Hanımlar Önce Üretmeyi Sonra Pazarlamayı Öğrendi
Selim Bostancı - Kasım Sakallı - Bartın'da mikro kredi uygulamasından faydalanılarak açılan kursta yöresel tel kırma işini öğrenen ev hanımları, örtüden şala, kına kıyafetinden çantaya, ayakkabıdan cüzdana kadar ürettikleri birçok ürünü fuarlarda...
Selim Bostancı - Kasım Sakallı - Bartın'da mikro kredi uygulamasından faydalanılarak açılan kursta yöresel tel kırma işini öğrenen ev hanımları, örtüden şala, kına kıyafetinden çantaya, ayakkabıdan cüzdana kadar ürettikleri birçok ürünü fuarlarda ve kurulan özel internet sitesi üzerinden satarak gelir elde ediyor.
Halk Eğitim ve Akşam Sanat Okulu Müdürlüğü, İl Özel İdaresi'nin desteğiyle mikro kredisi uygulamasından faydalanarak kadınlara yönelik "Hanım eller yöresel el sanatları" projesi başlattı. Projeyle, kırsal ve kentsel bölgelerde yaşayan kadınların işsahibi olması, sosyo-kültürel olarak gelişmelerine ve ev ekonomilerine katkı sunmaları amaçlanıyor.
Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı'nın da (BAKKA) 65 bin lira destek verdiği proje kapsamında Halk Eğitim Merkezi öncülüğünde Bartın El Sanatları ve Kültür Derneği kurularak mikro kredi kullanan kadınlara dernek çatısı altına tel kırma işi öğretildi. Kadınlara kurs kapsamında, pazarlama, finansal yönetim ve etkili iletişim eğitimleri de verildi.
Proje kapsamında Bartın patentli tel kırma sanatını öğrenenen 50 kadın, el işi ürünlerini Halk Eğitim Merkezi'nde kendilerine tahsis edilen yerde yapmaya başladı.
Örtüden şala, kına kıyafetinden çantaya, ayakkabıdan cüzdana kadar birçok ürünü ortaya çıkararan ev hanımları, kurdukları internet siteleri ve katıldıkları fuarlarda ürünlerini 20 lira ile 400 lira arasında değişen fiyatlarla satarak önemli bir gelir elde etmeye başardılar.
-"Pazarlama konusunda da eğitim verdik"-
Bartın Halk Eğitim Merkezi ve Akşam Sanat Okulu Müdürü Tuncay Dolanbay, AA muhabirine yaptığı açıklamada tel kırmayı sadece Bartınlılara değil ülke genelinde girişimci ev hanımlarına profesyonel bir şekilde öğretmek istediklerini söyledi.
Bartın işi tel kırma sanatını, usta öğreticilere doğru şekilde öğretmek amacıyla 100 kişiye eğitim verdiklerini kaydeden Dolanbay, şöyle konuştu:
"Usta öğreticilere verdiğimiz eğitimlerin ardından kursumuza katılan girişimci ev hanımlarına tel kırmayı öğrettik. Bununla da kalmayıp herhangi bir kurum ya da kuruluşa ihtiyaç duymadan ürettikleri ürünleri kendilerinin pazarlama ve satmaları konusunda da eğitim verdik. Ev hanımlarımıza tel kırmayı öğretirken bunu geçim kaynağına nasıl çevirebileceklerini göstermeyi amaçladığımız projede başarılı bir noktaya geldik. Geçtiğimiz günlerde Ankara'da düzenlenen Uluslararası Yöresel El Sanatları ve Hediyelik Eşya fuarında kadınlarımız yaklaşık 10 bin liralık satış yaptı. Bunun yanında bu işi öğrenen hanımlar, kurdukları internet siteleri, sosyal paylaşım siteleri aracılığıyla da kendi kendilerine satışlarını yapabiliyorlar. Yine "www.bartinhanimeller.com" adlı bir site kuruldu. Sanal ortamda da kendi ürünlerinin satışını yapabiliyorlar. Projemize katkılarından dolayı Batı Karadeniz Kalkınma Ajansına (BAKKA) ve İl Özel İdaresi'ne teşekkür ederiz"
Bartın El Sanatları ve Kültür Derneği Başkanı Hatice Karadayı da Bartın'a özgü yöresel tel kırma sanatını sadece ülkede değil, dünya genelinde tanıtmayı amaçladıklarını belirterek, şunları kaydetti:
"Bunun için özellikle yurt dışından da katılımların olduğu uluslar arası fuarlara katılmaya gayret gösteriyoruz. Son olarak proje kapsamında tel kırma sanatını öğrenen kadınlarla birlikte Ankara'da katıldığımız fuarda Kenya, Afganistan, Özbekistan, Mısır, Suriye, İran gibi ülkelerden gelen katılımcılara da el sanatımızı tanıtma imkanı bulduk, ayrıca güzel satışlarda yaptık"
-Kursiyer hanımlar memnun-
Kursa katılan ve şu anda çalışmalarına devam eden emekli ilkokul öğretmeni Yeter Çakıner, kursa boş vakitlerini değerlendirmek için başladığını belirterek,
"Şu anda çok mutluyum. Boş vakitlerimi gezerek veya evde geçireceğime Halk Eğitim Merkezi'nde tel kırma işi yapıyorum ve yaptığım ürünleri satarak aile ekonomisine katkı sunuyorum. Hobi olarak başladığım bu işi profesyonel olarak sürdürmek istiyorum" diye konuştu.
Ev hanımı Nilgün Çelik de proje sayesinde tel kırma işini öğrendiğini ve gününün büyük bir bölümünü bu işe ayırdığını belirterek "Projede emeği geçen tüm ilgililere teşekkür ediyorum. Tüm ev hanımlarının boş zamanlarını bu tür uğraşlara ayırarak gelir elde etmeye davet ediyorum" sözlerine yer verdi.
Yayıncı: Ebubekir Gülüm - BARTIN