 7 binli yıllara dayanan kalıntılar ve mağaralarla bir tarih hazinesi olduğunu söyledi.

İlçenin sadece bir bölümünün baraj sularından etkileneceğini belirten Taşkın, özellikle üst kısımlardaki kalenin tüm özellikleriyle korunacağını anlattı.

Zeynel Bey Türbesi gibi bazı tarihi yapıların taşınacağı bilgisini veren Taşkın, şöyle devam etti:

"Kale, taş düşme riski nedeniyle Kültür ve Turizm Bakanlığının kararıyla 26 Ağustos 2012'de kapatıldı. Geçen yıl o tarihe kadar gelenlerin, biletli giriş yapanların sayısı 88 bin civarında. İlçeye gelen herkes, kaleye gidip biletli giriş yapmıyor. Bu durumda ilçemizi yüzbinlerce kişinin ziyaret ettiğini söyleyebiliriz. Özellikle baraj yapılacak olmasından sonra bölge, gündem haline geldi. Barajın yapılacağı ciddiyete binince gelenlerin sayısı arttı. Batı bölgelerinden gelenler giderek artıyor."

Taşkın, Hasankeyf'in sular altında kalmasının, bölge turizmini olumsuz etkilemeyeceğini ifade ederek, Ilısu Barajı kapsamında yürütülen projenin başarılı sonuçlar vereceğini belirtti.

Kentin yukarı bölümüne yeni bir ilçe kurulduğuna dikkati çeken Taşkın,

"Burada turizm meslek yüksekokulu ve uygulama oteli ile hastane yapılacak. Eserlerimizin önemli kısmı, yeni yerleşim yerinde yarımada oluşacak ve oraya taşınacak. Kültür park oluşturulacak. Kale bölgesi güçlendirilecek ve turizme açılacak" ifadesini kullandı.

Taşkın, 5 ilde yer alacak barajda su sporları yapılacağını ve burasının, Türkiye'nin su genişliği bakımından ikinci barajı olacağını sözlerine ekledi.

-"Barajla Hasankeyf'te turizm çeşitliliği artacak"-

Hasankeyf Kültür Derneği Başkanı Ahmet Akdeniz de Ilısu Barajı Projesinin, Güneydoğu'nun "çılgın proje"si olduğunu bildirdi.

Projenin, insanlar, tarih ve bölgenin kurtuluşu olduğunu vurgulayan Akdeniz, şunları kaydetti:

"Baraj, Batman, Diyarbakır, Şırnak, Siirt ve Mardin'i kapsayacak büyüklükte ve etkide olacak. Barajla 150 kilometrelik bir su bloku oluşacak. Hasankeyf, gelecekte çözüm sürecinin de etkisiyle tarihi, doğası, dalış turizmi, tekne gezileri, spor ve diğer aktivitelerle milyonları ağırlayacak. Balıkçılık olacak, bölge halkının geçimine katkı sağlayacak. 1,5 milyon dönüm arazi sulanacak."

Akdeniz, Ilısu Barajı'nın yapımının gündeme alınmasından sonra insanların akın akın bölgeye geldiğini anlattı.

Baraj yapılacağı açıklanıncaya kadar kimsenin Hasankeyf'ten haberi olmadığını dile getiren Akdeniz, "Yüzbinlerce kişi, bölgeyi sulara gömülmeden görmek için akın akın geliyor" değerlendirmesinde bulundu.

Akdeniz, yılda yaklaşık 500 bin ziyaretçinin ağırlandığı bölgede, turizmin yok edileceğine yönelik iddiaların doğru olmadığını ifade etti.

Yurt dışından gelen gazeteci ve bazı bürokratların, "Tarih yerinde güzeldir" dediğini aktaran Akdeniz, şöyle konuştu:

"Tarih yerinde güzeldir de bizim birçok tarihi eserimiz niye Avrupa ülkelerindeki müzelerde- Dürüst yaklaşmıyorlar. Hasankeyf ismi çok büyük ama ilçede bir şey yok. Hasankeyf çevresinde 10 bin mağara var. Bazıları taşınacak. 10 bin mağaradan 2 bini sular altında kalacak. 8 bin mağara bize yeter. Ayrıca bazıları su altında kalsın ki dalış turizmi de canlansın. Bölgeye gelip baraja dalanlar aşağıda ne görecek- Barajla Hasankeyf'te turizm çeşitliliği artacak."

Yayıncı: Sedat Gök - BATMAN

Kaynak: AA / Yerel
title