Haberler

Hasan Basri Çantay Ölümünün 49. Yılında Anıldı

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Balıkesir'in yetiştirdiği değerli ilim adamlarından, toplum önderi, din adamı, entelektüel insan aynı zamanda İstiklal Marşı'nın yazarı Mehmet AEkif Ersoy'un yakın dostu olan Hasan Basri Çantay, ölümünün 49. yılında yad edildi.

Balıkesir'in yetiştirdiği değerli ilim adamlarından, toplum önderi, din adamı, entelektüel insan aynı zamanda İstiklal Marşı'nın yazarı Mehmet AEkif Ersoy'un yakın dostu olan Hasan Basri Çantay, ölümünün 49. yılında yad edildi.

Balıkesir İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ile Balıkesir Yazarlar ve Şairler Derneği (BAYŞAD) birlikte Hasan Basri Çantay'ı anma paneli düzenlendi. Balıkesir Lisesi konferans salonunda düzenlenen panelin açılış konuşmasını yapan BAYŞAD başkanı Mustafa Kuvancı, Hasan Basri Çantay'ı anma etkinliklerini son 3 yıldır geleneksel olarak yaptıklarını belirtti. Kuvancı, "Geçen yıl Bigadiç, Kepsut, Dursunbey, Edremit, İvrindi, Savaştepe ilçelerimizde yaptık. 2013 yılında ise Manyas, Burhaniye ve Sındırgı ilçelerimizde Hasan Basri'yi anlatacağız, tanıtacağız ve unutturmayacağız. Ayrıca Balıkesir'de konferanslar, imza günleri, şiir günleri, edebiyat günleri yaparak kültüre katkı sağlamayı amaçlıyoruz. Bu etkinliklerimize Balıkesir Valiliği, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ve diğer kurumlar ile sivil toplum kuruluşları ve basınımızdan her zaman destek almaktayız" dedi.

Daha sonra kürsüye gelen İl Kültür ve Turizm Müdürü Mustafa Çaltı da bir konuşma yaptı. Mustafa Çaltı, Hasan Basri Çantay'ın aksiyon ve fikir adamı aynı zamanda edebiyatçı olduğunu belirtti. Çaltı, "Bu paneli; Balıkesir'in yetiştirdiği gazeteci, öğretmen, din adamı, toplum önderi, entelektüel, milletvekili, kimlikleriyle tanınan Hasan Basri Çantay'ı vefatının 49. yılında anmak ve misyonunu yaşatmak ve özellikle gençlerin Hasan Basri Çantay'ı tanıması ve örnek alınmasını sağlamak amacıyla düzenledik. Hasan Basri Çantay ; Aksiyon adamı, fikir adamı, şair, edebiyatçı, hoca, gazeteci, tüm zamanlara ışık tutacak düşüncelerin insanı, İstiklal Maşı şairi Mehmet Akif Ersoy'un yakın dostu, Balıkesir'in muhterem evladıdır. O bazıları gibi 'işittim, düşündüm, taşındım, karar verdim ve itaat ettim…' diyenlerden asla olmadı. Damarlarında öz suyu taşımayan bir milletin yaşamayacağını bilmekteydi. Basın yoluyla, fikirleriyle düşmana kılıç sallarken Balıkesirlileri ve tüm milleti silkinmeye, uyanmaya davet etti hep" şeklinde konuştu.

Mustafa Çaltı, bu etkinliklerin sürdürülmesi gerektiğini ifade ederek katılımcılara ve emeği geçenlere teşekkür etti. Hasan Basri Çantay konulu panelde; Balıkesir Üniversitesi Okutman Emekli Aydın Ayhan, "Hasan Basri Çantay'ın Mücadeleciliği ve Gazeteciliği", Balıkesir Anadolu Lisesi Edebiyat Öğretmeni Yusuf Akgül, "Hasan Basri Çantay'ın Edebi Kişiliği ve Mehmet Akif ile Gönüldaşlığı", 100. Yıl Endüstri Meslek Lisesi Öğretmeni Araştırmacı-Yazar İsmail Sarıçay, "Hasan Basri Çantay'ın İdeali" ve Balıkesir Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Mehmet Özkan, "Hasan Basri Çantay'ın Kur'an Meali" üzerine birer konuşmalar yaptılar. Oturum başkanlığını araştırmacı, yazar Yoğurtçu Cami Hatibi Yaşar Kutlu'nun yaptığı paneli; İl Kültür ve Turizm Müdürü Mustafa Çaltı, İl Kültür ve Turizm Müdürü Yardımcısı Şaban Akkol, İl Milli Eğitim Şube Müdürleri Dilaver Ayyıldız, Mürşit Canbulat, Balıkesir Anadolu Lisesi Müdürü Enver Akıncı, çeşitli kamu kurum ve kuruluşları ile sivil toplum kuruluşları temsilcileri ve öğrenciler izledi. - BALIKESİR

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel
title
Close