Harran Üniversitesi Yatırımların Merkezi Oldu
Harran Üniversitesi 2013 yılında bilimsel projelere yapılan 4 milyar 590 bin 725 TL’lik yatırımla, GAP bölgesinde eğitim ve bilimsel araştırmaların merkezi olduğunu bir kez daha kanıtladı.
Harran Üniversitesi 2013 yılında bilimsel projelere yapılan 4 milyar 590 bin 725 TL'lik yatırımla, GAP bölgesinde eğitim ve bilimsel araştırmaların merkezi olduğunu bir kez daha kanıtladı.
Yapılan araştırma ve elde edilen istatistik bilgiler doğrultusunda Harran Üniversitesi, bilimsel projelere 2013 yılı itibari ile 4.590.725 harcama yaptı. Kalkınma Bakanlığı, TÜBİTAK, GKİB ve Harran Üniversitesi bütçeleriyle 2007 yılını 84 projeyle kapatırken, bu rakam 2013 yılında 386 ya yükseldiği görüldü. 2007 yılında bilimsel projelere yapılan harcamalar 1 milyar 365 bin 879 TL olurken, 2013 yılında 4 katına çıktı. Harran Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. İbrahim Halil Mutlu, "Harran Üniversitesi olarak eğitimin vermemizin yanı sıra kurumumuzun temel ilkesi olan araştırmaya hep önem verdik. 2007'den bu yana kadar araştırma bütçemiz 4 katına kadar arttı. 2007'de başladığımızda 84 projesi olan ki bunun içinde TÜBİTAK'tan, DPT'den tutun birçok projemiz varken bugün 400'e yakın projeyle üniversite yayın sıralamasında Türkiye'deki yerini almaya başlamıştır. Bugün Türkiye üniversiteleri arasında da üniversitemiz 50. sıralarda yer almaktadır. Hedefimiz daha üstlere tırmanmak, daha iyi işler yapmaktır" dedi. Rektör mutlu, yapılan önemli projelerle ilgili ise şu bilgileri verdi:
"Geçen hafta bunun meyvesi olarak Japonlarla birlikte yaptığımız çiftçilerin gece sulamasıyla hem su tasarrufuna hem de fazla ürün alma yoluna gidildi. Yine önümüzdeki dönem temeli atılacak GAP-YENEV projesiyle güneş enerjisinden faydalanılacak. Yine sosyal bir yara olan tarım işçilerinin sorunlarını ele alarak Bakanlıklar ve daha sonra Birleşmiş Milletler nüfus fonu ile birlikte ülke bazında bu sorunun çözümü için seferber olduk. Yine yapılan çalışmalarla çok güzel bir biyoteknoloji laboratuvarı tesis edildi. Teknoparkımızda önümüzdeki dönem sonunda açılmasıyla başta tohumculuk olmak üzere biyoteknoloji yönünden de bölgemiz yararına önemli çalışmalar yapılacaktır. Bunlarla birlikte öğretim üyesinin sayısının artması, master doktora programlarının açılması sonucu gelecekte bizim üniversitemiz hızla yukarılara tırmanacaktır."
Mutlu, sanayi kentlerindeki üniversitelerin aksine Harran Üniversitesi'nin bulunduğu bölge nedeniyle tarım ve tarım ürünlerine yönelik projelere ağırlık verdiğini söyledi. Mutlu, "Üniversitelere bakıldığında girişimci üniversiteler arasında daha çok sanayiyle içli dışlı olan, sanayi işlerini yapan başta ODTÜ, İTÜ gibi Marmara Bölgesi ve diğer bölgelerde sanayi holding ve ARGE'ye önem veren işkollarının olduğu yerde olan üniversiteler üst sıralarda yer alıyor. Bizim bölgemizin gereksinimlerinden dolayı tarım ve tarımın getirdiği ürünlerle ilgileniyoruz. Burada tarımın öncülüğünde bu işleri yapmak istiyoruz. Sadece üniversitenin yaptığı bilimsel faaliyet yeterli olmamaktadır. Buna gönül verecek iş adamları gerekmektedir. Onlarında bu işlerde kar edebilmeleri için yatırım yapması gerekmektedir. Bundan dolayı üniversitemiz bakıldığında bir şey yapmamış gibi görünüyor. Ama gelecekte bu iş kollarının burada olmasından sonra üniversitemiz bunlara da katkı verecek. ve en girişimci üniversite olma yolunda hızlı adımlar atmaya çalışacaktır" diye konuştu.
Mutlu, üniversitenin sanayicilerle de iş birliği yaptığını hatırlatarak, açıklamalarını şöyle sürdürdü;
"Bugün üniversitemiz Şanlıurfa'daki sanayicilerle işbirliği yaparken, geçen hafta toplantısına gittiğimiz Şişecam'la birlikte ortak Santez Projesi yapmıştır. Türkiye'nin cam üretiminin yüzde 80 -90'ı bu büyük firma tarafından üretilmektedir. Biz yavaş yavaş artık batıdaki iş kollarına da Güneydoğuda olan bir üniversite olarak, onların desteğini alıp birlikte iş yapmaya başladık. İnşallah bunların devamı gelir, dün bunlar yoktu bugün biz başlattık. Gelecekte bunların sayılarının artacağını ümit ediyorum. Buna hazırlık olarak ta altyapılarımızı hazırladık. Gelecekte Harran Üniversitesi tarihteki yerini alacaktır. Tarihte en iyi üniversite bu bölgede, bu coğrafyada Harran okuluydu. Harran Üniversitesi bu hedefe hızlı adımlarla ulaşacaktır." - ŞANLIURFA